Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Απόφαση σταθμός για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες από το Ευρωκοινοβούλιο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Το κείμενο κατοχυρώνει ένα νομικό τεκμήριο απασχόλησης για τους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους σε πλατφόρμες και ενισχύει τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων απέναντι στην αλγοριθμική διαχείριση. [European Parliament]

Μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, ο πολυσυζητημένος και πολιτικά ευαίσθητος φάκελος των εργαζομένων στις πλατφόρμες εγκρίθηκε τελικά στην ολομέλεια την Πέμπτη (2 Φεβρουαρίου), με 376 υπέρ και 212 κατά.

Το κείμενο κατοχυρώνει ένα νομικό τεκμήριο απασχόλησης για τους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους σε πλατφόρμες και ενισχύει τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων απέναντι στην αλγοριθμική διαχείριση.

Λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία, η κεντροαριστερή νομοθέτης Elisabetta Gualmini, η οποία πρωτοστάτησε στις εργασίες για τον φάκελο, προειδοποίησε τους συναδέλφους της να μην πιστέψουν την αφήγηση των πλατφορμών ότι το κείμενο «δημιουργεί ένα γενικό τεκμήριο απασχόλησης: δεν είναι αλήθεια και είναι αδύνατο, τόσο νομικά όσο και τεχνικά».

Η ίδια κατακεραύνωσε τις τακτικές πίεσης των πλατφορμών, κατηγορώντας τις ότι «παρεμβαίνουν στις δημοκρατικές διαδικασίες [του Κοινοβουλίου]». Αυτό έρχεται εν μέσω ισχυρισμών ότι οι πλατφόρμες είχαν εντείνει το lobbying τους εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με διάφορες κοινοβουλευτικές πηγές με τις οποίες μίλησε η EURACTIV, οι πλατφόρμες είχαν προσεγγίσει μεμονωμένα αναποφάσιστους νομοθέτες της ΕΕ για να τους ενθαρρύνουν να ψηφίσουν κατά της εντολής.

Το κείμενο που μεσολάβησε από την Gualmini στην επιτροπή απασχόλησης (EMPL) δεν έλαβε ομόφωνη υποστήριξη από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Η Miriam Lexmann, του ΕΛΚ, ήταν μία από τις πιο ενεργές ευρωβουλευτές που προσπαθούσαν να ανοίξουν εκ νέου το κείμενο για εναλλακτικές συμβιβαστικές τροπολογίες.

Διάφοροι ενδιαφερόμενοι έχουν διαφορετικές νομικές ερμηνείες του κειμένου, δήλωσε η Lexmann στην ολομέλεια, «γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω εξέταση».

Η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει στην Gualmini την απαραίτητη εντολή για να ξεκινήσει διοργανικές διαπραγματεύσεις, γνωστές ως τριμερείς, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Τι αναφέρει το κείμενο

Οι ευρωβουλευτές της κορυφαίας επιτροπής EMPL υιοθέτησαν τη θέση τους στις 12 Δεκεμβρίου – μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, τις οποίες ο Gualmini είχε περιγράψει ως «εξαιρετικά λεπτές και ευαίσθητες».

Αντί για ένα σύνολο κριτηρίων που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν ένα νομικό τεκμήριο απασχόλησης, όπως θεσπίζεται στην πρόταση της Επιτροπής, ο εισηγητής μετατόπισε το επίκεντρο στην πραγματική συμβατική σχέση μεταξύ της πλατφόρμας και του εργαζομένου.

Ως εκ τούτου, τα κριτήρια δεν περιλαμβάνονται πλέον στο κείμενο που καθοδηγεί το τεκμήριο, αλλά αντ’ αυτού ενημερώνουν πλέον τις διαδικασίες αντίκρουσης των πλατφορμών, όταν πιστεύουν ότι ένας εργαζόμενος είναι στην πραγματικότητα «πραγματικά» αυτοαπασχολούμενος.

Η πλήρης κατάργηση των κριτηρίων επικρίθηκε έντονα από πλατφόρμες όπως η Uber και η Deliveroo, οι οποίες υποστήριξαν ότι θα επιφέρει νομική αβεβαιότητα και θα προκαλέσει μαζική επανακατάταξη των εργαζομένων, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ένα λιγότερο πολιτικό αλλά και πάλι πολύ σημαντικό μέρος της πρότασης αφορά τη χρήση αλγορίθμων στον χώρο εργασίας. Σε αυτό το μέρος, οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν αυστηρότερες απαιτήσεις διαφάνειας και πληροφόρησης σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των αυτοματοποιημένων εργαλείων και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη σχέση εργασίας.

Κεντροδεξιά σε σύγκρουση

Το συντηρητικό ΕΛΚ, το οποίο είναι διχασμένο μεταξύ του κοινωνικά σκεπτόμενου άξονα και μιας πιο φιλελεύθερης ομάδας ευρωβουλευτών, ήταν διχασμένο ως προς τον φάκελο.

Η επιτροπή EMPL συγκροτείται συνήθως από ευρωβουλευτές με μεγαλύτερη ευαισθησία στις κοινωνικές υποθέσεις, και ο σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ σε αυτόν τον φάκελο – ο πρώην συνδικαλιστής Dennis Radtke – δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ωστόσο, καθώς οι πολιτικές συζητήσεις πλησίαζαν στο τέλος του περασμένου έτους, ο Radtke αμφισβητήθηκε όλο και περισσότερο από «γεράκια» εντός της ίδιας της κοινοβουλευτικής του ομάδας, τα οποία τον κατηγόρησαν ότι συμπλέει με την Αριστερά.

«Μια τέτοια αριστερή προσέγγιση είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τις πλατφόρμες αλλά κυρίως για τους πραγματικά αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους», δήλωσε τότε ένας ευρωβουλευτής στη EURACTIV.

Σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη σε όλους τους ευρωβουλευτές και τους βοηθούς τους την επομένη της ψηφοφορίας στην Επιτροπή, το οποίο είδε η EURACTIV, η ευρωβουλευτής Sara Skyttedal καταδίκασε ένα συμβιβαστικό κείμενο που, σύμφωνα με την ίδια, σήμαινε ότι «δεκάδες χιλιάδες πραγματικά αυτοαπασχολούμενοι» θα κινδύνευαν να γίνουν μισθωτοί.

Ωστόσο, για να δυσκολέψει τα πράγματα για τους αντιπάλους του κειμένου, το EMPL ενέκρινε εντολή για την έναρξη διοργανικών διαπραγματεύσεων. Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από τη συνήθη, καθώς σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ψηφοφορία στην ολομέλεια, εκτός εάν τουλάχιστον 71 ευρωβουλευτές αντιταχθούν στην εντολή.

Η Skyttedal συντόνισε έτσι τη συλλογή υπογραφών και πέτυχε 90 ευρωβουλευτές να προσυπογράψουν τον αγώνα της.

Δυστυχώς, ακόμη και με ψηφοφορία στην ολομέλεια την Πέμπτη, το κείμενο πέρασε, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Skyttedal.

Διχασμένη η ολομέλεια;

Ο Mark McGann, πρώην υπάλληλος της Uber που έγινε πληροφοριοδότης, χαιρέτισε δημοσίως την ψηφοφορία ως «νίκη για όσους απορρίπτουν τη λανθασμένη παραδοχή ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να υπονομεύσουν τις σκληρά κερδισμένες κοινωνικές προστασίες που αποτελούν χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας».

Ωστόσο, η Delivery Platforms Europe (DPE), μια ένωση επιχειρήσεων, δήλωσε σε ανακοίνωσή της: «Η έκθεση του Κοινοβουλίου για την εργασία σε πλατφόρμες αγνοεί τη φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων που επιλέγουν ενεργά την ανεξάρτητη εργασία».

Ένας εκπρόσωπος του κλάδου δήλωσε στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι οι 212 ψήφοι κατά της εντολής δεν ήταν μεγάλη επιτυχία για την Gualmini και έκανε λόγο για ένα μάλλον διχασμένο σώμα, το οποίο μπορεί να αφήσει λιγότερα περιθώρια ελιγμών κατά τη διάρκεια των τριμερών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τα ονομαστικά πρακτικά, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της πρότασης. Το Renew ήταν επίσης ισομερώς διχασμένο, με όλα τα γαλλικά μέλη να ψηφίζουν υπέρ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Renew, Stéphane Séjourné, μια στροφή σε σχέση με προηγούμενες επικρίσεις από το Παρίσι.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, όπου δεν έχει βρεθεί ακόμη γενική προσέγγιση. Μια νέα συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τα Κοινωνικά Θέματα, ενός τεχνικού οργάνου που προετοιμάζει το έργο για την έγκριση από τους υπουργούς, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου