Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Ομοιότητες με την Ιταλία της Μελόνι, βρίσκει η Βουδαπέστη
Κλίκ για μεγέθυνση
 

«Η ισχυρή φιλία μας αντανακλά τις θερμές σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ουγγαρίας», σχολίασε η Μελόνι στο Twitter μετά τη συνάντηση στο Palazzo Chigi. [EPA-EFE/FABIO FRUSTACI]

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ ταξίδεψε στην Ιταλία για να συναντηθεί με κυβερνητικούς ηγέτες, όπου μίλησε για τις ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τις δράσεις τους κατά της παράτυπης μετανάστευσης, τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις οικογενειακές αξίες.

Η Νόβακ επισκέφθηκε τη Ρώμη για να συναντηθεί με τους ηγέτες της ιταλικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. «Η ισχυρή φιλία μας αντανακλά τις θερμές σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ουγγαρίας», σχολίασε η Μελόνι στο Twitter μετά τη συνάντηση στο Palazzo Chigi.

Η πρώτη γυναίκα και νεότερη πρόεδρος της Ουγγαρίας, η Νόβακ, έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον Μελόνι για τη μετανάστευση, ιδίως για τους παράγοντες ώθησης και έλξης. «Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ιταλία έχουν ξεκάθαρη άποψη, η παράνομη μετανάστευση είναι απαγορευτική!», σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ούγγρος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ταχεία ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ «προς το συμφέρον της Ευρώπης», η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η προστασία των χριστιανών ως «κοινή ευθύνη».

Την ίδια ημέρα, είχε επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα  (Fdi/Ecr) και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Λορέντσο Φοντάνα (Lega/Id).

Η συνάντηση με τον Λα Ρούσα επικεντρώθηκε στις δημογραφικές προκλήσεις και στις λύσεις που η ουγγρική κυβέρνηση «έχει δώσει και πρόκειται να συνεχίσει να δίνει στο μέλλον».

Σε συνέντευξή της στην Corriere della Sera, η Νόβακ αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανή, συντηρητική, υπερήφανη που εκπροσωπεί την πατρίδα της: «Μια ισχυρή ταυτότητα και η επιβεβαίωση των εθνικών συμφερόντων είναι απαραίτητες. (…) Όσον αφορά τα εθνικά συμφέροντα και τις εθνικές ταυτότητες, η Ιταλία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο πολύ οι πολίτες ενδιαφέρονται για αυτές τις αξίες».

«Σήμερα, η Ιταλία έχει μια πατριωτική κυβέρνηση, με μια τάξη χριστιανικών αξιών που ευνοεί τις οικογένειες. Είμαστε ευτυχείς να συνεργαζόμαστε με ηγέτες που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του έθνους τους και με τους οποίους μπορούμε να μιλάμε με φωνή αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε.

Η Νόβακ, φίλη του Meloni εδώ και αρκετά χρόνια, υπογραμμίζει ότι τα συμφέροντα και οι προθέσεις των Ούγγρων και των Ιταλών κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση όσον αφορά «την αποφασιστική δράση κατά της παράτυπης μετανάστευσης, τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την προστασία των χριστιανών και την υπεράσπιση των αξιών της οικογένειας».

Μια εύθραυστη φιλία

Τον Μάρτιο του 2021, το κόμμα Fidesz της Νόβακ αποχώρησε από την κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μετά από εντάσεις που σχετίζονται με το κακό κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Ειδικότερα, η «φιλελεύθερη» παράταξη του ΕΛΚ, ιδίως τα σκανδιναβικά κεντροδεξιά κόμματα, αντέδρασε έντονα στις διαδοχικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Όταν ο τελευταίος συνειδητοποίησε ότι υπήρχε αρκετή πλειοψηφία για να διώξει το κόμμα του από το ΕΛΚ, αποφάσισε να αποχωρήσει οικειοθελώς.

Το κυβερνών κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κόμμα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), αλλά προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, συνεργάστηκε με το Forza Italia, το οποίο είναι μέλος του ΕΛΚ, καθώς και με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Πριν από τις εκλογές, ένας τέτοιος συνασπισμός μεταξύ του ECR και του ΕΛΚ «ευλογήθηκε» από τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρώμη. Ο Βαυαρός πολιτικός είπε συγκεκριμένα ότι η Forza Italia θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι ο Μελόνι θα ακολουθήσει τον δρόμο της ΕΕ.

Το “φλερτ” συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές, καθώς στις 5 Ιανουαρίου ο Βέμπερ  συναντήθηκε με τον Μελόνι στη Ρώμη, όπου συζητήθηκε η πιθανή συνεργασία μεταξύ των κεντροδεξιών και των ακροδεξιών κομμάτων σε επίπεδο ΕΕ.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των γερμανικών δεξιών κομμάτων. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα κόμματα της ιταλικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο αυτά συνεργάζονται με ανοιχτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις όπως το γερμανικό AfD”, δήλωσε στη EURACTIV Γερμανίας ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ομάδας του κόμματος CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ, Γιούργκεν Χαρντ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΛΚ δήλωσε στη EURACTIV ότι μια τέτοια «προσέγγιση» με τον Μελόνι «δεν συζητήθηκε ούτε συμφωνήθηκε στο κόμμα». «Υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία κατά μιας τέτοιας συνεργασίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΕΛΚ.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου