Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Ιαν 2023
Λόγο στα περιβαλλοντικά θέματα ζητούν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σύμφωνα με τους 16 υπουργούς, ορισμένες πρόσφατες και επικείμενες νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ για περιβαλλοντικά θέματα επηρεάζουν άμεσα τον γεωργικό ή δασικό τομέα. Με τους υπουργούς περιβάλλοντος να έχουν σταθερά το προβάδισμα, οι υπουργοί φοβούνται ότι οι γεωργικές ανησυχίες και ο στόχος της επισιτιστικής ασφάλειας θα μπορούσαν να μείνουν στο περιθώριο. [BML/Hemerka]

Οι υπουργοί Γεωργίας από 16 χώρες της ΕΕ ζήτησαν να έχουν μεγαλύτερο λόγο, σε σχέση με τους υπουργούς Περιβάλλοντος, για τα βιώσιμα μέτρα που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα.

Η πίεση αυτή ήρθε με τη μορφή επιστολής που συνέταξε ο Αυστριακός υπουργός Γεωργίας Norbert Totschnig και υπογράφηκε από υπουργούς από άλλες 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Τσεχία, την οποία απέστειλαν στη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών την Παρασκευή (27 Ιανουαρίου).

«Επί του παρόντος, γινόμαστε μάρτυρες μιας δυσανάλογης μετατόπισης των προτεραιοτήτων, χωρίς την απαιτούμενη συνοχή και ισοδυναμία μεταξύ διαφορετικών αλλά νόμιμων στόχων της Ένωσης», αναφέρει η επιστολή, την οποία είδε η EURACTIV.

Σύμφωνα με τους 16 υπουργούς, ορισμένες πρόσφατες και επικείμενες νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ για περιβαλλοντικά θέματα επηρεάζουν άμεσα τον γεωργικό ή δασικό τομέα. Με τους υπουργούς περιβάλλοντος να έχουν σταθερά το προβάδισμα, οι υπουργοί φοβούνται ότι οι γεωργικές ανησυχίες και ο στόχος της επισιτιστικής ασφάλειας θα μπορούσαν να μείνουν στο περιθώριο.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια κατάσταση όπου οι αποφάσεις και τα θέματα που επηρεάζουν τη γεωργία συζητούνται σε διάφορα σχήματα του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά τελικά αποφασίζονται χωρίς την εμπειρογνωμοσύνη της γεωργίας και της δασοκομίας», δήλωσε ο Totschnig στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών γεωργίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Εκτός από τους 16 υπογράφοντες, αρκετές ακόμη αντιπροσωπείες τάχθηκαν επίσης υπέρ αυτού του επιχειρήματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Εσθονίας.

Δεδομένου ότι συχνά οι στόχοι που τίθενται στην περιβαλλοντική νομοθεσία για τον γεωργικό τομέα πρέπει να υλοποιούνται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο Ισπανός υπουργός Luis Planas πρότεινε αντ’ αυτού να συζητούνται οι εν λόγω νόμοι από κοινές ομάδες ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος και γεωργίας.

Αρμοδιότητα για τα εδάφη και τη χρήση γης

Συγκεκριμένα, η επιστολή καλεί τη σουηδική προεδρία να «ξεκινήσει μια νομική επανεξέταση της αρμοδιότητας» σχετικά με τις πρόσφατες και τις επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «έδαφος, τη γεωργική και τη δασική γη» με σκοπό την «ισχυρότερη συμμετοχή» του συμβουλίου των υπουργών γεωργίας και των προπαρασκευαστικών οργάνων του.

Αυτό περιλαμβάνει την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για έναν νόμο για την υγεία του εδάφους, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, καθώς και τους στόχους αποκατάστασης που προτείνει η Κομισιόν στο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Η επιστολή αναφέρεται επίσης στο θέμα της γεωργίας άνθρακα στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με την απορρόφηση άνθρακα.

Ενώ το Συμβούλιο Υπουργών – που περιλαμβάνει όλους τους σχηματισμούς από διαφορετικούς τομείς πολιτικής – αποτελεί ένα ενιαίο θεσμικό όργανο της ΕΕ, ένας σχηματισμός συνήθως ηγείται των εργασιών για κάθε συγκεκριμένο νομοθετικό έργο.

Το ποιοι υπουργοί θα είναι αυτοί για μια συγκεκριμένη πρόταση αποφασίζεται από την Προεδρία του Συμβουλίου -στην προκειμένη περίπτωση από τη Σουηδία- με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου.

Εκτός από την αλλαγή του ποιοι υπουργοί αναλαμβάνουν συνολικά την ευθύνη, η επιστολή προτείνει επίσης τη σύσταση μιας ad hoc ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων από τις γεωργικές υπηρεσίες προκειμένου να τροφοδοτεί και να ελέγχει τις εργασίες των υπουργών περιβάλλοντος για τα εν λόγω θέματα.

Η πίεση για την ενίσχυση των φωνών των αγροτών έναντι των περιβαλλοντικών φωνών έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με το αν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες έναντι των ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

«Είμαστε προσηλωμένοι στην Πράσινη Συμφωνία και δεν προσπαθούμε να επιτεθούμε στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, αλλά αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τον στόχο της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη», τόνισε ο Totschnig.

Ένα ζήτημα διυπουργικών σχέσεων;

Ο Γερμανός υπουργός Cem Özdemir εξήγησε την απόφασή του να μην υπογράψει την επιστολή.

«Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα: ο υπουργός Περιβάλλοντος και εγώ τα πάμε φανταστικά καλά», είπε, προσθέτοντας ότι είναι στην ευχάριστη θέση να συμβουλεύσει άλλες χώρες για το πώς να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων.

Ωστόσο, ο Özdemir, ο οποίος, όπως και η υπουργός Περιβάλλοντος Steffi Lemke προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο σε χώρες όπου τα δύο υπουργεία κατέχονται από διαφορετικά κόμματα.

Πράγματι, ο Toschnig της Αυστρίας είναι συντηρητικός, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Leonore Gewessler, είναι Πράσινη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αυστριακών μέσων ενημέρωσης, η Gewessler δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιστολή της Totschnig και η ώθηση επικρίθηκε από τον Αυστριακό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Thomas Waitz.

«Αυτή η επιστολή αποτελεί προσβολή και θα ήταν καταστροφή στις προσπάθειες να σωθεί η Πράσινη Συμφωνία και να σταματήσει η κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τότσνιγκ υποσχέθηκε επίσης ότι θα θέσει το ζήτημα της αύξησης της συμμετοχής των υπουργών Γεωργίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης της ΕΕ, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν.

Ωστόσο, ο τομέας ευθύνης του Hahn δεν συνδέεται άμεσα ούτε με τη γεωργία ούτε με το περιβάλλον και οι Επίτροποι της ΕΕ είναι επιφορτισμένοι με την εκπροσώπηση του τομέα πολιτικής τους και όχι της χώρας τους.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου