Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 29 Ιαν 2023
Η Σουηδία σε ακροδεξιό κατήφορο
Κλίκ για μεγέθυνσηΗ Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον (αριστερά), ο υπουργός Εσωτερικών Γκούναρ Στρόμερ και η υπ. Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ στην εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό

Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

29.01.2023, 12:32
 
 
Η κυβέρνηση της Στοκχόλμης διολισθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο σε έναν επικίνδυνο κατήφορο, κάνοντας όλο και περισσότερες «εκπτώσεις» στις ανθρωπιστικές αξίες που κάποτε αποτελούσαν θεμέλιο λίθο του κράτους ● Η επιρροή των πρώην νεοναζί, νυν εθνικιστών Σουηδών Δημοκρατών στον συνασπισμό είναι πασιφανής.

Κρίμα που δεν ζουν πια ο Στιγκ Λάρσον και ο Χένινγκ Μάνκελ, δυο κορυφαίοι Σουηδοί συγγραφείς του αστυνομικο-κοινωνικού μυθιστορήματος. Θα είχαν πολλά να γράψουν και να πουν για την ακροδεξιά κατρακύλα της χώρας τους. Για το πώς η άλλοτε σοσιαλδημοκρατική, ανοιχτή, προοδευτική και φιλόξενη για τους κατατρεγμένους της γης Σουηδία έφτασε στο σημείο να συζητά τους εκβιασμούς του Ερντογάν για την απέλαση Κούρδων πολιτικών προσφύγων προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, για το πώς τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέδειξε σε δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με ένα τρομακτικό 20% τους πάλαι ποτέ νεοναζιστές και νυν ακραίους εθνικιστές και ξενόφοβους Σουηδούς Δημοκράτες και πώς αυτοί, παρόλο που δεν μετέχουν επίσημα στην κυβέρνηση, καταφέρνουν κι επιβάλλουν την ακροδεξιά ατζέντα τους.

Από τη στιγμή που στη χώρα σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους με την ανοχή των Σουηδών Δημοκρατών, καθώς δεν έβγαιναν τα νούμερα, πολλοί στην Ευρώπη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τέλμα ή και πισωγύρισμα στις όποιες προσπάθειες για μια ενιαία μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 όπου η Σουηδία προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προχθές, η Στοκχόλμη φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Ε.Ε. με αντικείμενο το μεταναστευτικό, ενόψει της συνόδου κορυφής στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

Μια μέρα νωρίτερα, όμως, η κυβέρνηση της Σουηδίας έκανε μια ντροπιαστική για το μέχρι πρότινος προφίλ της χώρας ανακοίνωση για την έναρξη διεθνούς αντιμεταναστευτικής καμπάνιας. Η καμπάνια θα έχει αποδέκτες ξένα ενημερωτικά μέσα και ξένες πρεσβείες στη Σουηδία με στόχο την αποτροπή επίδοξων μεταναστών ή προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα. «Ο στόχος είναι να έλθουν λιγότεροι άνθρωποι», εξήγησε η υπουργός Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, η οποία έκανε την ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο έχοντας δίπλα της τον Χένρικ Βίνγκε, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σουηδών Δημοκρατών, έτσι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για το τίνος τη σφραγίδα φέρει αυτή η απόφαση.

Ο διαχωρισμός

«Αν οι μετανάστες πληροφορηθούν ποιοι κανόνες ισχύουν εδώ θα μειώσουμε τον κίνδυνο να υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι και θα εστιάσουμε καλύτερα σε εκείνους που χρήζουν πραγματικής προστασίας», είπε η υπουργός, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τα 2/3 όσων έρχονται στην Ευρώπη σήμερα δεν έχουν ανάγκη από προστασία». «Ο κόσμος», συνέχισε, «είναι συχνά καλά ενημερωμένος και υπάρχει λόγος που 163.000 άνθρωποι διέσχισαν την Ευρώπη το 2015 για να έρθουν στη μικρή, κρύα Σουηδία στον Βορρά. Το έκαναν διότι γνώριζαν πως οι νόμοι μας ήταν πιο γενναιόδωροι». Τέλος είπε μια μεγάλη αλήθεια: «Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε, μεταξύ άλλων, για να σηματοδοτήσει μια παραδειγματική στροφή στη μεταναστευτική πολιτική. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μείζονες αλλαγές».

Το έδαφος είχε ήδη προετοιμάσει ο Κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον με ανακοίνωσή του προς τη Βουλή νωρίτερα αυτό τον μήνα. «Η μετανάστευση στη Σουηδία έχει γίνει μη βιώσιμη. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είχε δηλώσει ο υπουργός. Ηδη η νέα κυβέρνηση είχε προτείνει να μειωθεί σε μόλις 900 ο αριθμός των προσφύγων που θα δέχεται ετησίως η χώρα αντί για τους περίπου 5.000 που υποδεχόταν από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της σουηδικής υπηρεσίας μετανάστευσης. Σήμερα, το 20% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων έχει γεννηθεί εκτός Σουηδίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου