Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 20 Φεβ 2023
Forza Italia εναντίον Βέμπερ, λόγω Μπερλουσκόνι
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η επίθεση του Μπερλουσκόνι κατά του Ζελένσκι προκάλεσε αναταραχή στην κεντροδεξιά οικογένεια της ΕΕ. Μετά την κριτική που δέχθηκε από αρκετούς νομοθέτες της ΕΕ, ο Βέμπερ αποφάσισε να δώσει συνέχεια και να πάρει επίσημα αποστάσεις από τον Μπερλουσκόνι, λέγοντας: «Η υποστήριξη για την Ουκρανία δεν είναι προαιρετική». [EPA-EFE/ETTORE FERRARI]

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ πήρε αποστάσεις από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τις δηλώσεις του τελευταίου κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά η κεντροδεξιά Forza Italia υπερασπίστηκε σθεναρά τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, αμφισβητώντας μάλιστα την ηγεσία του Βέμπερ.

Η επίθεση του Μπερλουσκόνι κατά του Ζελένσκι προκάλεσε αναταραχή στην κεντροδεξιά οικογένεια της ΕΕ. Μετά την κριτική που δέχθηκε από αρκετούς ευρωβουλευτές, ο Βέμπερ αποφάσισε να δώσει συνέχεια και να πάρει επίσημα αποστάσεις από τον Μπερλουσκόνι, λέγοντας: «Η υποστήριξη για την Ουκρανία δεν είναι προαιρετική».

Ο Βέμπερ προχώρησε ακόμη περισσότερο, καθώς αποφάσισε να ακυρώσει μια συγκέντρωση του ΕΛΚ (Ημέρες Μελέτης) που είχε προγραμματιστεί στη Νάπολη τον Ιούνιο, αφού ορισμένα μέλη του ΕΛΚ απείλησαν να μην παραστούν αν εμφανιστεί ο Μπερλουσκόνι.

Σε μια προσπάθεια να προσωποποιήσει το πρόβλημα μόνο στον Μπερλουσκόνι και όχι στο κόμμα, ο Γερμανός πολιτικός έγραψε στο Twitter ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών « Αντόνιο Ταγιάνι και η Forza Italia έχουν την υποστήριξή μας και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την ιταλική κυβέρνηση σε θέματα ΕΕ».

Όμως ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι και ο εθνικός συντονιστής της Forza Italia, αντέδρασε έντονα και υπερασπίστηκε τον Μπερλουσκόνι.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι η Forza Italia. Η Forza Italia είναι ο Μπερλουσκόνι», έγραψε ο Ταγιάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν συμμερίζομαι την απόφαση να αναβληθεί η συνάντηση στη Νάπολη. Επίσης, επειδή ο Μπερλουσκόνι και η Forza Italia πάντα ψήφιζαν όπως το ΕΛΚ για την Ουκρανία, όπως δείχνουν οι πράξεις του ΕΛΚ», πρόσθεσε.

Ο Ταγιάνι βρέθηκε στη Ρώμη για τα εγκαίνια του νέου χώρου πολυμέσων αφιερωμένου στον Νταβίντ Σασόλι, “Esperienza Europa”, και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ). Και οι δύο τόνισαν τη δέσμευση του ΕΛΚ και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να στηρίξουν την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη θέλει να είναι ο φορέας της ειρήνης, του κράτους δικαίου. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία, είναι υποψήφια χώρα και θέλουμε να έρθει και εκεί η ειρήνη», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι απαραίτητη για την επίτευξη διαπραγμάτευσης: «Πρέπει όλοι να δεσμευτούμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία»

Επιπλέον, οι επικεφαλής των ομάδων της Forza Italia στη Βουλή και τη Γερουσία, Λίσια Ροντσούλι και Αλεσάντρο Καττάνεο έκαναν λόγο για «αδέξια προσπάθεια να μας διχάσουν».

«Ελπίζουμε, πρωτίστως ως Ιταλοί, στην αποσαφήνιση της παρεξήγησης και στη μετάνοια του Μάνφρεντ Βέμπερ, από τον οποίο ζητάμε να μην παρεμβαίνει πλέον», ανέφεραν.

«Αδικεί όχι μόνο ένα κόμμα αλλά και την Ιταλία με την επιθυμία του να εισέλθει στην εσωτερική ζωή ενός κόμματος, επιβάλλοντας ή αποκλείοντας τους ηγέτες του. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσαν.

Η γερουσιαστής της Forza Italia και πρώην ευρωβουλευτής Λίσια Ροντσούλι αμφισβήτησε μάλιστα την ηγεσία του Βέμπερ.

«Ο Βέμπερ είναι ακατάλληλος να ηγηθεί της ομάδας του ΕΛΚ», ανέφερε σε ένα tweet της.

Πριν από τις ιταλικές εκλογές, ο επικεφαλής του ΕΛΚ υποστήριξε μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι με τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Κάλεσε ιδιαίτερα τους Ιταλούς να ψηφίσουν Forza Italia για να «εγγυηθούν» τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό ενός τέτοιου συνασπισμού.

Ο Βέμπερ προσπάθησε πρόσφατα επίσης να φέρει το κόμμα της Μελόνι πιο κοντά σε μια συνεργασία με το ΕΛΚ, αλλά αντιμετώπισε ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς οικογένειας.

«Υπάρχει σαφής πλειοψηφία κατά μιας τέτοιας συνεργασίας», δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΛΚ στη EURACTIV.

Η ιδέα φαίνεται να έχει εξοργίσει επίσης τα κεντροδεξιά κόμματα στο Βερολίνο, τα οποία δήλωσαν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι εκτός συζήτησης.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου