Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2023
Σύγκρουση δεξιάς-σοσιαλιστών για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ισπανία
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Μια πηγή από την ομάδα S&D δήλωσε στη EURACTIV ότι η Γερμανίδα κεντροδεξιά ευρωβουλευτής (ΕΛΚ) Μόνικα Χολμάιερ, πρόεδρος της επιτροπής, ενήργησε με «μεροληψία», με στόχο να αμφισβητήσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. [EPA-EFE/JALAL MORCHIDI]

Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε σύγκρουση με την κεντροδεξιά της ΕΕ (ΕΛΚ) για την αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ισπανία σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης της χώρας. Οι Σοσιαλιστές αφήνουν να εννοηθεί ότι το ΕΛΚ στοχεύει να δυσφημίσει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα λέει ότι απαιτεί σαφήνεια σχετικά με τη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε την Ισπανία ως το ταχύτερο κράτος μέλος της ΕΕ που υλοποίησε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ωστόσο, η επίσκεψη της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη αργότερα αυτό το μήνα (20-23 Φεβρουαρίου) έχει προκαλέσει πολιτική διαμάχη μεταξύ της κεντροδεξιάς της ΕΕ και των σοσιαλιστών.

Μια πηγή από την ομάδα S&D δήλωσε στη EURACTIV ότι η Γερμανίδα κεντροδεξιά ευρωβουλευτής (ΕΛΚ) Μόνικα Χολμάιερ, πρόεδρος της επιτροπής, ενήργησε με «μεροληψία», με στόχο να αμφισβητήσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ειδικότερα, η πηγή εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της επίσκεψης, το ΕΛΚ πρότεινε να συμπεριληφθούν συναντήσεις με πρώην στελέχη του ισπανικού κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις που ασκούν ανοιχτή κριτική στον σχεδιασμό του ισπανικού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για το ΤΑΑ.

«Ο σκοπός της επίσκεψης, ωστόσο, είναι να αναλύσει την εφαρμογή του», δήλωσε η πηγή του S&D, προσθέτοντας ότι το ΕΛΚ προσπάθησε επίσης να εμποδίσει τις ιδέες των σοσιαλιστών σχετικά με τη διαχείριση των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με δικαστικούς και αστυνομικούς αξιωματούχους.

Το S&D ισχυρίζεται επίσης ότι η Χολμάιερ διέρρευσε σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία ένα σχέδιο ημερήσιας διάταξης που περιείχε μόνο την προτεινόμενη ημερήσια διάταξη του ΕΛΚ για την επίσκεψη.

«Θα πάμε στην Ισπανία επειδή η κυβέρνηση δεν μας λέει πού βρίσκονται τα κονδύλια […] περιμένουμε ακόμη τις απαντήσεις της κυβέρνησης και ανησυχούμε πολύ για αυτή την αβέβαιη κατάσταση», δήλωσε η Χολμάιερ στο ABC.

Χολμάιερ: Πού είναι τα χρήματα;

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV, η Χολμάιερ σχολίασε ότι η επίσκεψη «δεν σημαίνει ότι έχουμε υποψίες ή αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή του ισπανικού σχεδίου ΤΑΑ».

«Η δήλωσή μου ότι δεν γνωρίζουμε τι συνέβη με τα χρήματα του ΤΑΑ στην Ισπανία ισχύει εξίσου και για άλλα κράτη μέλη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι πρωτίστως ένα ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή μας έχει επανειλημμένα ενημερώσει ότι οι δικαιούχοι του ΤΑΑ είναι τα κράτη μέλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί επαρκή απάντηση στο ερώτημα πού βρίσκονται τα χρήματα», σημείωσε η  Γερμανίδα πολιτικός.

«Πρέπει να γνωρίζουμε σε τι ξοδεύουν τα κράτη μέλη αυτά τα χρήματα, σε ποια έργα και ποιοι είναι οι τελικοί αποδέκτες», πρόσθεσε η Χολμάιερ.

Η EURACTIV είδε επίσης μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Κομισιόν και της Χολμάιερ σχετικά με το θέμα.

Σε αυτές τις επιστολές, η Επιτροπή χαρακτηρίζει ρητά την Ισπανία ως «πρωτοπόρο» στην εφαρμογή του ΤΑΑ , αλλά σύμφωνα με την Χολμάιερ, δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Οι πληροφορίες που παρέχετε δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας από την άποψη του δημοσιονομικού ελέγχου», έγραψε η ίδια.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής δήλωσε επίσης στη EURACTIV ότι οι εκθέσεις της Επιτροπής επικεντρώνονται σε ορόσημα, στόχους και πληρωμές, αλλά όχι «στο τι έκαναν τα κράτη μέλη με τα χρήματα».

Η Χολμάιερ τόνισε επίσης ότι ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αφορά τη συμμετοχή των ΜΜΕ, των περιφερειών και των ΜΚΟ στη διαδικασία διαβούλευσης για το ΤΑΑ.

S&D: Η Ισπανία ως πρότυπο

Από την πλευρά τους, οι σοσιαλιστές επισημαίνουν τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής και ελπίζουν ότι η επίσκεψη θα αποτελέσει παράδειγμα χρηστής διακυβέρνησης για άλλα κράτη μέλη.

«Αυτή είναι μια νέα ευκαιρία να δείξουμε την καλή διαχείριση του ισπανικού εθνικού σχεδίου», δήλωσε η αντιπρόεδρος της CONT Γκαρσία Μουνιόθ στη EURACTIV.

«Η αποστολή θα δει από πρώτο χέρι πώς εφαρμόζεται το σχέδιο και τα συστήματα ελέγχου που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης», είπε.

«Η επίσκεψη αυτή θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε τη λειτουργία του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας επί τόπου με σκοπό το μέλλον και τις μελλοντικές επισκέψεις», πρόσθεσε.

Η συζήτηση αναθερμαίνεται ενόψει των εκλογών

Τον Ιούνιο του 2022, ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ξέσπασε εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Ισπανία, κατηγορώντας την ότι «ξοδεύει απρόσεκτα χρήματα».

Ο Βαυαρός πολιτικός κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βγάλει «κόκκινη κάρτα» στον Σάντσεθ.

«Δεν δέχομαι ότι οι σοσιαλιστές ξοδεύουν χρήματα απερίσκεπτα και αφήνουν το ΕΛΚ να μαζέψει τα κομμάτια όταν η οικονομία καταρρέει. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Βέμπερ.

Η δήλωση του Βέμπερ προκάλεσε την αντίδραση του Ιράτσε Γκαρσία, επικεφαλής των σοσιαλιστών της ΕΕ και στενού συμμάχου του Ισπανού πρωθυπουργού.

«Είναι αρκετά σοκαριστικό να βλέπεις πόσο σκληρά προσπαθεί το ΕΛΚ να διαψεύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει επανειλημμένα επαινέσει το έργο που κάνει η ισπανική κυβέρνηση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)».

Η Ισπανία θα διεξαγάγει εθνικές εκλογές πριν από το τέλος του έτους και η συζήτηση έχει ήδη αναθερμανθεί.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Europe Elects, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Partido Popular (PP) προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Αν και υπάρχουν φήμες για μια συνεργασία του κεντροδεξιού Partido Popular και του ακροδεξιού VOX (ECR), ο ηγέτης του PP απέρριψε ένα τέτοιο σενάριο, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Οι συνασπισμοί μεταξύ του PP και του VOX μπορούν να αποφευχθούν, και σίγουρα θα προσπαθήσω να το κάνω- θα τους αποφύγω», δήλωσε ο επικεφαλής του PP Νούνιεθ Φεϊχόο.

«Είναι προτιμότερο να έχω κυβέρνηση μόνος μου με το PP παρά με το VOX […], αλλά στο βαθμό που εξαρτάται από εμένα, θα προσπαθήσω να έχω κυβέρνηση μόνος μου», πρόσθεσε.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου