Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Φεβ 2023
Σε έντονο κλίμα η συζήτηση στο ΕΚ για την Ελλάδα - Ντροπιαστικές τοποθετήσεις από ευρωβουλευτές της ΝΔ
Κλίκ για μεγέθυνση18:18
| 15.02.2023

 

 

 

Τα μάτια της στην Ελλάδα έστρεψε σήμερα (Τετάρτη) η Ευρώπη, με την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να συζητά για τη «διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ελευθερία του Τύπου». Μια συνεδρίαση που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από πρόταση της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.


Σε μια συνεδρίαση - πραγματικό όνειδος που δυσφημίζει τη χώρα μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέταξε με ευρεία συναίνεση στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειάς του τη συζήτηση αυτή. Και μόνο o τίτλος  (The erosion of the rule of law in Greece: the wiretapping scandal and media freedom), σηματοδοτεί το ότι η Ελλάδα έχει φτάσει να περιγράφεται με μελανά χρώματα και να συζητείται στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για αποκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων και συρρίκνωση της Ελευθερίας του Τύπου, με κυβερνητική ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη.

Την Κομισιόν εκπροσώπησε η Επίτροπος Μαρέιντ Μακ Γκίνες, αντικαθιστώντας τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέντερς, και τη Προεδρία του Συμβουλίου η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Τζέσικα Ρόσγουολ.

Στην Ολομέλεια μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Στην συνεδρίαση έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκαν, πέραν από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι Ελίζα Βόζενμπεργκ και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίες και απευθύνθηκαν σε έντονα επιθετικό ύφος προς το ΕΚ, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν, τόσο την όλη συζήτηση, όσο και τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ως μόχλευση εκ μέρους Σοσιαλιστών και Αριστεράς, με απώτερο στόχο την παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές.

Με εξαίρεση τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, πάνδημη ήταν η αποδοκιμασία για την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, με τις τοποθετήσεις να βάζουν σε πρώτο πλάνο όσα κάνει, αλλά και όσα δεν κάνει, η ελληνική κυβέρνηση στα θέματα που ανησυχούν τους Έλληνες πολίτες.

Δημ. Παπαδημούλης: Οι αυταρχικές πρακτικές Μητσοτάκη θυμίζουν Στάζι

Ομιλία πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των θεσμών και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας, μεγάλη διάβρωση του κράτους Δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση του της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού.

Και την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τη μεγάλη οπισθοδρόμηση, την ακούσατε να καταγράφεται και από την Επίτροπο Μακ Γκίνες και την Έκθεση της Κομισιόν, και από τα όσα –πιο διπλωματικά, είπε και το Συμβούλιο, και από όσα είπε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αρμόδιας Επιτροπής, η κα Σόφι Ιν’τ Βελτ, που είναι μια κεντροδεξιά Ευρωβουλεύτρια από την Ολλανδία και όχι κανένας άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό λούστρο και στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator, αλλά και μέσω της ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την Ανατολικογερμανική Στάζι.

Θέλω να πιστεύω, για να μην πω ότι είμαι βέβαιος, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, θα συμβάλλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία, να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό.

Την πατρίδα μου, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, δεν τη δυσφημίζουν αυτοί που υπερασπίζονται την αλήθεια, τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια. Αλλά αυτοί που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».

Κ. Αρβανίτης: Πληγή για το Κράτους Δικαίου ο Μητσοτάκης, αντιλαμβάνεται το Κράτος ως ιδιοκτησία του​

Η οργάνωση των παρακολουθήσεων με εντολή Μητσοτάκη δεν ήταν παρά η κορύφωση μιας στρατηγικής για απόλυτη κυριαρχία επί του Κράτους με καθεστωτική μεθόδευση, μια στρατηγική την οποία ανέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην επίκαιρη συζήτηση σχετικά με τη διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα με άξονες το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ελευθερία των ΜΜΕ.

Ο Κώστας Αρβανίτης έκανε λόγο για κυβερνήσεις που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές, και κυβερνήσεις που είναι η ίδια η πληγή για το Κράτος  Δικαίου, ξεκαθαρίζοντας αμέσως πως στην περίπτωση της Ελλάδας, «η πληγή είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»:

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται το Κράτος ως ιδιοκτησία του», σημείωσε παραθέτοντας αμέσως μετά ενδεικτικά περιστατικά που σκιαγραφούν την αντιδημοκρατική κατρακύλα της κυβέρνησης της Δεξιάς, μια κατρακύλα που κορυφώθηκε με την «οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας. Με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη», κατέληξε με έμφαση.

Ο Κώστας Αρβανίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σκοτεινή υπόθεση της Greek Mafia και των αποκαλύψεων για διασυνδέσεις με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας, αλλά και – για πολλοστή φορά – στο σκοτάδι που εξακολουθεί να καλύπτει τις έρευνες για τους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ.

Καταλήγοντας ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αφού αναφέρθηκε στη σημερινή αποκάλυψη του Guardian σχετικά με ομάδες κρούσης για χειραγώγηση εκλογών με μαρτυρίες για δράση και στη χώρα μας, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει σύντομα, για να νικήσει η Δημοκρατία.»

Το παρασκήνιο της σημερινής συνεδρίασης - Έπεσαν στο κενό προσπάθειες ακύρωσής της

Κόλαφο για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα αποτελεί η σημερινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με θέμα: «Η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου».

Η συζήτηση αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από πρόταση της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο Αντιπρόεδρός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ αρνείται συστηματικά να ασχοληθεί το Εθνικό Κοινοβούλιο με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στο Ευρωκοινοβούλιο καταγράφεται ανησυχία όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας των πολιτικών ομάδων, για την παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα μέσω των αποδεδειγμένων πλέον τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, αλλά και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μαζί με τα παραπάνω και η πρόσφατη επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά και η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη  χώρα μας.

Στη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη, θα μετάσχουν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να αποτυπωθεί ο έντονος προβληματισμός για την έλλειψη πολυφωνίας των ΜΜΕ στη χώρα μας, όπως καταγράφεται και στην κατάταξη της Ελλάδας από την οργάνωση “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” στην 108η θέση αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Οι προσπάθειες να αποτραπεί η συγκεκριμένη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, έπεσαν στο κενό.

Η συζήτηση αποκαλύπτει πτυχές της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας σε σχέση με το Κράτος Δικαίου, τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά και την ελευθερία του Τύπου. Στις 28 Φεβρουαρίου άλλωστε, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά (PEGA) καλεί σε ακρόαση τους επικεφαλής  των Ανεξαρτήτων Αρχών ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα.

πηγη: https://left.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου