Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 31 Οκτ 2021
Η Πολωνία χτίζει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Η Πολωνία ετοιμάζει την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, παίρνοντας το παράδειγμα από τη γειτονική της χώρα τη Λιθουανία, προκειμένου να αποτρέψει τους μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα. Μαζί με άλλες εννιά χώρες ζήτησε από την ΕΕ τη χρηματοδότηση για την ανέγερση φρακτών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που θα μπαίνουν στα ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε.

Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας επικύρωσε οριστικά πριν δύο μέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, επισφραγίζοντας την σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Πολωνικής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες άνθρωποι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Λευκορωσίας και εργαλειοποιούνται στο πλαίσιο γεωπολιτικών παζαριών και διαπργαματεύσεων. Η κυβέρνηση της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι την παρούσα περίοδο γύρω στους 500 μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν καθημερινά στη χώρα παράνομα από τη Λευκορωσία.

Η ΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι αυξάνει τις μεταναστευτικές ροές προς τα πολωνικά0 και άρα και ευρωπαϊκά εδάφη- ως αντεπίθεση στις κυρώσεις που έχει θέσει η ΕΕ ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας υπό τον πρόεδρο Αλεξάντρερ Λουκασένκο και τις αναταραχές που ακολούθησαν την επομένη της εκλογής του με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτησή του και να στέκονται στο πλευρό της .Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια.

Το τείχος προβλέπεται να έχει ύψος 5.5 μέτρα και θα κοστίσει περίπου 353 εκατομ. ευρώ., ενώ πολλοί που εναντιώνονται στην ανέγερσή του, τονίζουν ότι θα είναι πεταμένα λεφτά. Θα καλύπτει περίπου τη μισή έκταση των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και θα ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και η ανέγερσή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Ανάλογο φράκτη έχουν κατασκευάσει και η Ελλάδα και η Λιθουανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λευκορωσία δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ ούτε το Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς δεν έχει καταργήσει ακόμα τη θανατική ποινή, κάτι που αντιβαίνει στις αρχές του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, η Πολωνία, παρ’όλο που αποτελεί κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διεκδικήσει καθεστώς αυτο-εξαίρεσης (opting out) από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και πρόσφατα έχει κατηγορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο της ΕΕ ότι το πολωνικό σύνταγμα δε σέβεται τέσσερις κρίσιμες διατάξεις της κύριας συνθήκης της Ε.Ε. που αναφέρονται στην κοινότητα αξιών της ΕΕ (Άρθρο 2 της ΣΕΕ).  Μεταξύ αυτών είναι ο «σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου, και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες».
πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου