Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Φεβ 2022
Ουκρανικό: Διπλωματική λύση, αλλά και κυρώσεις, θέλει το Κίεβο
Κλίκ για μεγέθυνση







09.02.2022, 16:18

 

 

Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα που έρχονται από Κίεβο και Μόσχα στον απόηχο των διπλωματικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή Ευρωπαίων.

Απ' τη μία μεριά η Ουκρανία εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθεί η αντιπαράθεση μέσω της διπλωματίας, όμως σημειώνει ότι υφίστανται ήδη λόγοι για να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.  Απ' την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «θετικά σημάδια» στην επίλυση της κρίσης μετά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα, για τη Ρωσία είναι «κόκκινο πανί» το αίτημα που φέρεται να υπέβαλε η Ουκρανία για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων THAAD από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κυρώσεις πριν από ενδεχόμενη εισβολή

«Σήμερα υπάρχει πραγματικά πιθανότητα για μια διπλωματική διευθέτηση» της κρίσης, εκτίμησε ο Κουλέμπα μιλώντας στο πλευρό του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «είναι τεταμένη αλλά υπό έλεγχο».

Αναφερόμενος στο σχέδιο κυρώσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε., ο Ουκρανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «οι κυρώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβληθούν σε περίπτωση περαιτέρω ή ενός νέου κύματος στρατιωτικής κλιμάκωσης, της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», και πως πρόκειται για «πρωτόγνωρες αποφάσεις, πολύ επώδυνες για τη Ρωσία», οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέσο αποτροπής για τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επισημάνει πως το Κίεβο έχει ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, προτού αυτή εξαπολύσει κάποια επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και αυτό αποτελεί βάση για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της.

Ο Ουκρανός υπουργός αναφερόταν στην έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για κάποιους Ουκρανούς πολίτες σε περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Κάποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν νωρίτερα, όπως και τώρα, προκειμένου να καταδειχθεί η σοβαρότητα των προθέσεων και η ετοιμότητα για ανάληψη δράσης», υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

Περισσότερα από 700.000 ρωσικά διαβατήρια έχουν εκδοθεί σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας αφότου οι αυτονομιστές αντάρτες έθεσαν την περιοχή υπό τον έλεγχό τους το 2014. Το ρωσικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές αυτές ως ανεξάρτητα κράτη.

Θετικά σημάδια αλλά και ενόχληση για το Κρεμλίνο 

«Υπήρξαν θετικά σημάδια μετά την απόφαση της Ουκρανίας να δράσει αποκλειστικά στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, είναι κάτι θετικό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όμως δεν ακούσαμε τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί γρήγορα με το θέμα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Επισκέπτομαι τη Μόσχα για να παροτρύνω τη Ρωσία να επιδιώξει μια διπλωματική λύση και για να καταστήσω σαφές ότι μια νέα ρωσική εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος θα επιφέρει τεράστιες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε η Τρας.

«Η Ρωσία έχει μια επιλογή εδώ. Τους ενθαρρύνουμε ( την ρωσική κυβέρνηση) με κάθε τρόπο να αρχίσουν συνομιλίες, να ακολουθήσουν την αποκλιμάκωση της έντασης και να επιλέξουν τον δρόμο της διπλωματίας», δήλωσε η Τρας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε γνωστό ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν αύριο, 10 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δυο υπουργοί, δήλωσε η Ζαχάροβα, θα συζητήσουν για την κατάσταση και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων, θα ανταλλάξουν απόψεις για τα επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και στο ζήτημα της επεξεργασίας νομικά κατοχυρωμένων και μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας.

Παράλληλα, οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο προκειμένου να βρουν τρόπους να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης στο Ντονμπάς και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών.

Όσον αφορά στη συζήτηση για προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων THAAD από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε, σύμφωνα με το RIA, πως αν η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παράσχει τέτοια συστήματα στην Ουκρανία, αυτό θα μείωνε τις πιθανότητες μιας πολιτικής διπλωματικής επίλυσης της αντιπαράθεσης. Εν τω μεταξύ, σε άλλες δηλώσεις, ένα άλλος υφυπουργός Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Πανκίν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα ελπίζει πως οι εντάσεις για την Ουκρανία και τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας από τη Δύση θα επιλυθούν με διπλωματικό τρόπο.

Στήριξη στην Ουκρανία θέλει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα ο Guardian, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία το 2022 και ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε. πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Κίεβου.  Ειδικότερα, ποσοστό άνω του 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπερασπιστεί την Ουκρανία εάν η Ρωσία εισβάλει στο έδαφός της.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν κάτι σαν γεωπολιτική αφύπνιση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μαρκ Λέοναρντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR), που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση σε επτά χώρες, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ.

Η Ολλανδία αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Λθουανία 

Την ίδια ώρα η Ολλανδία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία από 270 σε 350, δήλωσε σήμερα η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Καΐσα Ολόνγκρεν.

Τα ολλανδικά στρατεύματα στη Λιθουανία είνα μέρος μια διεθνούς ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκε το 2017 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθμεύσουν μόνιμα στρατεύματα στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια.

Στο μεταξύ, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω εντάσεων εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου