Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 08 Μαρ 2023
Ρεκόρ συμμετοχής στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια της Γαλλίας
Κλίκ για μεγέθυνση




 

Έως και 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η υψηλότερη συμμετοχή από την αρχή του κινήματος. [EPA-EFE/TERESA SUAREZ]

Σε αριθμό ρεκόρ έφτασε η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών στις διαμαρτυρίες της Τρίτης, καθώς είναι η έκτη φορά από τον Ιανουάριο που διαδηλώνουν για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των συντάξεων, με τους παράγοντες του ενεργειακού τομέα να προβλέπουν μια «κολασμένη» εβδομάδα για την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται να μειωθεί η παροχή ενέργειας ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων απεργιών.

Έως και 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η υψηλότερη συμμετοχή από την αρχή του κινήματος. Τα συνδικάτα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός ήταν πιο κοντά στα 3,5 εκατομμύρια.

Όλη η Γαλλία έπρεπε να είναι σε «απεργία» την Τρίτη, σύμφωνα με τους επικεφαλής συνδικαλιστές.

Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια ψήφισαν υπέρ των «συνεχών» απεργιών για όλη την εβδομάδα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 5.000 μεγαβάτ (MW) κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα εργοστάσια διανομής καυσίμων της TotalEnergies ανακοίνωσαν επίσης ότι οι αποκλεισμοί θα μεταφερθούν για την Τετάρτη, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς αξιωματούχους. Η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων στον ορίζοντα προς το παρόν.

Παράλληλα, οι τέσσερις τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν κάθε δραστηριότητα έως τις 13 Μαρτίου, ενώ οι εργαζόμενοι και στις 14 εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα ψηφίζουν για το αν θα παραμείνουν κλειστοί σε καθημερινή βάση.

Η βιομηχανία προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην έχει την ενεργειακή τροφοδοσία που χρειάζεται για να λειτουργήσει κατάλληλα.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι ροές αερίου θα μειωθούν, ορισμένες βιομηχανίες μπορεί να δυσκολευτούν», δήλωσε ο ακροαριστερός συνδικαλιστής της CGT Frédéric Ben στη La Tribune.

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, η οποία θεωρείται απλώς οικονομική και έχει άνισες διανεμητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, θα πλήξει περισσότερο όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Ορισμένοι οικονομικοί τομείς, όπως η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, θέλουν επίσης να διατηρήσουν τα ιστορικά συνταξιοδοτικά συστήματα που επιτρέπουν νεότερες ηλικίες συνταξιοδότησης και ευνοϊκότερες αμοιβές. Η μεταρρύθμιση που βρίσκεται επί του παρόντος υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο σκοπεύει να καταργήσει εντελώς τα λεγόμενα «ειδικά συστήματα».

«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι άδικη: κανείς στη χώρα δεν θέλει να τη δει να υλοποιείται», δήλωσε στο Twitter η βουλευτής της αριστεράς Clémence Guetté. Υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς το νομοσχέδιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (68%) αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ενώ το 59% υποστηρίζει πλήρως τις απεργίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 5 Μαρτίου σε όλο τον πληθυσμό.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, προειδοποίησαν ότι αυτό το καθολικό μπλοκάρισμα της χώρας θα πλήξει τους ίδιους τους πολίτες.

«Με το να καλούν οι πολιτικοί ηγέτες τη χώρα σε μαζικές απεργίες, οι Γάλλοι πολίτες  πλήττονται και εμποδίζονται από τα να συνεχίσουν τη ζωή τους και να εργαστούν», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Δημόσιας Οικονομίας Gabriel Attal.

Καθώς οι διαδηλώσεις μαίνονται, «η σκέψη μου είναι στα εκατομμύρια των Γάλλων εργαζομένων που ξύπνησαν ακόμη νωρίτερα από το συνηθισμένο σήμερα για να πάνε στη δουλειά τους», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία την Τρίτη.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Macron  δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει.

Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα συντάξεων, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, αν δεν γίνει τίποτα, υποστηρίζει.

Το νομοσχέδιο περνάει από τη Γερουσία μετά από μια εσπευσμένη εξέταση στην Εθνοσυνέλευση. Σε αντίθεση με κάθε κανονική πρόταση νομοσχεδίου, η μεταρρύθμιση εισήχθη στο κοινοβούλιο ως «διορθωτικό νομοσχέδιο» στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης του 2023, ο οποίος εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό συνταγματικό εργαλείο που επιταχύνει τις συζητήσεις σε μέγιστο χρόνο 50 ημερών τόσο στην Εθνοσυνέλευση όσο και στη Γερουσία.

Εάν ένα από τα νομοθετικά σώματα δεν καταφέρει να εξετάσει εγκαίρως ολόκληρο το νομοσχέδιο λόγω των χρονοβόρων συζητήσεων, αυτό πηγαίνει στο άλλο χωρίς ψηφοφορία, και εάν οι συζητήσεις δεν έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος των 50 ημερών, η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει με μονομερή διατάγματα.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου