Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate προχωρά το Politico, σύμφωνα με το οποίο κορυφαίος αξιωματούχος από τον τομέα των μεταφορών της Κομισιόν έλαβε δωρεάν πτήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ, την ώρα που η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία ζωτικής σημασίας για την αεροπορική εταιρεία του ίδιου του κράτους του Κόλπου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Politico, ο Henrik Hololei, ο γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, πέταξε δωρεάν με την Qatar Airways εννέα φορές από το 2015 έως το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας για πρόσβαση στην αγορά, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με συνδέσμους με τη χώρα.

Ο Hololei αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπερασπίστηκε την απόφασή του. «Όλες οι αποστολές που περιγράφονται λεπτομερώς… εξουσιοδοτήθηκαν και διεξήχθησαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν».

Υπενθυμίζεται πως μια ευρωβουλευτής που συνδέεται με την έρευνα για το σκάνδαλο που εμπλέκονται Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία, αν και δεν κατηγορείται για αδικήματα – η Μαρί Αρενά – παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου το POLITICO αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί δωρεάν πτήσεις και καταλύματα που πλήρωνε το Κατάρ και στη συνέχεια δεν τα δήλωσε.

Σύμφωνα με το Politico, οι αναφορές από την Επιτροπή, έπειτα από αίτημα του μέσου για πληροφόρηση, περιγράφουν όλες τις πτήσεις της Qatar Airways που πραγματοποίησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ στο τμήμα μεταφορών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2015 και 1ης Ιανουαρίου 2022, ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία «ανοιχτών ουρανών». Η Επιτροπή έλαβε εντολή να εργαστεί για τη συμφωνία τον Ιούνιο του 2016 και υπέγραψε την τελική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2021.

Τον Ιανουάριο του 2017, λίγους μήνες αφότου η ομάδα του Hololei στην Επιτροπή άρχισε να εργάζεται για τη συμφωνία με το Κατάρ, ο Hololei δέχτηκε δωρεάν πτήσεις, business class, στην κρατική αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, από τις Βρυξέλλες στη Ντόχα. Το ταξίδι πληρώθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ, σύμφωνα με έγγραφα.

Η τελική αεροπορική συμφωνία που υπογράφηκε, παραχώρησε σε αεροπορικές εταιρείες με έδρα το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της Qatar Airways, δικαιώματα προσγείωσης στους περισσότερους προορισμούς της ΕΕ, προσφέροντας δηλαδή πρόσβαση σε μια αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών. Ως αντάλλαγμα, οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν αμοιβαία δικαιώματα για μια αγορά λιγότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά μέσω ενός κόμβου αεροδρομίου της Ντόχα που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία μεταξύ των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης και της Ασίας.

Οι νέες αποκαλύψεις του δωρεάν ταξιδιού του Hololei θέτουν την Επιτροπή εκ νέου υπό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ χειρίστηκαν τα λόμπι από την κυβέρνηση του Κατάρ, εν μέσω του συνεχιζόμενου σκανδάλου για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, ο Nicholas Aiossa της Διεθνούς Διαφάνειας δήλωσε ότι η αποκάλυψη των δωρεάν πτήσεων της Hololei «θα πρέπει να δικαιολογεί τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τον χειρισμό των σχέσεών της με το Κατάρ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η επίσκεψη του Hololei στο Κατάρ δεν ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Κατάρ, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ήταν μέρος» της ομάδας που διαπραγματεύεται τη συμφωνία. Ωστόσο, όπως τονίζει το Politico, ο Hololei διηύθυνε το τμήμα που εργαζόταν για τις διαπραγματεύσεις και προώθησε με συνέπεια τη συνεργασία με το Κατάρ δημόσια.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι «από προεπιλογή», η ΕΕ καλύπτει τις δαπάνες που πραγματοποιεί το προσωπικό του σε ταξίδια στο εξωτερικό. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τρίτα μέρη μπορεί να προσφερθούν να καλύψουν το σύνολο ή μέρος των αντίστοιχων εξόδων αποστολής», είπε ο εκπρόσωπος. Εάν συμβαίνει αυτό, «πρέπει να αποκλειστούν όλες οι μορφές πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, ως προϋπόθεση για την εξουσιοδότηση της αποστολής».

πηγη: https://tvxs.gr