Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Ιούλ 2021
Τι μάθαμε από την τετραήμερη εργασία στην Ισλανδία;
Κλίκ για μεγέθυνση


H τετραήμερη εργασία καταπολεμά το ‘burnout’ και βοηθά στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Παρουσιάζει, ωστόσο, και προβλήματα.


17.07.2021


Mια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ισλανδία αποκάλυψε ότι οι λιγότερες μέρες και ώρες εργασίας είναι περισσότερο παραγωγικές για τον εργαζόμενο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τροφοδοτούν περαιτέρω τη συζήτηση για την αλλαγή του σημερινού εργασιακού μοντέλου, με τα θετικά αποτέλεσμα στην παραγωγικότητα και ψυχολογία των εργαζόμενων να έχουν οδηγήσει τα συνδικάτα σε πίεση προς την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας.

«Η ιδέα της τετραήμερης εργασίας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ισλανδία, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η συζήτηση έχει προχωρήσει πολύ στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα ζητήματα γύρω από την εργασία που πρέπει να μελετηθούν» σημειώνει ο Γκόμουντουρ Χάραλσον στο BBC, από τους επιμελητές της έρευνας εκ μέρους του ισλανδικού ερευνητικού οργανισμού Association for Sustainability and Democracy (Alda). Ο Alda, μαζί με τον βρετανικό think-tank Autonomy, είναι οι δύο οργανισμοί που επιμελήθηκαν την έρευνα, με το Autonomy να έχει επίσης συνεργαστεί με το δήμο της Βαλένθια στην Ισπανία για την προώθηση ενός αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος τετραήμερης εργασίας.
Σε ποια θέματα δεν απαντά η έρευνα;

Ο Χάραλσον υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ισλανδία αφήνει εκτός κάποια θέματα που πρέπει επίσης να συζητηθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. «Η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας αναμένεται να αυξήσει το κόστος για τους εργοδότες, εάν δεν το καλύψει με έμμεση χρηματοδότηση και κίνητρα το κράτος. Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί με τους φορείς είναι εκείνο της φορολογίας των εργαζομένων. Εάν συμβαδίζει ένα μοντέλο εργασίας με λιγότερες μέρες και ώρες και παράλληλα με χαμηλότερη άμεση φορολογία, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα και θα ενισχυθούν επίσης η κατανάλωση, οι ιδιωτικές δαπάνες και κατά συνέπεια θα κινηθεί πιο δυναμικά η αγορά σε μια κρίσιμη ειδικά περίοδο μετά τα lockdown».

Η έρευνα κάλυψε εργαζόμενους που εργάζονται σε γραφείο ή από το σπίτι, όσο και εργαζόμενους που δουλεύουν σε βάρδιες, με τους τελευταίους να επωφελούνται περισσότερο από τις λιγότερες ώρες. «Για την δεύτερους η μείωση των ωρών εργασίας τους βοήθησε περισσότερο στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με τους εργαζόμενους που δούλευαν με τηλεργασία -ειδικά μέσα στην καραντίνα- να επωφελούνται λιγότερο λόγω του οικιακού περιβάλλοντος που δεν βοηθά απαραίτητα στην καλύτερη κατανομή του χρόνου εργασίας, στην παραγωγικότητα και στη συγκέντρωση» προσθέτει ο Χάραλντσον.
Καταπολεμώντας το «burnout»

Από την πλευρά του ο έτερος επιμελητής της έρευνας, Γουίλ Στροντζ από το Autonomy, σημείωσε ότι το πιο σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται λιγότερο. «Σπαταλάμε ατελείωτες ώρες στην εργασία. Θα έπρεπε ήδη να δουλεύουμε λιγότερες ώρες χάρη στην τεχνολογία, να έχουμε περισσότερες ποιοτικές σε περιεχόμενο συναντήσεις στο χώρο εργασίας ή τις ώρες εργασίας και να μην σκορπιζόμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το multitasking -το οποίο είναι πολύ έντονο στις μέρες μας- καταστρέφει τον οργανισμό, δεν βοηθά καθόλου στην καταπολέμηση του εργασιακού στρες και αυτό που ονομάζουμε ‘burnout’» τονίζει ο Στρονζ.

Η Ισλανδία, μαζί με μια μικρή ομάδα χωρών, επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο για ένα νέο μοντέλο στην εργασία. Έφτασε η ώρα να γίνει πραγματικότητα η τετραήμερη εργασία; «Σε λίγα χρόνια ίσως κοιτάξουμε πίσω και αναρωτηθούμε γιατί αργήσαμε τόσο πολύ να υιοθετήσουμε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας» τονίζει ο Χάραλντσον, που είναι αισιόδοξος ότι και άλλες χώρες θα αρχίσουν να δοκιμάζουν το νέο μοντέλο για να το βελτιώσουν και να απαντήσουν στις αδυναμίες που παρουσιάζει.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου