Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Ιούλ 2021
Πνύκα, Σορβόνη και προεδρία
Κλίκ για μεγέθυνση

AP Photo/Francois Mori




14.07.2021, 16:00

 

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Γαλλία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έτσι εύλογα τίθεται το ερώτημα αν η προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν θα έχει οραματικές αναφορές ως προς τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2017 αλλά και τους πρώτους μήνες της θητείας του, ο Μακρόν έθεσε στις ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόνη ως στρατηγική προτεραιότητα την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τη συγκρότηση των θεσμών που απαιτούνται για κοινή δημοσιονομική και αμυντική πολιτική.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι τους πρώτους μήνες της πανδημίας την άνοιξη του 2020, η Μέρκελ δεν απαντούσε ούτε καν προσχηματικά στις προτάσεις Μακρόν.

Στα τέλη Μάιου του 2020 Μακρόν και Μέρκελ πρότειναν τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μια εξέλιξη που χαιρετίστηκε ως η απαρχή μιας στρατηγικής στροφής του Βερολίνου, καθώς πατούσε για πρώτη φορά το ταμπού της Γερμανίας ως προς τον κοινό δανεισμό και τη μεταφορά πόρων.

Ετσι, την ώρα που λογικά θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, στη Γαλλία θα αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία αλλά και η εξάμηνη προεδρία της στην Ε.Ε.

Είναι αδύνατον να φανταστούμε τον Μακρόν να μην αντιδράσει στην πίεση της Γερμανίας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στη μόνιμη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική, όπως αυτή προσδιορίζεται από τον «κόφτη» χρέους και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με θολό τον ορίζοντα διάρκειας της πανδημίας αλλά και το κόστος για μια σταθερή ανάκαμψη τις επόμενες μέρες, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον Μακρόν να διεκδικεί την ούτως ή άλλως δύσκολη και μη δεδομένη πλέον επανεκλογή του στη σκιά μιας προεξοφλημένης και δρομολογημένης επιστροφής στο status quo ante.

Θα τολμήσει άραγε το Παρίσι τη μετωπική αντιπαράθεση με το Βερολίνο μετά από μια δεκαετία ανοχής, συνενοχής και πρόσδεσης στη γερμανική πολιτική, που με αφετηρία τη μοιραία συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010 συνεχίζεται επί της ουσίας μέχρι και σήμερα;

Τον Ιούλιο του 2012 ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ντράγκι, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για τη διαφύλαξη του κοινού νομίσματος.

Σήμερα, χρειάζεται μια υπεύθυνη πολιτική αντίστιξη στην εμμονή του Βερολίνου για επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου