Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Μάρ 2024
Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχασαν τα εταιρικά κέρδη του 2023 που «καταρράκωσαν τον πληθωρισμό» καθώς οι πραγματικοί μισθοί συνέχιζαν να μειώνονται
Κλίκ για μεγέθυνση




 

 

 
 
 

 17:08 




Οι πραγματικοί μισθοί στην ΕΕ μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023 καθώς οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών απέτυχαν να συμβαδίσουν με τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (21 Μαρτίου) από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ευρώπης.

Η έκθεση, που διεξήχθη από τον ερευνητικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), η οποία αντιπροσωπεύει 45 εκατομμύρια ευρωπαίους εργαζόμενους, διαπίστωσε ότι οι πραγματικοί μισθοί — που λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό — μειώθηκαν κατά 0,7% το 2023, αφού μειώθηκαν κατά 4,3% το 2022 . 

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν σε δέκα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με την Ουγγαρία και την Τσεχία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση — πτώση 3,8%. Μια πτώση στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ — Ιταλία (-2,6%), Γερμανία (-0,9%) και Γαλλία (-0,6%) — επιβάρυνε το συνολικό ποσοστό.

Η Γενική Γραμματέας της ETUC Esther Lynch τόνισε ότι η μείωση των μισθών έρχεται εν μέσω υψηλών κερδών σε πολλούς εταιρικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων , τραπεζών και όπλων .

«Οι εργαζόμενοι υπέστησαν δεύτερη συνεχόμενη πτώση της αγοραστικής τους δύναμης την ίδια στιγμή που οι πλουσιότεροι απολάμβαναν τα οφέλη των κερδών που καταστρέφουν τον πληθωρισμό», είπε ο Lynch στο Euractiv, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα εταιρικά κέρδη συνέβαλαν σημαντικά στον πληθωρισμό της Ευρώπης. κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.

«Οι άνθρωποι εργάζονται πιο σκληρά από ποτέ και πρέπει να δουν το μερίδιο τους από τα κέρδη παραγωγικότητας και τα κέρδη που δημιουργούν», πρόσθεσε.

Ο Sebastian Mang, οικονομολόγος στο New Economics Foundation (NEF), προειδοποίησε ότι η διαφορά μεταξύ μισθών και εταιρικών κερδών κινδυνεύει επίσης να ξεφτίσει τον ήδη ευαίσθητο κοινωνικό ιστό της Ευρώπης .

«Όταν ο πλούτος πληρώνει και η εργασία όχι, η ανισότητα και η κοινωνική ένταση είναι πιθανό να αυξηθούν», είπε στο Euractiv.

Λόγοι αισιοδοξίας;

Η μείωση των πραγματικών μισθών έρχεται καθώς οι αυξήσεις των μισθών απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε ολόκληρη την ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 6,3% πέρυσι, ενώ οι ονομαστικοί ωρομίσθιοι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν μόλις 3,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. 

Ωστόσο, όσον αφορά την αύξηση των πραγματικών μισθών, οι προσδοκίες της Επιτροπής ευθυγραμμίζονται με τα στοιχεία της ETUC.

Σε μια έκθεση του 2023 προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η Επιτροπή προέβλεψε ότι, πέρα ​​από την ονομαστική τους αξία, οι μισθοί σε πραγματικούς όρους αναμενόταν να μειωθούν το 2022 και το 2023 και ότι «η δυναμική των μισθών μέχρι στιγμής υπολείπεται του πληθωρισμού».

Ωστόσο, η Επιτροπή προέβλεψε ότι η θετική αύξηση των πραγματικών μισθών θα ξαναρχόταν το 2024 και ο Zsolt Darvas, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel, επιβεβαίωσε αυτή την προσδοκία.

Ο Ντάρβας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2024 στο 2,3% — 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο , και πολύ κάτω από τις προβλέψεις της για τις αποδοχές ανά εργαζόμενο για φέτος.

«Αν κοιτάξετε μπροστά, η κατάσταση θα αλλάξει εντελώς», είπε ο Ντάρβας στο Euractiv. «Το 2024 αλλά και το 2025 πιθανότατα θα είναι χρόνια κατά τα οποία οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν. Έτσι [οι υπάλληλοι] θα μπορούσαν να ανακτήσουν τουλάχιστον μερικές από τις απώλειες που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια».

Αντικρουόμενες ερμηνείες των μισθολογικών τάσεων;

Η ανάλυση του Ντάρβας επιβεβαιώθηκε από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ότι η τράπεζα «βλέπει επί του παρόντος τους ονομαστικούς μισθούς να επιβραδύνονται στο 3% τα επόμενα τρία χρόνια, επιτρέποντας στους πραγματικούς μισθούς να φτάσουν πλήρως το επίπεδα προ πανδημίας».

Απηχώντας τις παρατηρήσεις που παραδόθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι η συμβολή των κερδών στον πληθωρισμό μειώθηκε τον περασμένο χρόνο.

Το έτος έως τον Ιανουάριο του 2023, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολόγισε ότι τα κέρδη αντιπροσώπευαν το 45% της αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ η συμβολή του κόστους εργασίας ήταν 25%.

Αυτή η ισορροπία άλλαξε κατά τη διάρκεια του 2023, εξήγησε η Λαγκάρντ.

«Η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους επέτρεψε στους μισθούς να καλύψουν τη διαφορά χωρίς περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού», είπε.

«Τα μοναδιαία κέρδη αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% του αποπληθωριστή του ΑΕΠ [ένα μέτρο του πληθωρισμού] το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε μόλις στο 20% ένα χρόνο αργότερα».

Οι μελλοντικές αυξήσεις των ονομαστικών μισθών είναι απίθανο να είναι πληθωριστικές, είπε, καθώς οι αυξήσεις στους μισθούς συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους, αλλά οι εταιρείες δεν το αντισταθμίζουν αυξάνοντας τις τιμές στους καταναλωτές.

Ωστόσο, ο Mang του NEF προειδοποίησε ότι η προβλεπόμενη μείωση του πληθωρισμού δεν θα αντιπροσωπεύει απαραίτητα το τέλος των οικονομικών δυσκολιών των εργαζομένων.

«Οι λογαριασμοί μας για τα παντοπωλεία είναι ακόμα υψηλοί και το ενοίκιο είναι ακόμα ακριβό», είπε. «Και οι μισθοί μας εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με αυτές τις αυξήσεις τιμών. Χωρίς την κατάλληλη κυβερνητική δράση, η κρίση κόστους ζωής θα συνεχιστεί».

Ο Μανγκ πρόσθεσε ότι οι κατάλληλες κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποστήριξη για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος καθώς και δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη παραγωγή, την υγεία, την εκπαίδευση και τις δημόσιες μεταφορές.

Ο Ντάρβας του Breugel εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για το αίτημα της ETUC για την ΕΕ να επιβάλει απροσδόκητους φόρους στα εταιρικά κέρδη, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να «τονίζουν ξεκάθαρα» τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου.

«Δεν είμαι ενάντια στους φόρους στα απροσδόκητα κέρδη, [αλλά] θα πρέπει να βασίζονται σε πολύ σαφείς αρχές», είπε. «Θα πρέπει να υπάρχει ένας πολύ σαφής ορισμός του τι είναι απροσδόκητο κέρδος».

Συνολικά, τα στοιχεία για τους μισθούς παρακολουθούνται στενά από την ΕΚΤ από τότε που αποφάσισε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε  την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως ότου δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις τον Μάιο πριν αποφασίσει εάν θα μειώσει τα επιτόκια από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ .

Επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες των αναλυτών για μια καλοκαιρινή μείωση των επιτοκίων, πρόσθεσε: «Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε μια νέα σειρά προβλέψεων που θα επιβεβαιώνουν εάν η πορεία του πληθωρισμού που είχαμε προβλέψει στις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο παραμένει έγκυρη».

[Επιμέλεια Anna Brunetti/Zoran Radosavljevic]

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου