Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Ιαν 2023
Εσωτερικό έγγραφο ΕΕ: Μάλτα και Ελλάδα υστερούν στην επιβολή κυρώσεων σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Κλίκ για μεγέθυνση

  

Η Ελλάδα και η Μάλτα υπερασπίστηκαν το έργο τους όσον αφορά τις κυρώσεις. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι είχε κοινοποιήσει στο μπλοκ τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας 212.000 ευρώ. Η Μάλτα δήλωσε ότι είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 222.000 ευρώ, έναντι 147.000 ευρώ στο έγγραφο της ΕΕ. [Shutterstock/Tomasz Makowski]

Η Ελλάδα και η Μάλτα υστερούν σε σχέση με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ και ένα εσωτερικό έγγραφο, καθώς η Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει το Κίεβο.

Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει ότι δέσμευσαν περίπου 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, με την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία να έχουν κοινοποιήσει η καθεμία περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σχεδόν κάθε άλλη χώρα της ΕΕ έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων, σύμφωνα με το έγγραφο της εκτελεστικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ που είδε το Reuters.

Η Ελλάδα και η Μάλτα υπερασπίστηκαν το έργο τους όσον αφορά τις κυρώσεις. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι είχε κοινοποιήσει στο μπλοκ τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας 212.000 ευρώ. Η Μάλτα δήλωσε ότι είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 222.000 ευρώ, έναντι 147.000 ευρώ στο έγγραφο της ΕΕ.

«Αυτό είναι λίγο περίεργο», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είτε δεν έχουν πολλά, είτε δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ή έχουν κάνει κάτι, αλλά δεν μας το κοινοποίησαν, παρόλο που είχαν ευκαιρίες».

Αξιωματούχος των ελληνικών αρχών δήλωσε ότι τα 212.000 ευρώ εξάντλησαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εντόπισε η Αθήνα με βάση τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

«Το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν ευνοεί την εισροή ρωσικών κεφαλαίων και υπεράκτιων εταιρειών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Μάλτας δήλωσε ότι η Μάλτα βοήθησε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία, όπως σκάφη αναψυχής που είναι εγγεγραμμένα στη Μάλτα αλλά φυσικά κι αλλού.

«Η Μάλτα έχει επενδύσει πολλή δουλειά για την υποστήριξη των κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η μείωση του εμπορίου της Μάλτας με τη Ρωσία δείχνει περαιτέρω τη δέσμευση της Βαλέτας να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Μετά από χρόνια διαμάχης με την ΕΕ, η Μάλτα δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σταματά την πώληση διαβατηρίων σε αιτούντες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το πρόγραμμα παρείχε στους δικαιούχους πλήρη πρόσβαση στην ΕΕ με αντάλλαγμα μια επένδυση ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Στήριξη για την Ουκρανία

Πάνω από 10 μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ενδέχεται να έχει εξαντλήσει το όριο των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που είναι διατεθειμένα να επιβάλουν όλα τα 27 κράτη μέλη.

Η σημερινή προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Σουηδία, δήλωσε την Τετάρτη ότι τυχόν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερους επιμέρους καταλόγους.

Η προσοχή της ΕΕ στρέφεται επίσης φέτος στο κατά πόσον θα χρησιμοποιήσει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μια άσκηση όπου θα μπορούσαν επίσης να διακυβευθούν περιουσιακά στοιχεία ρωσικών κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να επενδύσει τα περιουσιακά στοιχεία και να παραδώσει τα έσοδα στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο, τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους εάν αρθούν οι κυρώσεις.

Υπάρχει ελάχιστο νομικό προηγούμενο και ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο αγωγών.

Η ΕΕ εργάζεται επίσης για να καταστήσει την παράκαμψη των κυρώσεων ποινικό αδίκημα στα κράτη μέλη και ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέμενε πρόοδο σε αυτά τα θέματα εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου