Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Αύγ 2022
Κατάργηση της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε. προτείνει ο Σολτς
Κλίκ για μεγέθυνση











O Όλαφ Σολτς / Ap photo


29.08.2022, 14:27

 

 
Σειρά αλλαγών στην Ε.Ε. για να ξεπεράσει τους εσωτερικούς "διχασμούς" της προτείνει ο Γερμανός καγκελάριος με αφορμή τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ, με ένταξη της Γεωργίας και Μολδαβίας. Νέο πακέτο 600 εκατ. ευρώ από το Βερολίνο στο Κίεβο

Με το βλέμμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν το «όραμα» του Γερμανού καγκελάριου για μια μεγαλύτερη και πιο... συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Πράγας ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε επιπλέον στήριξη στο Κίεβο με 600 εκατομμύρια ευρώ δηλώνοντας ότι θέλει μόνιμη υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό και τον "εκδημοκρατισμό" των ενόπλων δυνάμεών του, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα τους σε μόνιμη βάση".

Ο καγκελάριος της Γερμανός υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός για το ουκρανικό αλλά και περισσότερη ενότητα ευρύτερα στην Ευρώπη, λόγω της αυξανόμενης πίεσης από εξωτερικούς αντιπάλους, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ανέφερε επανειλημμένα την απειλή που δέχεται η Γηραιά Ήπειρος από την Ρωσία και τον "αυταρχικό πρόεδρό της", τονίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί «οποιαδήποτε διχόνοια ανάμεσά μας, οποιαδήποτε αδυναμία».

«Πότε, αν όχι τώρα, θα ξεπεράσουμε τις διαφορές που μας ταλαιπωρούν και μας διχάζουν εδώ και χρόνια;» αναρωτήθηκε και τάχθηκε υπέρ της πλειοψηφικής ψήφου σε θέμα εξωτερικής και φορολογικής πολιτικής.

Ουσιαστικά ο κ. Σολτς πρότεινε να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις με πλειοψηφία και να μην απαιτείται πλέον  σε όλα τα θέματα ομοφωνία σε μια διαδικασία, που μέχρι τώρα ευνοεί τα κράτη - μέλη να μπορούν να ασκούν βέτο.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε "πιεστικά" ζητήματα όπως οι κυρώσεις ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα καμπανάκι αφύπνισης για την Ε.Ε., ώστε να αλλάξει τον τρόπο παίρνει αποφάσεις.

Ακόμα, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της Ένωσης από 27 σε 30, ή ακόμα και 36, χώρες στο μέλλον και υπέρ ριζικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με τη διαδικασία συνομιλιών με νέα μέλη. 

Παράλληλα, υποστήριξε την ιδέα να ενταχθούν η Γεωργία και η Μολδαβία στο ΝΑΤΟ, τη γαλλική ιδέα για νέα ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα αλλά και την ανάγκη για αναδιοργάνωση του Ευρωκοινουβούλιου, το οποίο έχει επί του παρόντος 751 βουλευτές, ώστε να αποφευχθεί η «διόγκωση» της μέσω μιας μελλοντικής επέκτασης. 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου