Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Μάρ 2022
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εντείνεται η προσφυγική κρίση στην Ουκρανία
Κλίκ για μεγέθυνση
11.03.2022, 08:41

 

 

Φτάσαμε στη 16η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ στοίχημα παραμένει η προστασία των εκατομμυρίων αμάχων και των προσφύγων. Χωρίς αποτέλεσμα οι έως σήμερα διπλωματικές κινήσεις.

► Επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το εμπόριο ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

► ΗΠΑ και Ε.Ε. απαγορεύουν τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία

► Η άτυπη σύνοδος κορυφής των Βερσαλιών παρέπεμψε για το μέλλον το θέμα ένταξης της Ουκρανίας. Διαφωνία για το ευρωομόλογο και την αύξηση του ταμείου για την Ειρήνη. 

►Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων 

► Πληροφορίες ότι ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές (στρατόπεδα και αεροδρόμια) έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων.

► Η Μαριούπολη φαίνεται ότι έχει περικυκλωθεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ανακατατάξει τις δυνάμεις τους έξω από το Κίεβο, που αναμένει την τελική επίθεση.

► Τραγική η κατάσταση για τους αμάχους στη Μαριούπολη, που έχουν μείνει χωρίς ενέργεια, νερό, τρόφιμα και φάρμακα

► Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Πάνω από δύο εκατ. οι εκτοπισμένοι εντός της χώρας.

► Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την αποστολή «εθελοντών» για να πολεμήσουν στο πλάι του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ζελένσκι: Η Ρωσία προσλαμβάνει «Σύρους δολοφόνους» για να «καταστρέψουν» την Ουκρανία

 

20:09

ΗΠΑ και Ε.Ε. απαγορεύουν τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τους φίλους του να συνεχίσουν να ζουν σε χλιδή ενώ προκαλούν τεράστια δεινά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Η απαγόρευση του αμερικανικού υπουργείου στοχεύει επίσης Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες που ζουν στο εξωτερικό και «στηρίζουν τον Πούτιν».

Μεταξύ των ειδών πολυτελείας αμερικανικής προέλευσης που επηρεάζονται από τις κυρώσεις είναι οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα καπνού, ρούχα, κοσμήματα, οχήματα και αντίκες.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να «καταφέρει ένα πλήγμα στη ρωσική ελίτ», στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που αποφασίστηκαν με τις χώρες της G7.

«Όσοι υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν πάνω σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία», τόνισε σε δήλωσή της. 
 

20:04

Έκτακτη Σύνοδος ΙΜΟ: Ασφαλής διάδρομος σε Εύξεινο και Αζοφική θάλασσα για τα πλοία

Τη δημιουργία ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου, που θα επιτρέψει την εκκένωση των ναυτικών και των πλοίων που έχουν εγκλωβιστεί στα ουκρανικά λιμάνια ,τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική Θάλασσα, προτείνει ως επείγον μέτρο, το Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

 

 

19:55

Η Ελβετία απαγορεύει τις υπερπτήσεις σε όσους εμπλέκονται στον πόλεμο

Η Ελβετία, πιστή στο δόγμα της στρατιωτικής ουδετερότητας, αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει τις υπερπτήσεις πάνω απ΄το έδαφος της σε όλους όσους επιθυμούν να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη στους εμπόλεμους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σε σχέση με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε (...) ότι τα αιτήματα για υπερπτήσεις στο ελβετικό έδαφος από εμπλεκόμενα μέρη και άλλα κράτη με στόχο την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στα μέρη της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω της παράδοσης πολεμικού υλικού, δεν θα γίνονται αποδεκτά», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με το νόμο της ουδετερότητας, η Ελβετία δεν μπορεί να λάβει μέρος σε πόλεμο μεταξύ άλλων κρατών.
 

19:50

Μπλόκο του YouTube σε κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης

Το YouTube ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει άμεσα τα κανάλια των ρωσικών μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται απ' το ρωσικό κράτος, μετέδωσε το Reuters.

Η υπηρεσία έκανε επίσης γνωστό ότι διαγράφει περιεχόμενο σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το οποίο «παραβιάζει την πολιτική της».
 

19:09

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητηθεί ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.  

Η Νακαμίτσου είπε ότι καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτούν την ενίσχυση της διεθνούς απαγόρευσης των βιολογικών όπλων, ενώ προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε κάποιον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας «αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, απηύθυνε την εξής προειδοποίηση στην Ανατολική Ευρώπη:

Σας καλούμε να σκεφτείτε έναν πολύ πραγματικό βιολογικό κίνδυνο για τους ανθρώπους στις ευρωπαϊκές χώρες, ο οποίος μπορεί να προκύψει από μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση βιολογικών παραγόντων από την Ουκρανία. Και αν υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο τότε όλη η Ευρώπη θα καλυφθεί.
Ο κίνδυνος είναι πολύ πραγματικός, δεδομένου ότι τα συμφέροντα των ριζοσπαστικών εθνικιστικών ομάδων στην Ουκρανία δείχνουν εργασία με επικίνδυνα παθογόνα που διεξάγεται από κοινού με το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την ομιλία του Ρώσου πρεσβευτή, η Αλβανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία εξέφρασαν ανησυχία ότι οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να αποτελούν προκάλυμμα για ρωσικά σχέδια να εξαπολύσουν χημικά ή βιολογικά όπλα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε: Η πρόθεση πίσω από αυτά τα ψέματα φαίνεται ξεκάθαρη και είναι βαθιά ανησυχητική. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες για δολοφονίες ως μέρος ενός ψευδούς περιστατικού ή για να υποστηρίξει τακτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 

18:58

Στρατιωτικό drone που πιθανόν ξεκίνησε από Ουκρανία συνετρίβη στην Κροατία

 

18:26

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη, λέει η ουκρανική κυβέρνηση

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη, προειδοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, και δεν είναι γνωστό εάν η βοήθεια θα μπορέσει να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσουν να φτάσουν στο νότιο λιμάνι σήμερα, αναφέρει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα είπε ότι υπάρχουν 86 Τούρκοι πολίτες - μεταξύ των οποίων 34 παιδιά - που έχουν καταφύγει σε τζαμί στην πολιορκημένη πόλη εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

Η πρεσβεία είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού, από τις πρώτες πρωινές ώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε πάντως αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.
 

18:06

Προειδοποιήσεις Μακρόν για τρόφιμα κυρίως σε Αφρική αλλά και Ευρώπη

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παραγωγός σιτηρών, η Ευρώπη και η Αφρική «θα αποσταθεροποιηθούν πολύ βαθιά [από τον πόλεμο] όσον αφορά τα τρόφιμα», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

«Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τις στρατηγικές παραγωγής μας για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας στα τρόφιμα και τις πρωτεΐνες, στην Ευρώπη, αλλά και να επαναξιολογήσουμε μια στρατηγική όσον αφορά την Αφρική, διαφορετικά πολλές χώρες [σε αυτήν την ήπειρο] θα επηρεαστούν στους επόμενους δώδεκα - δεκαοκτώ μήνες », είπε.
 

18:00

Η Τουρκία μεταφέρει την πρεσβεία της από το Κίεβο στο Τσερνίβτσι

Η Τουρκία μεταφέρει την πρεσβεία της από το Κίεβο στην πόλη Τσερνίβτσι εν μέσω αναφορών για προγραμματισμένη ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία ήταν από τις τελευταίες χώρες που συνέχιζε να λειτουργεί τη διπλωματική της αποστολή στην Ουκρανία.

17:55

Νέα επικοινωνία Μακρόν- Σολτς με Πούτιν τις επόμενες ώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μιλήσουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «σε λίγες ώρες».

«Τίποτα δεν θα απαγορευτεί, τίποτα δεν είναι ταμπού», είπε ο Μακρόν, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα γίνουν «εμπόλεμες» στον ίδιο τον πόλεμο.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι όταν πολεμάς με θάρρος όπως κάνει η Ουκρανία», είπε, «κάποιος θα ήθελε πολύ περισσότερα», είπε ακόμα.
 

17:44

Κ. Χάρις: Καμιά διάθεση από Ρωσία για σοβαρή διπλωματική συζήτηση

Η Ρωσία δεν έχει καμία διάθεση να «προχωρήσει σε σοβαρή διπλωματική συζήτηση» και είναι «αμείλικτη» στο να υποχωρήσει από την επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, από τη Ρουμανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και καιρό να μπουν ενεργητικά σε έναν ειλικρινή διπλωματικό διάλογο με τη Ρωσία. Όμως από όσα γνωρίζουμε και έχουμε δει, ο Πούτιν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να κάνει το ίδιο», ανέφερε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Και πρόσθεσε ότι, η Ρωσία χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο ψεμάτων, παραπληροφόρησης και επιθετικότητάς της προς την Ουκρανία.
 

17:41

Νέο διάγγελμα από Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε: νέες κυρώσεις: 

 • Απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία
 • Απαγόρευση εισαγωγών διαμαντιών, θαλασσινών και... βότκας
 • Οι ΗΠΑ έχουν στόχο να τερματίσουν τις φυσιολογικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία
 • 'Εχουμε λάβει την απόφαση να δώσουμε άλλα 13,6 δισ. δολάρια για στήριξη στον ουκρανικό λαό. Θα υπογράψω άμεσα αυτό το νομοσχέδιο.
 • Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους
 • Δεν θα πολεμήσουμε στην Ουκρανία, γιατί αυτό θα σήμαινε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
 • Είμαστε ενωμένοι, παρόντες απέναντι στον ουκρανικό λαό.
 • Δεν θα υποχωρήσουμε
   
17:24

Αντίθετη η Ολλανδία στην έκδοση ευρωομολόγου

Εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι «η Ολλανδία δεν είναι υπέρ των ευρωομολόγων ή της κοινής έκδοσης χρεών». «Ένα από τα πράγματα που πρότεινα, όπως και πολλοί άλλοι, είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα υπάρχοντα μέσα: τον υπάρχοντα επταετή προϋπολογισμό, τον υπάρχοντα NextGenEU που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Και πάλι, δεν εφαρμόζεται πλήρως, καθόλου – κάτι που τώρα είναι καλό γιατί θα μπορούσαμε ίσως να ανακατευθύνουμε και να επικεντρωθούμε περισσότερο στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Ερωτηθείς εάν το θέμα συζητήθηκε από τους υπουργούς την Παρασκευή και αν άλλες χώρες το βλέπουν διαφορετικά, ο Ρούτε πρόσθεσε: «Απολύτως, γιατί είναι ένα άτυπο συμβούλιο και πάντα βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Και μετά, σε μια κουραστική διαδικασία, φτάνουμε σε συμβιβασμούς. Και αυτή είναι επίσης η ιστορία της Ευρώπης».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Μπορέλ περί συμφωνίας για επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στην ειρηνευτική διευκόλυνση, ο Ρούτε είπε: «προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε μια τόσο γρήγορη διαδικασία σε τόσα πολλά θέματα, αλλά αυτό δεν συμφωνήθηκε στα σημερινά συμπεράσματα».
 

17:20

Η Ισπανία πρόθυμη να κινητοποιήσει στρατεύματα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι τα ισπανικά στρατεύματα θα είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ εάν η διατλαντική συμμαχία αποφασίσει να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.

17:17

Σολτς: Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι οι ηγέτες «συμφώνησαν ότι [θα πρέπει] να κάνουν περισσότερα μαζί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης». Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει «να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα» από ό,τι έκαναν στο παρελθόν.

«Όλοι, ανεξαιρέτως, αναφέρθηκαν πολύ θετικά στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυξήσει τη χρηματοδότηση των υποδομών, του εξοπλισμού της Bundeswehr».

«Είμαστε πολύ, πολύ ενωμένοι», είπε ο Σολτς σε ερώτηση σχετικά με το αν δέχτηκε πίεση από άλλους ηγέτες της Ε.Ε. για πιθανή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ο Σολτς είπε ακόμα ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν με κυρώσεις «που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας», προσθέτοντας ότι «είναι μια συνειδητή, δικαιολογημένη και κατανοητή απόφαση –τουλάχιστον από την πλευρά μας– δεν θα σταματήσουμε τις εισαγωγές που έχουμε στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά αυτό που θα κάνουμε είναι να βγούμε από αυτή την εξάρτηση».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Μπορέλ να διπλασιαστεί το μέγεθος ενός ταμείου της Ε..Ε που διατίθεται για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι «το θέμα δεν ήταν το αντικείμενο των συζητήσεών μας ή του ψηφίσματός μας». «Αλλά δεν νομίζω ότι [ο Μπορέλ] βρήκε κανέναν που πιστεύει ότι είναι κακό να συνεχίσει να εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο Σολτς δήλωσε ότι θα χρειαστεί κυβερνητική υποστήριξη για να καταστήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες λιγότερο εξαρτημένες από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Ανέφερε, ενδεικτικά, τις επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς LNG ή την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της Ευρώπης.«Γι' αυτό είναι πολύ καλό που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης που ξεκινήσαμε… μόλις ξεκινά».

17:08

Μακρόν: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

«Η επιλογή του Προέδρου Πούτιν και της Ρωσίας ήταν να επαναφέρουν τον πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «σημείο καμπής για τις κοινωνίες μας, τους λαούς μας και το ευρωπαϊκό μας έργο».

Είπε ακόμα ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα τη στηρίξουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, το μήνυμα προς την Ουκρανία για την ένταξή της στην Ε.Ε. θα είναι: «ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι' αυτούς».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα ότι οι μελλοντικές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για να απορροφηθεί το σοκ του πολέμου στην Ευρώπη.

«Ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις μεγάλες στρατηγικές όπως το καταφέραμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε. «Έχουμε συμφέρον να συντονίσουμε αυτές τις επενδύσεις και έχουμε επίσης συμφέρον να τις χρηματοδοτήσουμε ως Ευρωπαίοι για να αποφύγουμε οποιονδήποτε κατακερματισμό της χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι ηγέτες «άρχισαν να εργάζονται» για αυτό το θέμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να «ξεκαθαρίσει τους στόχους» σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των μελλοντικών επενδυτικών της σχεδίων. «Αν ξεκινήσουμε από τα εργαλεία, ενώ γνωρίζουμε γενικά τις διαιρέσεις μας, αυτό δεν σημειώνει πρόοδο και χάνουμε πολύ χρόνο», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι υπάρχοντες μηχανισμοί θα μπορούσαν ακόμα να ενεργοποιηθούν».

17:04

Έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου ζητά η Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε εκ νέου έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη. «Είναι φρικτό, φρικτό», είπε.

«Έχουμε τον τρόπο μας να απαντήσουμε στην αποτρόπαια επιθετικότητα που δείχνει ο Πούτιν», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

16:57

Κομισιόν: Προσεχώς η πρόταση για απεξάρτηση απ' το ρωσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει πρόταση έως τα μέσα Μαΐου για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα έως το 2027, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα προσφέρει επίσης επιλογές για τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών, στις οποίες οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

«Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει επιλογές για τον περιορισμό της μεταδοτικής επίδρασης της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα διατυπώσει ιδέες για την κάλυψη των ελλείψεων υπόγειου φυσικού αερίου έως τουλάχιστον 90 τοις εκατό έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Περιέγραψε το πακέτο ενεργειακών προτάσεων ως «ασφαλιστική πολιτική» έναντι της διακοπής του εφοδιασμού.

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα δημιουργήσει ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανακατευθύνουν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες πολέμου που φεύγουν από την Ουκρανία στην Ευρώπη.
 

16:51

Κι άλλες κυρώσεις προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο πόλεμος του Πούτιν έχει επίσης αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι οι αμυντικές επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν και ότι, κατ' εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Επιτροπή θα ετοιμάσει ανάλυση των κενών στις αμυντικές επενδύσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η Ε.Ε. και η Ουκρανία μοιράζονται το μέλλον με αλληλένδετο τρόπο, παρόλο που οι ηγέτες της Ε.Ε. αρνήθηκαν να επισπεύσουν την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας.

«Τα πεπρωμένα μας συνδέονται μεταξύ τους», είπε. «Η Ουκρανία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Η επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας είναι μια επίθεση, μια επίθεση ενάντια σε όλες τις αρχές που αγαπάμε, είναι μια επίθεση κατά της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

«Θα υποβάλουμε τώρα ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων», είπε στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν και τόνισε ότι «αυτό θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία».
 

16:46

Μισέλ: Δίπλα στους Ουκρανούς, αλλά όχι σε γρήγορη ένταξη στην Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ ανακοίνωσε την αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του ποσού για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, στη συνέντευξη Τύπου της άτυπης Συνόδου Κορυφής. 

«Πριν από δύο εβδομάδες ξυπνήσαμε σε μια διαφορετική Ευρώπη, σε έναν διαφορετικό κόσμο», είπε.

Ο Μισέλ είπε ακόμα ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και παρόμοια αιτήματα από τη Γεωργία και τη Μολδαβία, αλλά δεν πρότειναν καμία γρήγορη διαδικασία.

«Σκοπεύαμε να καταστήσουμε σαφή την άποψή μας στους Ουκρανούς φίλους μας… ότι θα σταθούμε δίπλα τους και θα κινητοποιηθούμε πολύ γρήγορα προκειμένου να ενισχύσουμε τους δεσμούς που έχουμε με τον λαό της Ουκρανίας», είπε.
 

16:39

ΟΗΕ: 564 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, εκ των οποίων 41 παιδιά

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 564 αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στα θύματα συγκαταλέγονται 41 παιδιά.

Όπως υπογραμμίζει στην ημερήσια ενημέρωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων του πολέμου εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών βαρέος πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, πρόσθεσε.

16:12

Κλίτσκο: Ανοικτές οι γραμμές εφοδιασμού στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι έχουν απομείνει ακόμα στην πόλη που κατά τις εκτιμήσεις του έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου 2 εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

Ο αδελφός του Βλαντίμιρ  προσέθεσε σε κοινή τους συνέντευξη ότι κάποιοι από τους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν συνοδεύσει τις οικογένειες τους σε μια σχετική ασφάλεια στο δυτικό τμήμα της χώρας επιστρέφουν για να συμμετάσχουν στην άμυνα της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ηλεκτρικό, θέρμανση, αέριο, έχουμε νερό», δήλωσε ο Βιτάλι στο Reuters  μιλώντας στα αγγλικά. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις χώρες που αποστέλλουν προμήθειες στην Ουκρανία.
 

16:02

Τσερνόμπιλ: Ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος

Η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπίλ δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι επιδιορθώθηκε από Λευκορώσους ειδικούς, σύμφωνα με την ουκρανική κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «οι προσπάθειες επαναφοράς της εξωτερικής παροχής ρεύματος στην τοποθεσία βρίσκονται σε εξέλιξη».

Το στέγαστρο που προστατεύει τον αντιδραστήρα που εξερράγη τη δεκαετία του 1980, προκαλώντας ένα από τα σοβαρότερα πυρηνικά δυστυχήματα

AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετά την αποκοπή ενός καλωδίου υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια των μαχών και τη διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο. Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι οι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ουκρανική ομάδα επισκευής να έχει πρόσβαση σε γραμμές ηλεκτροδότησης στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Ωστόσο, η Ουκρανία είπε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι «όλες οι επικοινωνίες» χάθηκαν «την ημέρα μετά την απώλεια όλων των εξωτερικών τροφοδοτικών του ελεγχόμενου από τη Ρωσία τοποθεσίας». Επίσης, οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν, χωρίς να παρουσιάσουν σαφή στοιχεία, ότι ήταν «πιθανό» η Ρωσία να προετοιμάζει μια επίθεση στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ «για την οποία οι κατακτητές θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν την ευθύνη στην Ουκρανία».

15:56

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσλαμβάνει «Σύρους δολοφόνους» για να «καταστρέψουν» την Ουκρανία

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ανακοίνωση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη συμμετοχή «εθελοντών» στον πόλεμο και τη γνωστοποίηση από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι περίπου 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή περιμένουν να έρθουν να βοηθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ρωσία προσλαμβάνει «Σύρους δολοφόνους» για να «καταστρέψουν» την Ουκρανία, κατήγγειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram. 

«Είναι ένας πόλεμος με έναν πολύ πεισματάρη εχθρό (...) που αποφάσισε να προσλάβει μισθοφόρους εναντίον των πολιτών μας. Δολοφόνοι από τη Συρία, από μια χώρα όπου τα πάντα έχουν καταστραφεί από τους κατακτητές».

15:45

FAO: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να φέρει άνοδο 20% στις τιμές τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αυξηθούν από 8% έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προειδοποίησε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ, FAO, που προειδοποίησε για «άλμα στον υποσιτισμό».

Σε μια προκαταρκτική μελέτη για αξιολόγηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο FAO είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε συγκομιδή των καλλιεργειών της κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, ενώ είναι μεγάλη η αβεβαιότητα και για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον FAO. Μαζί, παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Κιου Ντονγκιού

AP Photo/Domenico Stinellis

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του FAO, Κιου Ντονγκιού, «οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών αγαθών θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως».

«Περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 30% ή περισσότερο των προμηθειών τους σε σιτάρι, γεγονός που τις αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «ο παγκόσμιος αριθμός των υποσιτισμένων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8 έως 13 εκατομμύρια άτομα την περίοδο 2022/2023».

15:35

Η ρωσική εισαγγελία ζητά από τη δικαιοσύνη να χαρακτηρισθεί η εταιρεία Meta εξτρεμιστική οργάνωση

Κατά της εταιρείας Meta Platforms, μητρικής του Facebook, στρέφεται η ρωσική γενική εισαγγελία, η οποία ζήτησε από τη ρωσική δικαιοσύνη να τη χαρακτηρίσει «εξτρεμιστική οργάνωση».

AP Photo/Tony Avelar

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, η εισαγγελία ζήτησε επίσης από την ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας να περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram, μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Meta. Επίσης, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι οι ανακριτικές αρχές στοιχειοθέτησαν υπόθεση σχετική με τις ενέργειες της εταιρείας Meta.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες, Πέμπτη, ότι η εταιρεία Meta επέτρεψε σε χρήστες του Facebook και του Instagram να κάνουν αναρτήσεις με τις οποίες καταδικάζουν τη βία που ασκούν η Ρωσία και οι Ρώσοι στρατιώτες στο πλαίσιο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

15:28

Πεσκόφ: Η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η Δύση πάρει στα σοβαρά τη Ρωσία

Στη Δύση και στην Ουκρανία επέρριψε για μια ακόμη φορά τις ευθύνες του πολέμου η Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν η Δύση αναλάβει δράση επί των ανησυχιών που έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ρωσία σχετικά με τους θανάτους αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά.

Ο Πεσκόφ απαντώντας σε δημοσιογράφους για το πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η κρίση, επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, αναφέροντας ότι θεωρεί πως η Ουκρανία συζητά τα αιτήματα της Μόσχας με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους της.

«Η Ρωσία διατύπωσε σαφή αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ερωτημάτων. Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, αυτά τα αιτήματα συζητιούνται από τους Ουκρανούς με τους συμβούλους τους, κυρίως τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε. Ας ελπίσουμε. Αυτό πρέπει να γίνει. Έπειτα όλα θα τελειώσουν».

Και πρόσθεσε: «Κατά την τελευταία οκταετία έχουμε επανειλημμένως επιχειρήσει να ζητήσουμε από τους δυτικούς συναδέλφους μας να ασκήσουν πίεση στο Κίεβο -και να αναγκάσουν το Κίεβο- να σταματήσει να σκοτώνει τον λαό του στο Ντονμπάς και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Επίσης, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες η χώρα μας έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι αισθάνεται πως κινδυνεύει μετά την μετακίνηση προς την κατεύθυνσή μας των στρατιωτικών σας υποδομών. Δεν μας αρέσει και αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό: γιατί τότε το κάνετε; Δεν δόθηκαν απαντήσεις. Πρέπει να βρούμε μια λύση για αυτά τα δύο ερωτήματα. Η Ρωσία διατύπωσε ξεκάθαρα αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων».

15:21

H Deutsche Bank δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία

H Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία, σε αντίθεση με αμερικανικές τράπεζες που κόβουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Συχνά μας ρωτούν γιατί δεν αποσυρόμαστε πλήρως από τη Ρωσία. Η απάντηση είναι ότι αυτό θα ήταν ενάντια στις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα «ήταν το σωστό αναφορικά με τη διαχείριση των σχέσεων πελατών της και για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις.

AP Photo/Michael Probst, File

Σύμφωνα με τον Τιμ Ας, αναλυτή για αναδυόμενες αγορές της BlueBay Asset Management, αυτό «απλά δεν είναι αρκετά καλό για τη DB. Ίσως η DB πρέπει να ρίξει μία νέα ματιά στο πλαίσιο της για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση».

Η Goldman Sachs και η JP Morgan ήταν οι πρώτες αμερικανικές τράπεζες που διέκοψαν τις εργασίες τους στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

Η Goldman Sachs, που έχει πιστωτική έκθεση 650 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τη δραστηριότητά της εκεί, ενώ η JP Morgan ανέφερε επίσης ότι «σταματά τις εργασίες της στη Ρωσία» και δεν θα επιδιώξει κάποια νέα εκεί. Η JP Morgan έχει περίπου 160 εργαζόμενους στη Μόσχα.

Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως ασφαλιστικοί μεσίτες Marsh και Aon ανακοίνωσαν τη διακοπή των εργασιών τους στη Ρωσία.

Η πιστωτική έκθεση της Deutsche Bank στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι 2,9 δισ. ευρώ και η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχε μειώσει περαιτέρω την έκθεσή της στη Ρωσία.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ανακοινώσει πιστωτική έκθεσή τους στη Ρωσία ύψους δισ. ευρώ.

15:10

O Ζελένσκι δεν περίμενε αυτές τις αποφάσεις από την Ε.Ε.

Δεν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής των Βερσαλιών ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, δήλωσε ότι «αν οι κυρώσεις ήταν αρκετές, η εισβολή θα είχε σταματήσει», αλλά «ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου εξακολουθούν να αγοράζονται και να πωλούνται και δυτικές εταιρείες εξακολουθούν να παραμένουν στη ρωσική αγορά με διάφορα προσχήματα».

Ο Ζελένσκι είπε ότι «υπάρχουν και ηθικές εταιρείες που έφυγαν και τους είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό. Υπάρχουν όμως επιχειρηματικοί κολοσσοί, που επιμένουν να κερδίζουν χρήμα βαμμένο με αίμα. Όλοι πρέπει να είναι ηθικοί. Και να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας γι' αυτήν την απρόκλητη και βάναυση εισβολή, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». 

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Και πρόσθεσε: «Αν μιλάμε για κυρώσεις, αυτές πρέπει να αφορούν κυρίως το πετρέλαιο, τα προϊόντα πετρελαίου και το φυσικό αέριο. Τα λιμάνια πρέπει να είναι κλειστά για τα ρωσικά πλοία. Οι εταιρείες μεταφορών θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν και να λαμβάνουν φορτία από τη Ρωσία. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για τις ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέονται από το SWIFT. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν».

Επίσης, στο τακτικό μήνυμά του μέσω βίντεο, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. πρέπει να είναι σύμφωνες με τις επιθυμίες των λαών τους και «οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να δουν την Ουκρανία μέσα στην Ε.Ε.»

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου των Βερσαλιών, στο κοινό ανακοινωθέν των 27 αφού καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή και κάλεσαν τη Μόσχα να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χαιρέτισαν το θάρρος του ουκρανικού λαού που αντιστέκεται, παρέπεμψαν τη διαδικασία ένταξής της Ουκρανίας στην Κομισιόν και στις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

14:49

Η Ρωσία ξεκίνησε διαδικασία απαγόρευσης των Whatsapp και Instagram

Η Πολίνα Ιβάνοβα, δημοσιογράφος που καλύπτει Ρωσία και Ουκρανία για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, αναφέρει μέσω του λογαριασμού της στο Twitter:

«Η Ρωσία μόλις ξεκίνησε τη διαδικασία απαγόρευσης του Instagram. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί πρόκειται για πολύ αγαπημένη πλατφόρμα στη Ρωσία και επίσης η πηγή εισοδήματος για πολλές μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Και για τα νεαρά μέλη των ελίτ της Μόσχας είναι... τα πάντα».

14:44

Η Ελβετία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη Ρωσία

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εξέδωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, αναφέρει:

«Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Ελβετούς υπηκόους των οποίων η παρουσία στη Ρωσία δεν απολύτως απαραίτητη να εγκαταλείψουν τη χώρα προσωρινά και με δικά τους μέσα. Η απόφαση για έξοδο από τη χώρα είναι ατομική απόφαση».

14:33

Τι ξέρουμε έως τώρα - Οι εξελίξεις της ημέρας

 • Σαφές και επαναλαμβανόμενο είναι το μήνυμα του ΝΑΤΟ ότι δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία». Το δήλωσε ξανά από την Αττάλεια όπου βρίσκεται για το διπλωματικό φόρουμ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
 • Δραματική η κατάσταση στην υπό πλήρη αποκλεισμό για 6η ημέρα η Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι ζουν χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
 • Ανοιχτό με πολλούς αστερίσκους για τον Πεσκόφ το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι
 • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους Βρετανούς βετεράνους να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε το πρώην στρατιωτικό προσωπικό αντί να συμμετάσχει στον πόλεμο, να βοηθήσει τους Ουκρανούς από το σπίτι, είτε μέσω φιλανθρωπίας είτε μέσω εθελοντισμού.
 • Συνολικά 48 σχολεία έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, εξαιτίας των εν εξελίξει βομβαρδισμών. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο καταδίκασε την επίθεση σε ψυχιατρείο στο Ιζίουμ στην ίδια περιφέρεια, ευτυχώς ωστόσο δεν υπήρξαν θύματα.
 • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την συμμετοχή «εθελοντών» μαχητών από τη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που ήταν έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς.
 • Η Ε.Ε. θα διπλασιάσει το ποσό που δαπανά για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία σε 1 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βερσαλλίες. 
 • Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.
 • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς πολίτες παρά στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρεζνικόφ. 
 • Δώδεκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας άνοιξαν σήμερα, με την ελπίδα ότι δεν θα παραβιαστεί η εκεχειρία.
14:19

Ο Πούτιν βλέπει «θετική πρόοδο» στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι βλέπει «θετική πρόοδο» στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Αυτό είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας και σταθερό σύμμαχό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Θα σας ενημερώσω πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες πλέον γίνονται σχεδόν καθημερινά. Υπάρχει θετική πρόοδος», είπε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

14:15

Η κυβέρνηση Τζόνσον καλεί τους Βρετανούς βετεράνους να μην πάνε στην Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Βρετανούς βετεράνους να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο, καλώντας τους αντ' αυτού να βοηθήσουν από τη Βρετανία τους Ουκρανούς, είτε μέσω φιλανθρωπίας είτε μέσω εθελοντισμού.

Η ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού ήρθε εν μέσω αναφορών για βετεράνους από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Η βρετανική κυβέρνηση, με επιστολή προς όλες τις στρατιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ζητώντας την υποστήριξή τους στην προσπάθεια να εμποδίσουν τους βετεράνους να πάνε στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει τους εθελοντές που πηγαίνουν στην Ουκρανία, κάτι που, όπως είπαν, θα μπορούσε να τους θέσει σε σημαντικό κίνδυνο.

«Γνωρίζουμε ότι η παράνομη εισβολή της Ρωσίας έχει δικαίως αναδείξει έντονα συναισθήματα υποστήριξης για τον ουκρανικό λαό. Οι βετεράνοι πάντα εντείνονται σε στιγμές ανάγκης, αλλά πρέπει να διοχετεύουν τις δεξιότητες, την εμπειρία και το πάθος τους σε νομικές οδούς υποστήριξης για την Ουκρανία και να μην εμπλέκονται στη σύγκρουση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω της δωρεάς χρημάτων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς», αναφέρεται.

14:06

O ΟΗΕ έχει αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση βομβών διασποράς από τους Ρώσους

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Λιζ Θρόσελ.

AP Photo/Pavel Dorogoy

«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε ανησυχητικό το ενδεχόμενο να αλλάξει η πολιτική του Facebook προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιους χρήστες να καλούν σε βία εναντίον Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών.

Όπως είπε, η Ύπατη Αρμοστεία θα θέσει το θέμα στην εταιρεία.

14:03

Φωτορεπορτάζ από τα ουκρανικά σύνορα και τις χώρες υποδοχές

 

13:55

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο»

Σαφές και επαναλαμβανόμενο είναι το μήνυμα του ΝΑΤΟ ότι δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία».

Το δήλωσε ξανά από την Αττάλεια όπου βρίσκεται για το διπλωματικό φόρουμ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», επισήμανε στο περιθώριο του φόρουμ, εξηγώντας ότι η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία για να προστατεύσει τους αμάχους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, πράγμα που ζητά καθημερινά η Ουκρανία, «ένα τέτοιο μέτρο θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη».

Και αυτό «είναι πολύ πιθανό να μας οδηγούσε σε έναν ανοικτό πόλεμο».

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, που πάντως δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ζήτησε ξανά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να βάλει τέλος σε αυτό τον παράλογο πόλεμο» και να βρει «μια πολιτική λύση», σημειώνοντας ότι «το πρώτο μέτρο θα ήταν να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τους οποίους θα μπορούν οι άνθρωποι να φεύγουν και η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται στην Ουκρανία».

13:42

Τα δίκτυα ARD και ZDF σταματούν να εκπέμπουν στρατιωτικά ρεπορτάζ από τη Μόσχα

Τα γερμανικά δίκτυα ARD και ZDF ανακοίνωσαν ότι σταματούν να εκπέμπουν από τη Μόσχα τα ρεπορτάζ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως διευκρινίζουν, οι μεταδόσεις και τα ρεπορτάζ θα μεταδίδονται από άλλα στούντιο των δύο σταθμών.

«Βάσει της ανάλυσης για την κατάσταση, αλλά και έπειτα από συνεννόηση με τους συνεργάτες στην EBU ( Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση), αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κάλυψη γεγονότων από τα στούντιο της Μόσχας σχετικά με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Ρωσία, ωστόσο τα ρεπορτάζ σχετικά με τα στρατιωτικά γεγονότα στην Ουκρανία, η δουλειά αυτή θα πραγματοποιείται από άλλα στούντιο των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών», αναφέρουν.

Επίσης, επισημαίνουν ότι τα ARD και ZDF διατηρούν το δικαίωμα να επανεξετάσουν την κατάσταση ανά πάσα στιγμή.

AP Photo/Vadim Ghirda
13:15

Δεν υπάρχουν θύματα από το πλήγμα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο

H ρωσική αεροπορική επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή του Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Και οι 30 εργαζόμενοι και οι 330 ασθενείς ήταν σε καταφύγιο την ώρα του χτυπήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ, μιλώντας για «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».

13:10

Πεσκόφ: Η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα έχει νόημα αν οδηγήσει σε αποτέλεσμα

Την αμετακίνητη θέση της Ρωσίας όσον αφορά τις απαιτήσεις της για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Ναι, είναι όντως εννοιολογικά εφικτή. Αλλά πρώτα, τόσο οι αντιπροσωπείες όσο και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, ώστε οι πρόεδροι να μη συναντηθούν χάριν της διαδικασίας και χάριν της συνομιλίας. Πρέπει να συναντηθούν χάριν των αποτελεσμάτων».

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Και πρόσθεσε: «Οι θέσεις της ρωσικής πλευράς είναι γνωστές, είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες και γνωστοποιούνται στους Ουκρανούς διαπραγματευτές, περιμένουμε αμοιβαίες διατυπώσεις».

Όταν ρωτήθηκες για το ενδεχόμενο νέας συνομιλίας του Ρώσου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι ο Πούτιν μιλάει με τον Γάλλο πρόεδρο «σχεδόν μέρα παρά μέρα, οπότε, φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι πολύ ενεργή η τηλεφωνική διπλωματία. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «έχουμε συμβουλευθεί τους προϊσταμένους των οικονομικών μας υπηρεσιών, του Υπουργείου Οικονομικών κ.λπ. και έχουμε το απαραίτητο περιθώριο ασφαλείας για την πληρωμή όλων των εξωτερικών χρεών σε ρούβλια. Στην πραγματικότητα, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για χρεοκοπία, εκτός εάν δημιουργηθούν και μας επιβληθούν τεχνητά».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ρωτήθηκε και για τη φημολογούμενη συνάντηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αν συζήτησαν το ουκρανικό. «Δεν έχω καμία πληροφορία για τον Σρέντερ. Δεν μπορώ να πω τίποτα».

12:47

Δώδεκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κατορθώσει να απομακρύνει περισσότερους αμάχους σήμερα από τις πολιορκούμενες πόλεις.

AP Photo/Sergei Grits

Οι δώδεκα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, είναι οι εξής:

 • Από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια, με ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη στην ίδια διαδρομή
 • Η Ζαπορίζια είναι επίσης ο προορισμός για τους εκκενωμένους από το Πολόι και το Ενεροντάρ
 • Από τη Βολνοβάχα, που φέρεται να έχει καταληφθεί από τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις, στο Ποκρόφσκ
 • Από το Ίζιουμ στην ανατολική Ουκρανία μέχρι τη Λόζοβα
 • Από Μπούτσα, Οστομέλ, Καζαροβίτσι και Μικουλίτσι (όλες περιοχές βορειοδυτικά του Κιέβου), προς την πόλη του Κιέβου
 • Από Αντρίιφκα, Κακάροφ και Μποροκιάνκα (όλα δυτικά του Κιέβου) προς το Ζιτομίρ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, αλλά υπήρξαν και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, καθώς οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσαν.

12:37

Σταθερές οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου στους κύριους αγωγούς που κατευθύνονται προς την Ευρώπη παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 1.

Η ενημέρωση αναφέρει ότι η Ρωσία συνέχισε να στέλνει αέριο στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 και στην Πολωνία και στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας χωρίς να μεταβληθούν τα επίπεδα των παροχών.

12:23

ΟΗΕ: Πάνω από 2,5 εκατ. άμαχοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 116.000 ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών. Η πλειοψηφία των προσφύγων, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, έχουν καταφύγει στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράμσι, ακόμη 2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας.

 

12:18

Ξεκίνησαν οι εργασίες της β' ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βερσαλίες

Sarah Meyssonnier/Pool via AP
12:09

Καθησυχάζουν οι ουκρανικές αρχές για τα πυρηνικά στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές κατοικιών στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας 89 φορές μέσα σε μία ημέρα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους μετά το πλήγμα σε ινστιτούτο που περιλαμβάνει έναν πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Όλεχ Σινεχούμποφ.

«Δεν υπάρχουν απειλές ακόμη για τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο Όλεχ Σινεχούμποφ.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ίγκορ Τερέχοβ, ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα, 48 από τα σχολεία της πόλης έχουν καταστραφεί.

Επίσης, η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, δήλωσε πως όλοι οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν σταθερά. Κατήγγειλε πάντως ότι το προσωπικό στη μονάδα της Ζαπορίζια που καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση.

«Όλο αυτό επηρεάζει αρνητικά την εργασία και θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της ακτινοβολίας», είπε.

11:57

«27»: Ανησυχούν για την κατάσταση των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

Την ανάγκη άμεσης επιβεβαίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία υπογραμμίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής.

Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, οι «27» επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν οικονομικά πρόσθετα μέτρα, αν αυτό απαιτηθεί, κατά της Ρωσίας.

11:53

Αμυντική βοήθεια 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία συμφώνησαν οι «27»

Η Ε.Ε. θα διπλασιάσει το ποσό που δαπανά για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία σε 1 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 στις Βερσαλλίες.

AP Photo/Pascal Bastien

Σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η συμφωνία μεταξύ των 27 ηγετών δεν ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί.

Δήλωσε:

«Όλοι είχαν πλήρη συνείδηση ότι πρέπει να αυξήσουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία».

11:43

ΗΠΑ, Ε.Ε. και G7 θα ανακαλέσουν το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους για τη Ρωσία

Εντός της ημέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινώσει ότι, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Ομάδας των Επτά, θα ενεργήσουν για να ανακληθεί το εμπορικό καθεστώς του «πλέον ευνοούμενου κράτους» για τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές εξαγωγές θα επιβαρυνθούν με υψηλότερους δασμούς από αυτούς που επιβάλλονταν έως σήμερα και θα αυξήσουν την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, κάθε χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τις δικές της εθνικές διαδικασίες. 

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν έρχεται και ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ακολουθεί την απόφαση για απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Οι κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη μείωσαν κατά περίπου 60% τις αμερικανικές εισαγωγές.


Το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους απαιτεί από μια χώρα να αντιμετωπίζει όλες τις χώρες με το ίδιο καθεστώς δασμών που απολαμβάνει και το ίδιο. Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μοιράζονται αυτό το καθεστώς. Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν ειδικά προνόμια ως αναπτυσσόμενες οικονομίες.

11:27

Ο Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά του πολέμου

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, που βρίσκεται στη φυλακή, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ρώσους πολίτες να διαδηλώσουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στον πόλεμο.

Μέσα από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο Ναβάλνι, που ήταν θύμα δηλητηρίασης το 2020 και παραλίγο να πεθάνει, καλεί τους συμπολίτες του σε πορείες «ακόμα κι αν φαίνεται ότι όλοι έφυγαν ή φοβήθηκαν».

«Είστε η ραχοκοκαλιά του κινήματος κατά του πολέμου και του θανάτου. Είσαι το πιο σημαντικό άτομο στον πλανήτη», γράφει. «Μπορούμε να σταματήσουμε τον μανιακό του Πούτιν με τέτοιου είδους διαδηλώσεις».

11:21

 

 

11:12

Καταγγελία για επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο

Στο Χάρκοβο, ο περιφερειακό διοικητής κατήγγειλε ότι οι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Εξήγησε ότι ακόμη είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο επισήμανε ότι την ώρα της επίθεσης στο νοσοκομείο βρίσκονταν 330 άνθρωποι.

11:08

Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος» από τη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει διαδρόμους από το Κίεβο, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχοβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μία ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.
 

11:04

Ο Πούτιν καλωσορίζει «εθελοντές»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να σταλούν ξένοι εθελοντές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε, θα πρέπει να επιτραπεί σε όσους ήθελαν να πολεμήσουν εθελοντικά στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Εάν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν σε εθελοντική βάση, ειδικά όχι με αμοιβή, να έρθουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που μένουν στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να μετακινηθούν στην εμπόλεμη ζώνη», είπε ο Πούτιν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ως απάντηση, συμπλήρωσε, στους «μισθοφόρους» που στέλνει η Δύση «ανοιχτά, χωρίς σεβασμό στις διατάξεις του διεθνούς δικαίου». 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που ήταν έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

10:56

Χωρίς νερό έμεινε και το Τσερνίχοβ

Η πόλη Τσερνίχοβ, στα βόρεια της Ουκρανίας, έμεινε χωρίς νερό εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που έπληξαν την πόλη στη διάρκεια της νύχτας.

Η εταιρεία ύδρευσης, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι εργάζεται για να αποκαταστήσει την υδροδότηση.

10:53

Τουλάχιστον δύο νεκροί στο Λουτσκ

Ο ρωσικός βομβαρδισμός του Λουτσκ, πόλη 87 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο Ουκρανών στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη έξι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Γιούρι Ποουλιάικο, που ανέβασε σχετικό βίντεο στην σελίδα του στο Facebook.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (πρακτορείο TASS), ότι οι επιθέσεις στο Λουτσκ και τις άλλες δυτικές πόλεις στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν με όπλα «μεγάλου βεληνεκούς» και «υψηλής ακρίβειας» και πρόσθεσε ότι δύο ουκρανικές αεροπορικές βάσεις στο Ιβανο-Φράνκιφσκ και στο Λουσκ «έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κατήγγειλε ότι «μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας υφίστανται για άλλη μια φορά καταστροφικά πλήγματα» και επισήμανε ότι, εκτός από τους βομβαρδισμούς κατά του Ιβανο-Φράνκιφσκ, του Λουτσκ και του Ντνίπρο, «ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον των αμάχων και των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας συνεχίζεται».

10:50

Τι ξέρουμε για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

[της Αθηνάς Κουφοπάνου] 

 

10:12

Πάνω από 2,3 εκατ. πρόσφυγες

Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει μέχρι χθες Πέμπτης την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

10:11

Η Κάμαλα Χάρις στη Ρουμανία

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μεταβαίνει στη Ρουμανία για να συζητήσει για τη διογκούμενη προσφυγική κρίση στην περιοχή. Θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, στον δεύτερο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στην ανατολική Ευρώπη.

Χθες Πέμπτη η Κάμαλα Χάρις είχε συνάντηση με Πολωνούς ηγέτες και Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία και πρόσφερε αμερικανική στήριξη στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου εις βάρος της Ρωσίας.

Μεντίκα, στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας. Πρόσφυγες περιμένουν στην ουρά

AP Photo/Daniel Cole

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε περισσότερη βοήθεια για τη στέγαση και τη σίτιση Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους και είπε ότι έχει ζητήσει από την Χάρις να επισπεύσει η Ουάσιγκτον τη διαδικασία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν και καταφύγουν στις ΗΠΑ και πιθανόν έχουν συγγενείς εκεί.

Περίπου 1,43 εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατά την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία.

09:58

Καταγγελία για θάνατο αμάχων που είχαν διαφύγει από το Κίεβο

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι άνθρωποι που είχαν διαφύγει από το Κίεβο για να σωθούν, σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση στο χωριό Μαραλίφκα.

Δεν δίνει συνολικό αριθμό θυμάτων, αλλά αναφέρει ότι μόνο ένας άνδρας έχασε και τα 11 μέλη της οικογένειάς του όταν ρουκέτα χτύπησε το σπίτι του.

09:57

Ιβανο-Φρανκίφσκ: Ο δήμαρχος καλεί πολίτες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους

Με μήνυμά του στο Facebook, ο δήμαρχος του Ιβανο-Φρανκίφσκ επιβεβαίωσε την επίθεση που δέχθηκε η πόλη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι το σύστημα προειδοποίησης δεν λειτούργησε.

Κάλεσε του κατοίκους να μην ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τις επιθέσεις και τις βομβαρδισμένες περιοχές, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες στις γειτονιές Κριχίβτσκι, Τσουκαλίνφκα, Οπρισίφτσι, Γκοροντόκ, να μην μετακινούνται και να μείνουν στα σπίτια τους.

«Μείνετε μέσα για να είστε ασφαλείς! Όταν περάσει ο κίνδυνος θα σας ενημερώσουμε!», έγραψε.

09:42

Ώρες αγωνίας για τους αμάχους στη Μαριούπολη

Υπό πλήρη αποκλεισμό είναι για 6η ημέρα η Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι σε συνθήκες πείνας και ψύχους.

Οι κάτοικοι της πόλης ζουν χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Μαριούπολη: Καπνός σηκώνεται στα σημεία όπου έγιναν χτυπήματα -10 Μαρτίου 2022

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Δραματικές ήταν οι περιγραφές από τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού για την κατάσταση στην πόλη: «Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη. Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους...»

09:34

Ε.Ε. και ενεργειακή κρίση

 

09:25

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Βολνοβάχα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα, στα βόρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Βολνοβάχα είναι πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

09:20

Η απάντηση της Ουκρανίας στις ρωσικές κατηγορίες περί χημικών όπλων

Με αφορμή την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία, η οποία κατηγορεί την Ουκρανία για κατασκευή χημικών ή βιολογικών όπλων, με τη συμβολή των ΗΠΑ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε:

«Υποτίθεται ότι ετοιμάζουμε επίθεση με χημικά», είπε. «Αυτό με κάνει πραγματικά να ανησυχώ, γιατί έχουμε πειστεί κατ' απανάληψη: αν θέλετε να μάθετε τα σχέδια της Ρωσίας, δείτε ποιες κατηγορίες εξαπολύει σε άλλους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε μέσω Twitter:

«Η εμμονή σε βαθμό μανίας με την οποία διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι φαντασιώνονται ανύπαρκτα βιολογικά ή χημικά όπλα ή κινδύνους στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητική και μπορεί στην πραγματικότητα να δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζει άλλη μια φρικτή επιχείρηση προβοκάτσιας».

 

09:10

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού Guardian, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πόλεις στη δυτική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μεταξύ των οποίων το Ντνίπρο, το Λουτσκ και το Ιβανοφρανκίβσκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιδιωκόμενοι στόχοι των επιδρομών ήταν κυρίως αεροδρόμια, ωστόσο στο Ντνίπρο βομβαρδίστηκε κατοικημένη περιοχή σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από το Λουτσκ, το κοντινό στην πόλη αεροδρόμιο επλήγη από τρεις επιδρομές.

Τρεις επιδρομές καταγράφηκαν και στο Ντνίπρο, στρατηγική πόλη στον ποταμό Δνείπερο. Το ένα από τα πλήγματα έγινε σε κατοικημένη περιοχή σκοτώνοντας ένα άτομο σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου με το Ζιτομίρ, η πιο κοντινή πόλη στα δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας να δέχεται επιθέσεις τώρα σε τακτική βάση.

Στόχος των ρωσικών επιδρομών σε πόλεις μακριά από τις κύριες γραμμές του μετώπου την περασμένη εβδομάδα ήταν αεροδρόμια και εγκαταστάσεις αεράμυνας. Το αεροδρόμιο στη Βίνιτσια, όπου είναι το αρχηγείο της ουκρανικής αεροπορίας, χτυπήθηκε από οκτώ πυραύλους κρουζ.

08:45

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωμάτες, για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

08:45

Οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο

Αντικρουόμενες είναι οι αναφορές για την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο. Μεγάλη ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εθεάθη για τελευταία φορά βορειοδυτικά του Κιέβου, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες. 

Σύμφωνα με αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα  πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αμύνονται «πολύ, πολύ καλά». Επίσης, σύμφωνα με έκθεση από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις «δεσμεύουν αυξημένο αριθμό των δυνάμεών τους για να περικυκλώσουν μεγάλες βασικές πόλεις» λόγω της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν διασκορπιστεί για να ανασυνταχθούν και να αναπληρώσουν τις προμήθειες. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους ενώ ορισμένες έχουν υποχωρήσει πίσω στο ρωσικό έδαφος.

08:44

Αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Λευκός Οίκος μόλις επιβεβαίωσε αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει νέες ενέργειες εις βάρος ώστε να θέσει υπόλογη τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερωθεί ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων αμερικανικών και διεθνών εταιρειών που ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. 

Και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε «παράνομη απόφαση της Ρωσίας να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των εταιρειών» θα οδηγήσει «τελικά σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πόνο για τη Ρωσία».

AP Photo/Carolyn Kaster
08:43

Διαβάστε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

 • Ναυάγιο στην Αττάλεια - Τρόμος στις πόλεις της Ουκρανίας
 • Καμιά πρόοδος στο ραντεβού των ΥΠΕΞ. Ο λόγος και πάλι στα όπλα
 • Αποχώρηση μετ’ εμποδίων για χιλιάδες αμάχους μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων
 • Πρόσφυγες ο μισός πληθυσμός του Κιέβου, κρίσιμες ώρες για την αποκλεισμένη ουκρανική πρωτεύουσα
 • Κήρυγμα... αυτάρκειας από τον Πούτιν. Απαγορεύει τις εξαγωγές εκατοντάδων ειδών και ετοιμάζεται να δημεύσει τις περιουσίες ξένων εταιρειών
 • Αγρια μάχη προπαγάνδας στις πλάτες των νεκρών της Μαριούπολης και άλλων περικυκλωμένων αστικών κέντρων


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου