Με τα πτώματα να συσσωρεύονται έπειτα από σχεδόν 10 μέρες πολιορκίας της Μαριούπολης, οι τοπικές αρχές στο λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σπεύδουν να θάψουν τους νεκρούς, φτιάχνοντας ομαδικούς τάφους.

Εικόνες του Associated Press δείχνουν εργαζόμενους να μεταφέρουν πτώματα τυλιγμένα σε χαλιά ή σακούλες σε μια βαθιά τάφρο μήκους περίπου 25 μέτρων στα περίχωρα της πόλης.
Περισσότερα από 70 πτώματα έχουν ενταφιαστεί στον κοινό τάφο από τότε που άνοιξε την Τρίτη.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τουλάχιστον 8 μεγάλες αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως βομβαρδίστηκε και ένα νοσοκομείο παίδων, με τη ρωσική πλευρά να κάνει λόγο για «fake news».

Τι λέει ο αντιδήμαρχος

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης λέει ότι δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά στην πόλη, αλλά ο πιο πρόσφατος αριθμός είναι 1.207. Είναι «απλώς πτώματα που μαζέψαμε στο δρόμο», είπε ο Σεργκέι Ορλόφ στο BBC.

Δήλωσε επίσης ότι 47 άνθρωποι είχαν ταφεί σε έναν ομαδικό τάφο καθώς δεν ήταν δυνατό να φτάσουν σε χώρους ταφής έξω από την πόλη. «Δεν ταυτοποιήθηκαν όλοι», πρόσθεσε.

Ο Ορλόφ είπε επίσης ότι δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση ανθρώπων από την πόλη ή η παροχή βοήθειας. Περίπου 100 άνθρωποι που προσπαθούσαν να διαφύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα έπρεπε να επιστρέψουν την Τετάρτη, είπε, αφού οι ρωσικές δυνάμεις σε ένα σημείο ελέγχου άρχισαν να πυροβολούν «όχι απευθείας στα αυτοκίνητα, αλλά γύρω από τα αυτοκίνητα».

Εδώ και μέρες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα σε αμάχους, αλλά και για παρεμπόδισή της εξόδου τους μέσω των «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Οι εικόνες που δημοσίευσε το AP: