«Θέλουμε να εκλέξουμε βουλευτές στην πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών, για να αποτρέψουμε τον Εμανουέλ Μακρόν να συνεχίσει την άδικη και βάναυση πολιτική του…και να νικήσουμε την ακροδεξιά», ανέφεραν σε κοινη ανακοίνωση η Ανυπότακτη Γαλλία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η Ανυπόταχτη Γαλλία και οι Σοσιαλιστές δήλωσαν στη συμφωνία τους την Τετάρτη ότι «μοιράζονται κοινούς προγραμματικούς στόχους που θα αποτελέσουν τη βάση ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος αρκετών εκατοντάδων προτάσεων». Εάν τα αριστερά κόμματα λάβουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα υποστήριζαν τον Μελανσόν ως πρωθυπουργό, αναφέρει επίσης η συμφωνία.

Ο Μελανσόν ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου, λίγο λιγότερο από την υπερσυντηρητική υποψήφια Μαρίν Λεπέν που αντιμετώπισε τον νυν πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Τα άλλα αριστερά κόμματα έλαβαν κάτω από το 5% των ψήφων, με το πρώην κυρίαρχο Σοσιαλιστικό Κόμμα να λαμβάνει ένα ιστορικό χαμηλό κάτω του 2% των ψήφων

Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει εσωτερική διαφωνία μεταξύ των Σοσιαλιστών σχετικά με την πιθανή συμμαχία ανάμεσα στα δύο κόμματα να μοιράζονται διαφορετικές θέσεις σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα την Τετάρτη λόγω της συμφωνίας, ενώ ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι απέρριψε τη συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, ο εθνικός γραμματέας των Πρασίνων, Ζουλιέν Μπαγιού, δήλωσε ότι «αυτή η κοινή σημαία είναι αυτή που μας επιτρέπει να οραματιστούμε τη νίκη τον Ιούνιο». Ο ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ, δήλωσε ότι κανένα κόμμα της Αριστεράς δεν μπορεί να κερδίσει μόνο του τον κ. Μακρόν.

πηγη: https://thepressproject.gr