Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Απρ 2022
Στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασε η βίαιη απομάκρυνση προσφυγόπουλων του Ελαιώνα από τα σχολεία
Κλίκ για μεγέθυνση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

13.04.2022, 09:35

 

 

Το θέμα της αιφνίδιας απομάκρυνσης μαθητών προσφύγων του Ελαιώνα και μεταφοράς τους στη δομή του Σχιστού λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά έθεσαν χθες στον γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνο Λογοθέτη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας», η Ε’ ΕΛΜΕ και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου.

Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι 47 μαθητές και μαθήτριες «βίωσαν για ακόμη μια φορά τον ξεριζωμό, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους, τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές τους, τις δασκάλες και τους δασκάλους τους» και ζήτησαν εξηγήσεις γιατί τα υπουργεία Μετανάστευσης και Παιδείας δεν έχουν μεριμνήσει για την ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς, παρά τα όσα δεσμεύονταν.

Η έντονη αντίδραση της σχολικής κοινότητας για την αιφνίδια μετακίνηση μαθητών προσφύγων έφτασε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για κυβερνητικές μεθοδεύσεις που «δημιουργούν συνθήκες ακραίας αποσταθεροποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας» κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης σε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνει ότι «η κυβερνητική πρακτική μετατρέπει πολλά μικρά προσφυγόπουλα σε εκπαιδευτικούς πρόσφυγες, μέσα στις ήδη δύσκολες συνθήκες που βιώνουν αυτά και οι οικογένειές τους» και θέτει υπόψη της Επιτροπής την ανοιχτή επιστολή 20 συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων που είχε δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.», όπου υπογράμμιζαν την «ιλιγγιώδη αύξηση της σχολικής διαρροής λόγω της αναστάτωσης που προκαλείται στην εύθραυστη ρουτίνα των παιδιών».

Από την πλευρά τους, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία των τομεαρχών Προσφυγικού Γιώργου Ψυχογιού και Παιδείας Νίκου Φίλη, θέτουν στη Βουλή αναφορά της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, που ζητά να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα.

«Η εγκατάλειψη της δομής του Ελαιώνα συνεπάγεται τη “βίαιη” απομάκρυνση των παιδιών από την εκπαιδευτική διαδικασία, τη γνώση και τη μάθηση στο μέσο της σχολικής χρονιάς, με συνέπειες τόσο στην ψυχική τους υγεία όσο και στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων που θα τα βοηθήσουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία», σημειώνουν. «Εξαιτίας του επιτελικού μπάχαλου, τα περισσότερα από τα παιδιά βρίσκονται συνολικά εκτός σχολικής διαδικασίας», σημειώνουν οι βουλευτές. Εκφράζουν επίσης έντονη ανησυχία για τη διάκριση κατά των προσφύγων από την Ασία και την Αφρική «οι οποίοι αντιμετωπίζονται, όπως φαίνεται, ως “μη πραγματικοί” πρόσφυγες, ακόμη και στα απολύτως στοιχειώδη δικαιώματά τους, όπως αυτό της εκπαίδευσης».

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι ο Ελαιώνας δεν πρόκειται να κλείσει πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς και ότι δεν υπήρξε υποχρεωτική απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας. Επισημαίνουν ότι επέλεξαν να φύγουν οικογένειες με συνολικά 46 πρόσφυγες μαθητές για τη δομή του Σχιστού, εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, 22 από τους 31 μαθητές Δημοτικού έχουν μετεγγραφεί σε Δημοτικά Σχολεία της νέας περιοχής, όπως και 9 μαθητές Γυμνασίου σε Γυμνάσια και 7 παιδιά νηπιαγωγείου στα νηπιαγωγεία που λειτουργούν μέσα στη δομή. Ωστόσο, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν αμφισβητήσει ότι συνεχίζεται κανονικά η φοίτηση των μαθητών στο νέο σχολικό περιβάλλον και ζητούν να δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτηση στα σχολεία όπου φοιτούσαν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δεσμεύτηκε προσωπικά ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα θα διατεθούν λεωφορεία για τη μετακίνηση από το Σχιστό όσων προσφύγων μαθητών το επιθυμούν στο παλιό τους σχολείο - άγνωστο πώς θα επιτευχθεί αυτό, δεδομένου ότι η διάθεση οχημάτων για τη μετακίνηση μαθητών ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου