Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Απρ 2022
Γαλλία: Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς την θέτει στο περιθώριο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 Γιώργος X. Παπασωτηρίου 
11.04.22
 
 

H Αριστερά…

Ο Εμ. Μακρόν και η Μ. Λε Πεν, η δεξιά και η ακροδεξιά, θα είναι οι δύο αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο Μακρόν συγκέντρωσε το 27,6% των ψήφων και η Λε Πεν το 23,41%. Τρίτος αναδείχθηκε ο αριστερός Ζ-Λ Μελανσόν με 21,95% (έναντι 19,58 το 2017).

Πολλοί θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση της Αριστεράς την περιθωριοποιεί. Να σημειωθεί, ότι στο 21,95% του Μελανσόν, θα μπορούσαν να αθροιστούν (αν και στην πολιτική δεν ισχύει η απλή πρόσθεση) τα ποσοστά των Φ. Ρουσέλ (ΚΚ  2,3%), της Ινταλγκό (σοσιαλιστές 1,74%) και του Y. Jadot (οικολόγοι 4,7%). Σ’ αυτή την περίπτωση ο αριστερός υποψήφιος θα είχε καταλάβει την πρώτη θέση! Αλλά η πολυδιάσπαση της Αριστερά κατ’ άλλους λόγω του «συνδρόμου της ιδεολογικής καθαρότητας» και κατ’ άλλους λόγω του «ναρκισσισμού των μικρών διαφορών», την θέτει στο περιθώριο. Έτσι, για μια ακόμα φορά οι αριστεροί θα κληθούν να ψηφίσουν δεξιά(Μακρόν) για να μην εκλεγεί η ακροδεξιά(Λε Πεν)!

Ο πόλεμος στη ζυγαριά

Κατά τα άλλα ο διεθνής συντηρητικός Τύπος τονίζει τις διαφορές Μακρόν και Λε Πεν.

Όπως γράφουν οι Financial Times «Η νίκη της Λε Πεν θα είχε επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από τη Γαλλία», και θα επέφερε «ένα τρομερό πλήγμα στη φιλελεύθερη δημοκρατία στον δυτικό κόσμο, δημιουργώντας αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Είκοσι Επτά, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την αυταρχική Ρωσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία».

Ο Μακρόν δικαίωσε τη φήμη του ως ελιτιστή σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Washington Post στο Παρίσι. Ο Rick Noack λυπάται που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποίησε μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση και αρνήθηκε να κάνει ντιμπέιτ με τους ανθυποψηφίους του. Αντίθετα, κατά τον δημοσιογράφο, «Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας της, η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να αποφύγει να προβάλει τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις της και αντ' αυτού απηχούσε τις ανησυχίες των Γάλλων, ιδιαίτερα σε οικονομικά ζητήματα και την άνοδο του πληθωρισμού». Αλλά «στην ουσία, πολλές από τις θέσεις της Λεπέν είναι εξτρεμιστικές όπως ήταν πριν από πέντε χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, υποσχέθηκε να επιβάλει πρόστιμα σε μουσουλμάνες που φορούν πέπλο σε δημόσιους χώρους», σημειώνει ο ανταποκριτής της Washington Post.

 Για τον αρθρογράφο της καναδικής εφημερίδας Le Devoir, η Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται ως εκπρόσωπος μιας «νέας «διεθνούς» [….] που αποτελείται από ακροδεξιούς εθνικιστές: τα ιδεολογικά-στρατηγικά αδέρφια του Πούτιν, όπως ο Ιταλός Matteo Salvini και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán, που μόλις επανεξελέγη. Έτσι, καταλήγει ο αρθρογράφος, «η εκλογή της Μαρίν Λε Πέν θα ήταν καταστροφή για τη δυτική στρατηγική απέναντι στον Πούτιν».

"… το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται. Εάν η Λεπέν κερδίσει, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσει το ενιαίο μέτωπο της Δύσης ενάντια στη Ρωσία", γράφει ο ανταποκριτής της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter

Διολίσθηση προς την ακροδεξιά

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Γαλλία συνέχισε να διολισθαίνει προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια», γράφει ο Εργκίν Γιλντίζογλου στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet. Ο συντάκτης θεωρεί ότι «ένα νεοφασιστικό κύμα φυσά δυνατά στη μάχη των ιδεών». «Έτσι ο Μακρόν άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «εκβαρβαρισμός»('ensauvagement') που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να συνδέσει τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα…».

Με τα ποσοστά της Marine Le Pen, του Éric Zemmour και του τρίτου ακροδεξιού υποψήφιο [Nicolas Dupont-Aignan] είναι φανερό ότι δυστυχώς ότι ένας στους τρεις Γάλλους ψηφίζει ακροδεξιά!

Η αριστερά είναι «χαμένη» έτσι κι αλλιώς

Το παράδοξο είναι πως η Αριστερά καλείται να ψηφίσει Μακρόν για να μην εκλεγεί η ακροδεξιά Λε Πεν, ενώ η εκλογική τακτική της δεξιάς(Μακρόν) είναι η εξομοίωση της ακροδεξιάς με την αριστερά (σύνθημα των «δύο άκρων» και του «λαϊκισμού». Όπου «λαϊκισμός» θεωρείται κάθε κριτική προς το σύστημα)!

 Η αποχή

Η αποχή φανερώνει ότι ένας στους τέσσερις Γάλλους (25,14%) δεν εκφράζεται από κανέναν υποψήφιο. Συγκεκριμένα, από τους 47.311.917 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, στα εκλογικά κέντρα προσήλθαν 35.418.947 (74,86%) και απείχαν 11.892.970 (25,14%), ενώ τα λευκά ανέρχονται στα 538.495 (1,52%).

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου