Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Απρ 2022
Προωθούν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εντείνουν την παράδοση όπλων στην Ουκρανία
Κλίκ για μεγέθυνσηAP Photo/Paul Sancya, File11.04.2022, 21:02
 

Τη διέρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ακόμα και στον τομέα εισαγωγής πετρελαίου συζητούν πια σοβαρά στην Ε.Ε., καθώς οι μέχρι τώρα κυρώσεις δεν έχουν σταθεί ικανές να κάμψουν το ηθικό της Μόσχας και να την κάνουν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπονεί προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.

Πολλοί από τους υπουργούς έδειξαν υποστήριξη για κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αποκάλυψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά για άλλους μια τέτοια απαγόρευση θα αποτελούσε «ασύμμετρο σοκ», είπε. Το μπλοκ συμφώνησε, ωστόσο, να εντείνει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε η Γερμανία.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του. «Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία από τη Ρωσία στο ενεργειακό. Και όλες οι χώρες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.

«Τώρα εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το πετρέλαιο θα είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ ξεξαθάρισε στην Ε.Ε. ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου και θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν αυτοί οι όγκοι.

Την περασμένη εβδομάδα, το ευρωπαϊκό μπλοκ ενέκρινε έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία που περιλαμβάνει τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα. 

Ενίσχυση έρευνας για εγκλήματα πολέμου

Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά έγινε και βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

«To πρωί είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τόνισε επίσης ότι η ρωσική επιθετικότητα συμπεριλαμβάνει δύο λέξεις για να χαρακτηριστεί: η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία». Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο. «Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε. Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος». «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» σημείωσε.

«Ο ρωσικός στρατός είναι αυτός που προκαλεί έλλειψη τροφίμων και πείνα στον πλανήτη, όχι οι κυρώσεις», είπε ακόμα ο  Μπορέλ.

Τέλος, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συμφώνησαν και για το πρόσθετο πακέτο των 500 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης για αγορά όπλων υπέρ της Ουκρανίας. 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου