Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Απρ 2023
Τσέχος πρόεδρος: ΕΕ & ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Κίνα «μόνες»
Κλίκ για μεγέθυνση

 






 

«Η ΕΕ δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Ούτε καν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους μακροπρόθεσμα. Ο τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα επαρκές οικονομικό, πολιτικό και, μακροπρόθεσμα, ίσως και στρατιωτικό αντίβαρο στην Κίνα είναι να συνεργαστούμε», τόνισε ο Πάβελ. [Shutterstock/helloRuby]

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ ζήτησε μια κοινή και ισορροπημένη στρατηγική μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και άλλων δημοκρατιών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής, πολιτικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης της Κίνας, αποφεύγοντας παράλληλα τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους.

Ο Πάβελ μίλησε για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ-Κίνας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Δεν πρέπει να χαράξουμε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και άλλων δημοκρατιών, αλλά να αναζητήσουμε κοινές προσεγγίσεις που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια επαρκή ισορροπία στην οικονομική, πολιτική και χρηματοπιστωτική ισχύ της Κίνας», δήλωσε ο Πάβελ στον τσεχικό Τύπο την Παρασκευή.

Αναφέρθηκε έμμεσα στις δηλώσεις του Μακρόν, λέγοντας ότι «είναι φυσιολογικό τόσα πολλά κράτη μέλη να έχουν διαφορετικές προοπτικές».

Ωστόσο, ο Πάβελ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι δημοκρατικές χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να «αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού» και να μην αποδεχθούν αυτούς για τους οποίους πιέζει η Κίνα.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Ούτε καν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους μακροπρόθεσμα. Ο τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα επαρκές οικονομικό, πολιτικό και, μακροπρόθεσμα, ίσως και στρατιωτικό αντίβαρο στην Κίνα είναι να συνεργαστούμε», τόνισε ο Πάβελ.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση όταν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν λίγο μετά την εκλογή του, είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του Ινδο-Ειρηνικού, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Μόνο αν συνεργαστούμε μαζί τους και ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια δύναμη που θα σέβεται η Κίνα», δήλωσε ο Πάβελ.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια στιγμή που η Επιτροπή προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν ενότητα απέναντι στην Κίνα, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε έντονη συζήτηση για τις σχέσεις με το Πεκίνο και η Κίνα άνοιξε ξανά το θέμα με σχόλια που αμφισβήτησαν την κυριαρχία των μετασοβιετικών χωρών.

«Παράδοξο» να ταξιδέψει κανείς στην Κίνα

Οι απόψεις του Πάβελ απηχούνται από ορισμένους συναδέλφους του ηγέτες και εμπειρογνώμονες της ΕΕ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας ισχυρότερης διατλαντικής εταιρικής σχέσης.

«Η αρχική απομάκρυνση του Μακρόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι χρήσιμη και στο πλαίσιο του ουκρανικού πολέμου, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη στρατιωτική υποστήριξη, τα λόγια για στρατηγική αυτονομία ακούγονται μερικές φορές γελοία», δήλωσε στη EURACTIV Τσεχίας ο Φίλιπ Σέμποκ, Τσέχος εμπειρογνώμονας για την Κίνα στην Ένωση για τις Διεθνείς Σχέσεις.

Ο Σέμποκ επεσήμανε επίσης ότι είναι «παράδοξο» το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ταξιδεύουν στο Πεκίνο με την ελπίδα ότι θα πείσουν την Κίνα να ασκήσεις πιέσεις στον Πούτιν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ξαφνικά, η Κίνα είναι ένας παράγοντας από τον οποίο περιμένουμε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια – πράγμα που θα ήταν αδιανόητο πριν από λίγο καιρό. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται η ΕΕ», κατέληξε.

Τον Μάρτιο, η EURACTIV Τσεχίας ανέφερε ότι ο Μακρόν είχε αλλάξει γνώμη όσον αφορά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και την ενισχυμένη άμυνα της ΕΕ.

«Υπήρξε ήδη μια μεγάλη αλλαγή από τον πρόεδρο Μακρόν – από τον ευρωπαϊκό στρατό, για τον οποίο μιλούσε πριν από χρόνια, με φόντο την εγκεφαλική νέκρωση του ΝΑΤΟ, στο να λέει τώρα ότι πρέπει να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα με βάση τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, κάτι που επικροτώ. Πρόκειται για μια λογική στροφή», δήλωσε ο Πάβελ.

Η σχέση με το Πεκίνο έχει επίσης προκαλέσει συζήτηση στη Ρώμη, όπου η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ανανεώσει ένα μνημόνιο κατανόησης (ΜΟ) που λήγει το επόμενο έτος.

Αν και το εμπόριο Ιταλίας-Κίνας έχει φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα, οι «νέες συνθήκες» με την αυξανόμενη κινεζική ισχύ έχουν κάνει τους Ιταλούς πολιτικούς πιο επιφυλακτικούς.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου