Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Ιούλ 2022
Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα και η μισή Ευρώπη
Κλίκ για μεγέθυνση
Bennymarty | Dreamstime.com
14.07.2022, 19:53

 

 
 

Στο κατακόκκινο βρίσκεται η Ελλάδα στον εβδομαδιαίο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη. Καθώς φαίνεται, το έκτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και έχει ντύσει στα… «κόκκινα» τη μισή.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» στον επιδημιολογικό δείκτη 14 ημερών, ο οποίος σταθμίζεται με βάση τους εμβολιασμούς.

Μόνο η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας ξεφεύγουν από πανδημική όξυνση και βρίσκονται απλά στο «κόκκινο».

Ωστόσο, αρκετές είναι κι εκείνες οι χώρες που έχουν καταχωρηθεί με γκρι χρώμα στον χάρτη εξαιτίας της διενέργειας λίγων τεστ ή της απουσίας σημαντικών δεδομένων για τις μελέτες του ECDC.

 

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει για άλλη μία φορά στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον με το όνομα «Κένταυρος», καθώς οι πρώτοι έλεγχοι δείχνουν ότι είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανισθεί μέχρι στιγμής, αρχής γενομένης από την Ινδία. Παράλληλα, ανησυχίες επικρατούν και για τη σοβαρότητα της νόσησης από τον «Κένταυρο».

ΠΟΥ: «Αργεί ακόμα το τέλος της πανδημίας»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης όπως οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

Το έβδομο κύμα περιμένουν το φθινόπωρο οι ειδικοί

Στην ΕΡΤ εμφανίστηκαν σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης,  όπου μίλησαν για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού και την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχεται από χώρες που έχουν αυτή την περίοδο αυξημένη δυναμική της πανδημίας και μπορεί να είναι σημαντική πηγή μολύνσεων». Όπως είπε, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων μπορεί να καθυστερήσει την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

«Είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε κλιμάκωση. Το ερώτημα είναι πότε θα φτάσουμε σε αποκλιμάκωση αν δεν έχουμε πολλές μολύνσεις από τους τουρίστες» τόνισε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων ο ίδιος ανέφερε ότι είναι περίπου 26.000 – 27.000 ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που δεν καταγράφεται.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε στις νέες παραλλαγές του ιού που έχουν ανησυχήσει για άλλη μία φορά τη διεθνή κοινότητα.

«Κάθε έξι μήνες παρουσιάζεται ένα καινούργιο στέλεχος. Αυτή την στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί δύο στελέχη» επισήμανε στις «Συνδέσεις» ο κ. Τριανταφυλλίδης, τον «Κένταυρο» και έναν που εμφανίστηκε στην Σανγκάη.

Μιλώντας για τον «Κένταυρο» τόνισε ότι «είναι πιο μεταδοτικός από το στέλεχος της Όμικρον 5, που έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα».

Επισήμανε μάλιστα ότι «ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».

Σύμφωνα με τον ειδικό όλες οι παραλλαγές φτάνουν στην κορύφωσή τους σε περίπου σε δύο μήνες.

«Έχει υπολογιστεί ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο καθηγητής Γενετικής ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου