Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Ιούν 2022
Την έκδοση 33 προσώπων του PKK και του Fetö ζητά η Άγκυρα από τη Σουηδία και τη Φινλανδία
Κλίκ για μεγέθυνση












Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ

AP Photo/Burhan Ozbilici
29.06.2022, 12:48
 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας συμβιβασμού ανάμεσα στην Τουρκία και τις Φινλανδία και Σουηδία, για να άρει το βέτο όσον αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, και ήρθε η ώρα για να πληρώσουν την ταμπακέρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα ζητήσει από τις δύο σκανδιναβικές χώρες την έκδοση 33 προσώπων, τα οποία όπως ισχυρίζεται ανήκουν στο PKK και στην οργάνωση του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με την Τουρκία, οι δύο αυτές οργανώσεις είναι «τρομοκρατικές».

«Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσουμε από τη Φινλανδία την έκδοση έξι μελών του PKK και έξι μελών του Fetö. Και από τη Σουηδία την έκδοση δέκα μελών του Fetö και ένδεκα μελών του PKK», δήλωσε ο Μποζντάγκ στα τουρκικά ΜΜΕ.

Το αίτημα διατυπώνεται μόλις την επομένη της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στις τρεις χώρες που ανοίγει τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Τα «κλειδιά» του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, είναι τα εξής:

  • Πλήρης συνεργασία των τριών χωρών (Τουρκίας, Φινλανδίας, Τουρκίας) κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.
  • Κατάργηση του εμπάργκο των σκανδιναβικών χωρών στην Τουρκία και αύξηση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.
  • Δέσμευση των σκανδιναβικών χωρών να εμποδίσουν την προπαγάνδα των τρομοκρατικών οργανώσεων στις χώρες τους.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα από την πλευρά της εμφανίζεται «ικανοποιημένη» από την εξέλιξη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η Άγκυρα πήρε ακριβώς όλα όσα ήθελε.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» και πως «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Συμμαχίας από το 1952 και σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου