Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 28 Ιούν 2022
G7: Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό οικονομικό κόστος για την επίθεση στην Ουκρανία
Κλίκ για μεγέθυνσηAP
28.06.2022, 14:52
 

Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου τήρησαν μια ενιαία στάση για να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», καθώς η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται, και είπαν ότι θα διερευνήσουν εκτεταμένα μέτρα για να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από τις πωλήσεις πετρελαίου που χρηματοδοτούν τον πόλεμο.

Το τελικό ανακοινωθέν σήμερα από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Γερμανία υπογραμμίζει την πρόθεσή τους να επιβάλλουν «σοβαρό και άμεσο οικονομικό κόστος» στη Ρωσία. «Σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από το δημόσιο στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες ως προσωρινή απάντηση» προστίθεται. Δεν δόθηκαν βασικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν στην πράξη τα ανώτατα όρια τιμών των ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας περισσότερες συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για να «διερευνηθούν» μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Τα ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής καθ' όλη τη διάρκειά του. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει νέες πηγές πετρελαίου και νέων προμηθειών φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία αναστέλλει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αυτό που λένε οι ηγέτες ότι είναι μια πολιτική κίνηση. Εν τω μεταξύ, οι υψηλές τιμές ενέργειας αποτελούν πονοκέφαλο για τους καταναλωτές των χωρών της G-7.

Αυτό θα έπληττε μια βασική ρωσική πηγή εισοδήματος και, θεωρητικά, θα βοηθούσε στην ανακούφιση από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα του πολέμου. «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας στον άνευ προηγουμένου συντονισμό μας για τις κυρώσεις για όσο διάστημα χρειαστεί, ενεργώντας ομόφωνα σε κάθε στάδιο», δήλωσαν οι ηγέτες.

Συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού και στην ενίσχυση της βοήθειας προς τις χώρες που πλήττονται από ελλείψεις τροφίμων από το μπλοκάρισμα των αποστολών σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το ανώτατο όριο τιμής θα λειτουργούσε θεωρητικά εμποδίζοντας παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ναυλωτές ή οι ασφαλιστές να συναλλάσσονται με πετρέλαιο με τιμή πάνω από ένα σταθερό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει επειδή οι πάροχοι υπηρεσιών βρίσκονται ως επί το πλείστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και, επομένως, υπόκεινται σε κυρώσεις.

Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματικό, θα πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες καταναλώτριες χώρες, ιδιαίτερα την Ινδία, όπου τα διυλιστήρια άρπαζαν φτηνό ρωσικό πετρέλαιο που απέφευγαν οι δυτικοί έμποροι. Λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση αφέθηκαν για συνέχιση των συνομιλιών τις επόμενες εβδομάδες.

Τζο Μπάιντεν: Στο στόχαστρο οι οικονομικές δυνατότητες της Ρωσίας

«Η ομάδα G7 θα συνεχίσει να πλήττει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα του Πούτιν εκεί που πονάει περισσότερο, θα εμποδίσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας να στηρίξουν την προβληματική του οικονομία και θα στερήσει από τον Ρώσο πρόεδρο τους πόρους που χρειάζεται για να διεξαγάγει τον παράνομο πόλεμο του». 

Όλαφ Σολτς: Να μην πέσουμε στην παγίδα του Πουτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι ο κόσμος είναι πιο ενοποιημένος στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία από ό,τι πιστεύει η Ρωσία «Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος είναι διασπασμένος στην παγκόσμια δύση –την G7 και τους φίλους της στο βορρά– και όλους τους υπόλοιπους. Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Σολτς στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Υπάρχουν δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο και έχουν πολύ παρόμοιες προοπτικές», πρόσθεσε ο Σολτς, ο οποίος φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας της μικρότερης Ομάδας των Επτά βιομηχανικών δυνάμεων.

Εμανουέλ Μακρόν: Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι οι επτά βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες θα υποστηρίξουν την Ουκρανία και θα διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «όσο χρειαστεί και με την απαραίτητη ένταση». Είπε ότι «δεν είναι η Δύση που αντιτίθεται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά το στρατόπεδο της ειρήνης ενάντια σε αυτό του πολέμου». Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου