Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 24 Σεπ 2022
Ιταλία: Ακροδεξιά και κεντροδεξιά μαζί
Κλίκ για μεγέθυνση
 Γιώργος X. Παπασωτηρίου 
24.09.22
 
 

«Επιστρέφει το φάντασμα, Ακροδεξιά-Ιταλία ώρα μηδέν» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος (και υπέρτιτλος) στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»(24.09.2022). Σύμφωνα με τον τίτλο, για να μην έρθει η «ακροδεξιά» και στην Ελλάδα, ας ψηφίσουμε δεξιά, δηλαδή τον… Μητσοτάκη.

Μόνο που στον συνασπισμό της Τζόρτζιας Μελόνι συμμετέχει και η κεντροδεξιά (δηλαδή ο… Μητσοτάκης)!

Είναι ψευδής και παραπλανητικός λοιπόν ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.

Στην Ιταλία αντιπαρατίθενται στις αυριανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές ο "κεντροδεξιός συνασπισμός" (coalizione di centrodestra) που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και περιλαμβάνει: τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d'Italia, FDI), τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι (Lega Nord, LN) και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Forza Italia, FI). Και ο "κεντροαριστερός συνασπισμός".

Ποιο «φάντασμα», τάχα, επιστρέφει, όταν στην προηγούμενη κυβέρνηση του τεχνοκράτη, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι, συμμετείχαν και φασίστες υπουργοί; (Δυστυχώς και κεντροαριστεροί)

Το ότι οι ακροδεξιοί υπουργοί ήταν στην κυβέρνηση του Μ. Ντράγκι δεν συγκίνησε πολλούς στις Βρυξέλλες τότε. Κανείς δεν προσβλήθηκε από εκείνη την κυβέρνηση και από αυτή την πολύ «ιδιαίτερη ιταλική δημοκρατία», όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν, τον Μάρτιο του 2018, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες, και στη συνέχεια, χωρίς καν να τους ζητηθεί ξανά η γνώμη, να βρεθούν τον Φεβρουάριο του 2021 με μια κυβέρνηση που να υπερασπίζεται τις ίδιες πολιτικές λιτότητας που είχαν καταψηφίσει!

Τώρα ανησυχούν γιατί οι Ιταλοί θα επιλέξουν μια «ευρωσκεπτίστρια». Μόνο που όπως προείπαμε, εδώ έχουμε ένα «δεξιό μπλοκ» στο οποίο ακροδεξιά και κεντροδεξιά συνυπάρχουν και συνεργάζονται.

Τι προτάσσει στο πρόγραμμά της η Μελόνι; Το πλαφόν στην ενέργεια, ακόμα κι αν δεν το αποφασίσει η ΕΕ. Την υπεράσπιση των συνόρων από τους μετανάστες(Η Μελόνι και ο Όρμπαν κάνουν ταυτόσημες αναφορές στον εθνικισμό). Την απαγόρευση των αμβλώσεων. Τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ κ.ά.. Με άλλα λόγια, η Μελόνι εκφράζει τους Ιταλούς «νοικοκυραίους».

Επαναλαμβάνουμε. Η ακροδεξιά κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με την δεξιά. Όλη η Δεξιά είναι μαζί -en bloc! (Σαν να είχαμε τον Μητσοτάκη με τον Άδωνι και τον Βορίδη, και τους Βελόπουλο, Μπογδάνο και Χίο, μαζί!)

Σύμφωνα με έναν αναλυτή, το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα της Μελόνι είναι αυτό που τη βοήθησε να αυξήσει τη δυναμική της. Είναι αλήθεια ότι ο αντισυστημισμός της (ακρο)δεξιάς και η αντίθεση στις «ελίτ» παρουσιάζεται φαινομενικά ως πιο ριζοσπαστική από αυτήν της αριστεράς.

 Η Αριστερά

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός (coalizione di centrosinistra) στην Ιταλία έχει ως μεγαλύτερη δύναμή του το Δημοκρατικό Κόμμα (Partito Democratico, PD), και μαζί του προστίθενται πολλά άλλα μικρά κόμματα με ποικίλες προοδευτικές θέσεις, αλλά χωρίς σαφές μήνυμα.

Γενικά, το μήνυμα της Αριστεράς στην Ευρώπη είναι θολό. Γι’ αυτό έχει νόημα να παρακολουθήσουμε τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στην γαλλική Αριστερά, όπου τίθεται και πάλι στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων το θέμα της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Οι φιλοδοξίες των συμπολιτών μας δεν είναι αυτές μιας κοινωνίας μετά τη δουλειά, αλλά μιας κοινωνίας που μπορεί να προσφέρει σε όλους αξιοπρεπή εργασία και να είναι φορέας χειραφέτησης. Ας ξεκινήσουμε υπενθυμίζοντας το προφανές: δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς εργασία. Αυτό ισχύει για κάθε οικονομικό σύστημα, είτε καπιταλιστικό είτε όχι. Στην πραγματικότητα, η εργασία, είτε μισθωτή είτε ανεξάρτητη, οικογενειακή ή εθελοντική παράγεται για το σύνολο και είναι η μόνη πηγή πλούτου για την κοινότητα.», λένε οι Γάλλοι αριστεροί.

Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι το υπόλοιπο της ιστορίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και στις συνέπειές τους όσον αφορά την επισφάλεια της μισθολογικής εργασίας, την έκρηξη των ανισοτήτων, τη μείωση της κοινωνικής προστασίας και την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών. Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του αστικού μπλοκ και η ήττα του περνάει μέσα από αυτόν τον αγώνα.

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου