Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 20 Σεπ 2022
Γερμανία / Κρατικοποιείται η Uniper, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο η διαπραγμάτευση για την πλήρη εξαγορά του προμηθευτή φυσικού αερίου Uniper, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου να έχει προφανώς συμφωνήσει στα περισσότερα σημεία με τον κύριο μέτοχο την φινλανδική εταιρεία Fortum. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Uniper, το τροποποιημένο πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου οκτώ δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το κράτος πρόκειται να αγοράσει τις μετοχές της Uniper που κατέχει αυτή τη στιγμή η Fortum. «Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει έτσι ένα σημαντικό πλειοψηφικό μερίδιο της Uniper», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg η διάσωση θα μπορούσε να στοιχίσει στο γερμανικό κράτος μέχρι και 30 δις. ευρώ.

Η πρώην θυγατρική Uniper της E.on είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας φυσικού αερίου για τη Γερμανία και τους τελευταίους μήνες είχε εισέλθει σε έναν «αγώνα επιβίωσης». Η Uniper δεσμεύεται από μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις παράδοσης στους πελάτες της, όπως για παράδειγμα οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επειδή η Ρωσία παραδίδει λιγότερο φυσικό αέριο κάθε μήνα από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει υποχρεωθεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο στην αγορά με πολύ μεγαλύτερο κόστος. To αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να παρουσιάζει ζημιές της τάξης των 100 εκατομμυρίων ημερησίως.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη λάβει μερίδιο σχεδόν 30% της επιχείρησης από τον Ιούλιο προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του ομίλου. Δεδομένου ότι δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, η κατάσταση της επιδεινώθηκε ξανά. Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια πλήρη εξαγορά με τον φινλανδικό όμιλο Fortum εδώ και αρκετές εβδομάδες. «Γόρδιος δεσμός» των διαπραγματεύσεων είναι ένα δάνειο δισεκατομμυρίων 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο τον περασμένο χειμώνα, η Fortum διοχέτευσε στον Όμιλο Uniper και το οποίο έχει πλέον «καταναλωθεί». Η Fortum δεν θέλει να παραιτηθεί από αυτά τα χρήματα. Οι ρήτρες στις δανειακές συμβάσεις προβλέπουν εξόφληση των δανείων σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησίας.

Για τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο, ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα: Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλάβει την πλειοψηφία στην Uniper, η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου από τους τελικούς καταναλωτές με τη μορφή που είχε προγραμματιστεί μέχρι στιγμής πιθανότατα θα παραβίαζε το σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το πρόβλημα αυτό φέρεται να είναι σε γνώση και του αρμόδιου υπουργού Ρόμπερτ Χάμπεκ.Υπάρχουν αμφιβολίες για την συνταγματικότητα της εισφοράς, φέρεται να είπε εσωτερικά ο Χάμπεκ. Οι ειδικές εισφορές πρέπει να πληρούν αυστηρές απαιτήσεις, που δεν θα πληρούνταν σε περίπτωση πρόσθετης χρέωσης. Η νεοδιορισθείσα επιτροπή εμπειρογνωμόνων φυσικού αερίου πρέπει τώρα να ξεκινήσει γρήγορα προκειμένου να παρουσιάσει μια λύση το αργότερο έως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να εργάζεται για τον σχεδιασμό της εισφοράς φυσικού αερίου έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα την καρπώνονται και εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν κερδοφορία.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου