Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Ιούν 2023
Τρίζουν τα θεμέλια του Qatargate μετά την παραίτηση επικεφαλής δικαστή
Κλίκ για μεγέθυνση 

«Η είδηση της παραίτησης του Michel Claise είναι αποδιοργανωτική, διότι ολόκληρη η δικαστική έρευνα τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς. [Shutterstock/Giannis Papanikos]

Η παραίτηση του κορυφαίου δικαστή Michel Claise λόγω σύγκρουσης συμφερόντων θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, δήλωσε στη EURACTIV ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς.

«Η είδηση της παραίτησης του Michel Claise είναι αποδιοργανωτική, διότι ολόκληρη η δικαστική έρευνα τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς.

Ο Claise, ο Βέλγος δικαστής που ηγείται της έρευνας για την Qatargate, παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα, αφού αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους γιους του είχε συστήσει εταιρεία το 2018 με τον γιο της Βελγίδας ευρωβουλευτού Maria Arena, η οποία φέρεται επίσης να εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δικαστική έρευνα, το επαναλαμβανόμενο ερώτημα ήταν γιατί η ευρωβουλευτής Maria Arena, η οποία εμφανίζεται στον φάκελο ως τακτική συνομιλήτρια του κ. Antonio Panzeri, παρέμεινε στο απυρόβλητο. Η σημερινή αποκάλυψη, αν αληθεύει, είναι τουλάχιστον θλιβερή. Ένας δικαστής πρέπει να είναι αυστηρός με τον εαυτό του και επιεικής με τους άλλους», δήλωσε ο κ. Παππάς.

Η Arena δεν έχει ανακριθεί ποτέ, ούτε της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, παρά το γεγονός ότι το όνομά της εμφανίζεται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι όταν ένας δικαστής, για κάποιους προσωπικούς λόγους, δεν μπορεί να παραμείνει αντικειμενικός, κηρύσσει εξαίρεση ώστε να τον αντικαταστήσει ένας συνάδελφος του.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι θα ήταν λάθος ο μη σωστός χειρισμός μιας υπόθεσης να οδηγήσει σε ένα γενικό συμπέρασμα για το σύστημα δικαιοσύνης του Βελγίου, το οποίο, όπως είπε, είναι ανεξάρτητο και αντικειμενικό.

«Αλλά κάθε παρέκκλιση χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το μέλλον. Από αυτή την άποψη, το σύστημα βγαίνει ενισχυμένο», είπε.

Ο κ. Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι η όλη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, λαμβάνοντας υπόψη την υποτιθέμενη «συγκάλυψη» ενός ενόχου και τη μεταφορά της ευθύνης σε άλλους, χωρίς να εξεταστεί ένα σημαντικό πρόσωπο για το σκάνδαλο.

Ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή – η οποία εμπλέκεται και σε μια άλλη υπόθεση που σχετίζεται με τους μισθούς των βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε:

«Αν προσθέσει κανείς ότι τα μέλη της επιτροπής PEGA, και ιδίως η κ. Καϊλή, ήταν υπό παρακολούθηση από διάφορες μυστικές υπηρεσίες πολύ πριν γίνει γνωστή η υπόθεση Qatargate, όλα τα στοιχεία είναι άσχετα, αφού συλλέχθηκαν κατά παράβαση της βουλευτικής ασυλίας».

Ωστόσο, ακανθώδες ζήτημα παραμένει η βαλίτσα με χιλιάδες ευρώ μετρητά που βρέθηκε στο διαμέρισμα της Καϊλή.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα είναι δύσκολο για την Καϊλή να πείσει τις βελγικές αρχές ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Μέχρι στιγμής έχει υποστηρίξει ότι ανήκε στον Panzeri και ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της βαλίτσας μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Για τον Παππά, πάντως, ο τρόπος με τον οποίο ανακαλύφθηκε αποτέλεσε παραβίαση της βουλευτικής της ασυλίας.

Πολλά ερωτήματα

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή Marc Tarabella, Maxim Töller, ο οποίος αποκάλυψε τη σύγκρουση συμφερόντων του Claise, καταδεικνύει τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» πίσω από το Qatargate Antonio Panzeri και ιδιαίτερα τις σχέσεις του με την ευρωβουλευτή Arena.

Καλεσμένος να μιλήσει στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTL την Τρίτη, ο Töller τόνισε ότι η Arena (S&D) είχε εξ αρχής κηρυχθεί αθώα από τον Panzeri, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν είχε καμία σχέση με το σύστημα διαφθοράς όταν υπέγραψε συμφωνία μεταμέλειας με τη βελγική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, για τον δικηγόρο του Marc Tarabella, η σχέση μεταξύ Arena και Panzeri εγείρει ερωτήματα, διότι, «σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από όλες τις πλευρές», η σχέση αυτή δείχνει να είναι «πιο σημαντική από ό,τι έχει περιγραφεί μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το στοιχείο αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τα λεγόμενα του Panzeri, για τα οποία ο δικηγόρος εξέφραζε πάντοτε επιφυλάξεις.

Ο Panzeri έκανε συμφωνία με τη βελγική δικαιοσύνη να μιλήσει και να περιγράψει τις λεπτομέρειες του σκανδάλου με αντάλλαγμα μια ηπιότερη ποινή.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, ο δικαστής εξέτασε τον Ιταλό ευρωβουλευτή Andrea Cozzolino. Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής -του οποίου η ασυλία είχε αρθεί και ο οποίος είχε αποκλειστεί από το κόμμα του στο ΕΚ (S&D) ταυτόχρονα με τον Tarabella- συνελήφθη πριν από τέσσερις μήνες στην Ιταλία στο πλαίσιο της έρευνας.

Έκτοτε βρισκόταν υπό δικαστική επιτήρηση στην Ιταλία εν αναμονή της εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Μετά από περαιτέρω ερωτήσεις, ο Claise αναμενόταν να αποφανθεί σχετικά με την πιθανή σύλληψη του Cozzolino την Τρίτη.

Κατά την άποψη του Töller, υπάρχουν «πολλά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν» σχετικά με τον τρόπο που διεξήχθη αυτή η έρευνα, ιδίως όσον αφορά την αμεροληψία του δικαστή Claise. Κι αυτό γιατί το όνομα της Arena αναφέρθηκε «από την πρώτη κιόλας ημέρα» της έρευνας, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι απέκρυψε αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων, την οποία σίγουρα γνώριζε από πριν.

«Υπάρχει μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο λογιστής της εταιρείας αυτών των δύο είναι επίσης ο λογιστής που ερευνήθηκε, επειδή είναι ο λογιστής εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που έχουν σχέση με τον Panzeri», πρόσθεσε ο Töller, σύμφωνα με το RTBF.

«Αναρωτιόμασταν εδώ και αρκετό καιρό γιατί δεν είχε ελεγχθεί ο λόγος του Panzeri, γιατί δεν είχαν ελεγχθεί τα αποδεικτικά στοιχεία, τόσο τα ενοχοποιητικά, όσο και τα αθωωτικά, αφού τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Tarabella ήταν ο λόγος του Panzeri», συνέχισε ο δικηγόρος.

«Όταν θέσαμε αυτά τα ερωτήματα, όταν σκεφτήκαμε αυτά τα στοιχεία, σιγά-σιγά εντοπίσαμε ορισμένα στοιχεία, ορισμένα προβλήματα που μας φαίνονται να δικαιολογούν την παραίτηση, ή την αναβολή σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου