Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Ιουλ 2023
Μοχλός πίεσης η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για το κυπριακό
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

«Ένα από τα προβλεπόμενα καθήκοντα [ενός νέου ειδικού απεσταλμένου] θα είναι να συνομιλήσει με την Άγκυρα, με σκοπό να τονίσει όλα όσα η Τουρκία έχει να κερδίσει από μια επανενωμένη Κύπρο», δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος στη EURACTIV.  [EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS]

Η Λευκωσία ασκεί πιέσεις για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για την Κύπρο με την ελπίδα να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες με την Τουρκία και να προχωρήσουν προς μια διευθέτηση του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ως κίνητρο, όπως μαθαίνει η EURACTIV.

Η νέα δυναμική για την αντιμετώπιση του ζητήματος έρχεται στον απόηχο της επανεκλογής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα, καθώς και των εκλογών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ένα από τα προβλεπόμενα καθήκοντα [ενός νέου ειδικού απεσταλμένου] θα είναι να συνομιλήσει με την Άγκυρα, με σκοπό να τονίσει όλα όσα η Τουρκία έχει να κερδίσει από μια επανενωμένη Κύπρο», δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος στη EURACTIV.

«Η ΕΕ είναι σε μοναδική θέση να προσφέρει τέτοια κίνητρα στην Άγκυρα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί για διάφορους λόγους», ανέφεραν.

Ο πιθανός διορισμός δεν έχει ακόμη συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ, αλλά είναι πιθανό να τεθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ την Πέμπτη (20 Ιουλίου), δήλωσαν στη EURACTIV τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος.

Η τελευταία απόπειρα συνομιλιών για διευθέτηση χρονολογείται από το 2017, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για την επανένωση του διαιρεμένου νησιού, σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαδικασίας που θεωρήθηκε ως η πιο ελπιδοφόρα εδώ και γενιές για την επούλωση δεκαετιών σύγκρουσης.

Παράθυρο ευκαιρίας

Η νέα ώθηση έρχεται ύστερα από την αιφνιδιαστική απαίτηση της Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα να επανεκιννήσει η ΕΕ την καθυστερημένη αίτηση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ως προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει η αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ενώ η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε αρκετές δυτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, η ενταξιακή της διαδικασία έχει de facto παγώσει από το 2016, λόγω των εγχώριων απόπειρων πραξικοπήματος, της επιδείνωσης του κράτους δικαίου και των τεταμένων σχέσεων με τη γειτονική της Ελλάδα.

Στη συμφωνία για το ΝΑΤΟ που βρέθηκε για την επιτάχυνση της ένταξης της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, η Στοκχόλμη υποστήριξε τις τουρκικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων της ΕΕ και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να «επανεξετάσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ενόψει της συνάντησης.

«Η νέα κυβέρνηση είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις της ΕΕ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γείτονές μας και [υποψήφια] της ΕΕ», ανέφεραν.

Ενόψει των συνομιλιών, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ (ΕΥΕΔ) συνέταξε ένα σύντομο υπόμνημα, που είδε η EURACTIV, το οποίο – δίπλα στις πιθανότητες της Άγκυρας για την υποψηφιότητά της για ένταξη – συμβουλεύει τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν πώς να «συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Η ιδέα δεν είναι επίσης νέα, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ το 2020 δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να «διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων», μεταξύ άλλων με τον διορισμό εκπροσώπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ, μόλις επανεκκινήσει τη διαδικασία ο ΟΗΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ τον Ιούνιο επανέλαβαν επίσης ότι η Ένωση «είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα διαθέσιμα μέσα».

«[Οι ηγέτες της ΕΕ] συνέδεσαν τη στάση της Τουρκίας έναντι του Κυπριακού με το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στην προσπάθεια να αναζωογονήσουν τη σχέση αξιοποιώντας τη μετεκλογική δυναμική», πρόσθεσε ο Κύπριος αξιωματούχος.

Ειδικός απεσταλμένος

Η Λευκωσία, στο πλαίσιο αυτό, ελπίζει να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ για να ενθαρρύνει τις αρχές των δύο πλευρών να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

«Τα εποικοδομητικά βήματα της Άγκυρας στο Κυπριακό θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε διάφορα ανοίγματα προς την Τουρκία ως απάντηση, με τη μορφή ενός σταδιακού και αμοιβαία επωφελούς πακέτου, παράλληλα με την επανέναρξη και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση win-win», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος.

«Η ΕΕ έχει τα εργαλεία και τα κίνητρα για να βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος, αναφερόμενος σε μια βαθύτερη σχέση.

Ο απεσταλμένος θα αναφέρεται στους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη και τους εγγυητές της συμφωνίας, οι οποίοι είναι επικεφαλής της διαδικασίας επίλυσης, όπως αντιλαμβάνεται η EURACTIV.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΕ σε τέτοιες συνομιλίες διευθέτησης σε επίπεδο ΟΗΕ.

«Ο διορισμός μιας γνωστής και αξιοσέβαστης πολιτικής προσωπικότητας θα προσέφερε τη δημιουργία της αναγκαίας δυναμικής στις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», υποστηρίζουν οι Κύπριοι.

«Οι πλευρές μας στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αρκετά δεκτικές σε αυτή την ιδέα», δήλωσε η κυπριακή πηγή.

Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ πιστεύουν ότι οι αρχικές συνομιλίες υπέδειξαν ότι η διαδικασία μπορεί να μην πετύχει, καθώς οι θέσεις απέχουν πολύ η μία από την άλλη ή θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποδώσει καρπούς.

Προς το παρόν, ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης και η απελευθέρωση των θεωρήσεων «φαίνεται να είναι μέρος των επιλογών που συζητάμε» για την αναζωογόνηση της σχέσης, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών «πρέπει ακόμη να συζητηθεί».

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2025 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου