Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 17 Ιουλ 2023
Έκλεισε το χρυσό «ντιλ» της Ε.Ε. με την Τυνησία για τους πρόσφυγες
Κλίκ για μεγέθυνση











17.07.2023, 07:24

 

 
 

Το παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανακοίνωσε ακόμη μία «συνεργασία» με τρίτη χώρα στο πλαίσιο της σκληρής αντιμεταναστευτική στάσης της στο προσφυγικό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της Τυνησίας με αντάλλαγμα για καλύτερους ελέγχους στα σύνορά της, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για τους οικονομικούς όρους. Toν Ιούνιο είχε δηλώσει πως η Κομισιόν εξέταζε την παροχή έως και 900 εκατομμύρια ευρώ σε μακροοικονομική οικονομική βοήθεια, συν «έως 150 εκατομμύρια ευρώ σε δημοσιονομική στήριξη».

Ορισμένες προϋποθέσεις έβρισκαν μέχρι πρότινος αντίθετο τον Κάις Σάιεντ, τον πρόεδρο της χώρας -η οποία είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και σε διαπραγμάτευση ενός επώδυνου πακέτου «διάσωσης» από το ΔΝΤ- υποστηρίζοντας ότι δεν θα συναινούσε σε μια αντιμεταναστευτική συμφωνία στο πρότυπο της ευρωτουρκικής (Βλ «Η Ε.Ε. «χρυσώνει» τη φτωχή Τυνησία για φύλαξη συνόρων», «Εφ.Συν.» 13.06.2023). 

Στόχος της Ε.Ε. ο περιορισμός των αναχωρήσεων μεταναστών από το αφρικανικό κράτος προς την Γηραιά Ήπειρο, καθώς αποτελεί μία από τις οδούς προέλευσης και διέλευσης με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι από εκεί προέρχεται πλέον ο μεγαλύτερος όγκος των αφίξεων -το 2022 ο αριθμός όσων έφτασαν στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 57%-. 

Η χθεσινή δήλωση της Φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι η συμφωνία καλύπτει πέντε πυλώνες: μετανάστευση, μακροοικονομική σταθερότητα, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις. Τα κεφάλαια για τον πρώτο τομέα αναμένεται να διοχετευτούν στην προστασία των συνόρων, τις επιχειρήσεις κατά των διακινητών και τις απελάσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εστίασε ακόμα μία φορά στον ρόλο τον διακινητών και δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς στην Πύλο, παρότι αυτό ανέδειξε τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο, την επείγουσα ανάγκη για ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες και την απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστική μέριμνα στην υποδοχή και μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο.

«Το τραγικό ναυάγιο πριν από μερικές εβδομάδες ήταν μία ακόμη έκκληση για δράση. Πρέπει να πατάξουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών. Εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία και πρέπει να σπάσουμε το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Επομένως, θα συνεργαστούμε με την Τυνησία για μια Επιχειρησιακή Σύμπραξη κατά της διακίνησης» είπε προκλητικά η Φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, επικέντρωσε στην αύξηση του συντονισμού στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στη συνεργασία ΕΕ-Τυνησίας για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της διακίνησης, τις επιστροφές και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως ισχυρίστηκε.  

Υποθαλάσσια καλώδια, «συνεργασίες ταλέντου» και... Erasmus

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις υποστήριξε ότι σημαντικό ρόλο θα έχει ο ψηφιακός τομέας και μίλησε για το σχεδιασμό «καλών έργων», όπως το... υποθαλάσσιο καλώδιο Medusa, που «θα συνδέσει την Τυνησία με την Ευρώπη, θα συνδέσει 11 χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, από το 2025 και μετά, και 150 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν σε αυτό το σημαντικό έργο».

«Θα ξεκινήσουμε επίσης τις "Συνεργασίες Ταλέντου" για να δώσουμε στους νέους της Τυνησίας ευκαιρίες να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να εκπαιδευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα αποκτήσουν τεχνογνωσία στην Ε.Ε. και νέες δεξιότητες που θα είναι σημαντικές για την οικονομία της Τυνησίας» συμπλήρωσε. Τέλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, αναφέροντας ότι υποστηρίζονται 80 σχολεία για να προετοιμαστούν για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με συνεισφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ από την Team Europe, ενώ ανακοίνωσε και άλλη μια... ευκαιρία για την αφρικανική χώρα σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή φοιτητών.

Την διαπραγμάτευση για την συμφωνία με την Τυνησία είχε χαιρετήσει στην σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προχθές πάντως ρεπορτάζ του Spiegel κατέγραψε τη θανατηφόρα τακτική της αφρικανικής χώρες να εγκαταλείπει μετανάστες στη μέση της ερήμου χωρίς νερό ή φαγητό.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2025 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου