Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Ιουλ 2023
Αλαλούμ στη Βουλγαρία σχετικά με την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής
Κλίκ για μεγέθυνση










 

«Οι στρατιωτικές ενέργειες διατηρούν τη δυνατότητα κλιμάκωσης και εξάπλωσης πέρα από το ουκρανικό έδαφος, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η επιλογή της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρει η αντικατασκοπεία SANS στην ετήσια έκθεσή της. [Shutterstock/Giannis Papanikos]

Ενώ η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (SANS) – η ηγεσία της οποίας διορίζεται από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ – προειδοποίησε στην ετήσια έκθεσή της ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να συμπεριλάβουν άλλες χώρες, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ο πόλεμος να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Ράντεφ και οι προσωρινές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν μέχρι πρόσφατα την Βουλγαρία έχουν διφορούμενες θέσεις σχετικά με τον πόλεμο. Ο Ράντεφ, για παράδειγμα, είναι κατά της αποστολής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, αλλά η νέα φιλοευρωπαϊκή βουλγαρική κυβέρνηση και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου που την υποστηρίζει έχουν εντελώς διαφορετικές θέσεις.

«Οι στρατιωτικές ενέργειες διατηρούν τη δυνατότητα κλιμάκωσης και εξάπλωσης πέρα από το ουκρανικό έδαφος, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η επιλογή της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρει η αντικατασκοπεία SANS στην ετήσια έκθεσή της για το 2022 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το mediapool.bg.

Αργότερα τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ατάνας Ζαπριάνοφ σχολίασε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος ο πόλεμος να φύγει από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μεταφερθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ».

«Αυτές οι αναφορές θα πρέπει να μας απασχολήσουν όχι από την άποψη της επέκτασης του πολέμου ξεπερνώντας τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά με κάποια γεγονότα όπως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα. Εάν έχουμε ένα ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, οι επιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν και τις γειτονικές χώρες. Δεν πιστεύουμε ότι ο πόλεμος μπορεί να φύγει από το έδαφος της Ουκρανίας στο έδαφος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζαπριάνοφ, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η εκτίμηση τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, όσο και των στρατιωτικών πληροφοριών.

Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία», με την εντολή του  οποίου εξελέγη η κυβέρνηση, σχεδιάζει να περάσει τροπολογίες νόμου για διαρθρωτικές αλλαγές των ειδικών υπηρεσιών. Ο νόμος απαιτεί πλέον συντονισμό με τον Ράντεφ για τις αλλαγές προσωπικού στις υπηρεσίες.

Το Συμβούλιο Υπουργών δημοσίευσε τις εκθέσεις της αντικατασκοπείας και των πληροφοριών – της πολιτικής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIA) και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στις οποίες η αναμενόμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αναφέρεται ως η κύρια απειλή για την ασφάλεια της χώρας και του κόσμου.

Στα έγγραφα εξετάζονται οι συνεχιζόμενες υβριδικές επιθέσεις της Μόσχας, οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, οι κίνδυνοι για την ενέργεια και άλλους τομείς της χώρας, καθώς και ο κοινωνικός διχασμός και η ριζοσπαστικοποίηση.

Η SANS και οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών σημειώνουν ρητά την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει στην έκθεσή της ότι η Μόσχα «είχε κάνει έμμεσες προσπάθειες να δημιουργήσει μια δεύτερη ζώνη αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη τα υφιστάμενα προβλήματα και τις αντιφάσεις στην περιοχή».

«Η δραστηριότητα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών μέσα και από το έδαφος ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκε σημαντικά το 2022 σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ζημιά που προκλήθηκε στις ρωσικές νόμιμες κατοικίες από την απέλαση Ρώσων διπλωματών από διάφορες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η SANS αναφέρει επίσης ότι πέρυσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, μεταξύ άλλων και από ομάδες χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών προσθέτει ότι «τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, η επιθετική προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση οδηγούν σε αυξημένη ευαισθησία του πληθυσμού, μειώνοντας το όριο ανοχής και βαθαίνοντας τον εθνοθρησκευτικό διαχωρισμό».

«Αυτό, με τη σειρά του, ευνοεί τις διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης. Παράλληλα με τη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση, αυξάνονται οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές εκδηλώσεις», αναφέρει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι στρατιωτικές πληροφορίες αναφέρουν ότι «η δυτική συνολική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ουκρανικού έθνους».

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση είναι υπέρ της αποστολής όπλων, υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη να πουλήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες που είναι αποθηκευμένοι αχρησιμοποίητοι στη Βουλγαρία και τους οποίους χρειάζεται η Ουκρανία.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2025 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου