Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 17 Ιούλ 2023
Ελλάδα και Ιταλία στη δίνη τεράστιων ανισορροπιών
Κλίκ για μεγέθυνση


















EUROKINISSI






17.07.2023, 13:51

 
 
Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. διαπίστωσε ότι οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες και συστήνει πολιτικές δράσεις για τον περιορισμό τους. ● Κάπως καλύτερη, αλλά επίσης προβληματική, είναι η κατάσταση σε Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, αν και οι ευπάθειές τους φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου της πολιτικής» διαπίστωσε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου, στην οποία αποτιμήθηκε η αποκαλούμενη Διαδικασία Μακροοικονομικής Ανισορροπίας.

Εκτός από την αναφορά για «υπερβολικές ανισορροπίες στη χώρας μας και στην Ιταλία», το Συμβούλιο επισήμανε επίσης ότι ανισορροπίες, αν και όχι με την ίδια ισχύ, αντιμετωπίζουν η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία. Το Συμβούλιο εκτίμησε ότι σε Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία οι ανισορροπίες «θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν το επόμενο έτος εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες θετικές τάσεις».

Αναφορικά με τη Ρουμανία, εκτιμήθηκε ότι απαιτείται «επείγουσα πολιτική δράση», ενώ θετική είναι η εκτίμηση για Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία. Για αυτές τις χώρες το Συμβούλιο εκτίμησε ότι «δεν αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, καθώς τα τρωτά σημεία φαίνεται να περιορίζονται». Σε ό,τι αφορά την Ουγγαρία, εκτιμήθηκε ότι η οικονομία της αντιμετωπίζει «ανισορροπίες που σχετίζονται με πολύ ισχυρές πιέσεις τιμών και ανάγκες εξωτερικής και κρατικής χρηματοδότησης, που απαιτούν επείγουσα δράση πολιτικής».

Τα συμπεράσματα για τη Διαδικασία Μακροοικονομικής Ανισορροπίας διατυπώνονται από το Συμβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που καθιερώθηκε το 2011. Το Εξάμηνο επιβάλλει ουσιαστικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συντονίζουν τις οικονομικές, δημοσιονομικές πολιτικές καθώς και τις πολιτικές τους για την απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με στόχο να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές προκλήσεις που δέχεται η Ε.Ε.

Ποιες είναι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες; «To υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ή μια φούσκα ακινήτων μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό, η Διαδικασία Μακροοικονομικής Ανισορροπίας εισήχθη το 2011. Η Διαδικασία στοχεύει στον εντοπισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμφάνισης δυνητικά επιζήμιων μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική σταθερότητα σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος, τη ζώνη του ευρώ ή την Ε.Ε. ως σύνολο», αναφέρει η επίσημη σελίδα του Συμβουλίου.

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή δημοσιεύει εμπεριστατωμένες ανασκοπήσεις χωρών με πιθανές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Από το 2015 οι εις βάθος ανασκοπήσεις έχουν ενσωματωθεί στις εκθέσεις ανά χώρα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μια διαδικασία «ειδικής παρακολούθησης» εφαρμόζεται σε κράτη-μέλη με ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες, η οποία προσαρμόζεται στον βαθμό και στη φύση των ανισορροπιών τους και περιλαμβάνει εντατικό διάλογο με τις εθνικές αρχές, καθώς και εκθέσεις προόδου και συστάσεις πολιτικής.

Νέο όριο για τη φορμαλδεΰδη

Χρονικό περιθώριο 36 μηνών, για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες που έθεσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν οι παραγωγοί προϊόντων στα οποία χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη. Για τα οχήματα θα ισχύσει προθεσμία 48 μηνών. Πρακτικά η Επιτροπή έθεσε νέο μέγιστο όριο εκπομπών για την καρκινογόνο ουσία σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων. Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν όριο εκπομπών της τάξης των 0,062 mg/m³ φορμαλδεΰδης στον αέρα εσωτερικών χώρων για τους κύριους παράγοντες έκθεσης, όπως τα ξύλινα είδη και τα έπιπλα, καθώς και για το εσωτερικό των οδικών οχημάτων. Οριο ύψους 0,08 mg/m³ θα ισχύει για όλα τα άλλα είδη, όπως υφάσματα, δέρμα, πλαστικό, δομικά υλικά και ηλεκτρονικά προϊόντα.

Η φορμαλδεΰδη είναι γνωστό ότι έχει καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες και μπορεί να λειτουργήσει ως τοξικό και ευαισθητοποιητικό του δέρματος. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ρητινών, θερμοπλαστικών και άλλων χημικών προϊόντων. Αυτά με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα και εφαρμογές, όπως στην κατασκευή επίπλων και δαπέδων με βάση το ξύλο, τα οποία αποτελούν τις κύριες πηγές έκθεσης των καταναλωτών στις εκπομπές φορμαλδεΰδης στον αέρα εσωτερικών χώρων. Χρησιμοποιείται επίσης σε κλωστοϋφαντουργικά και δερμάτινα προϊόντα, εξαρτήματα οχημάτων και αεροπλάνων, καθώς και σε αφρώδη υλικά, πλαστικές ύλες και συνθετικές υαλώδεις ίνες.


Ατζέντα

Οι συνεδριάσεις των επιτροπών του Ε.Κ.

Τρίτη 18 Ιουλίου

■ Η επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας (ITRE) θα οριστικοποιήσει τη θέση της για την Ευρωπαϊκή Πράξη που αφορά την κυβερνοανθεκτικότητα με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, π.χ. τηλέφωνα, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, παιχνίδια. Στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα αυτά έχουν λιγότερα τρωτά σημεία ασφαλείας.

■ Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) θα αξιολογήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και την πορεία των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας.

■ Η επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) διοργανώνει δημόσια ακρόαση για τη μη δημοσιοποίηση από τις εταιρείες φυτοφαρμάκων των επιπτώσεων συγκεκριμένων ουσιών στην ανθρώπινη υγεία. Η ακρόαση αποτελεί αντίδραση της ENVI στις πρόσφατες αποκαλύψεις, ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία φυτοφαρμάκων απέκρυψε σημαντικό αριθμό τοξικολογικών μελετών από τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. κατά την υποβολή αιτήσεων για έγκριση/ανανέωση των αδειών για ορισμένες δραστικές ουσίες.

Τετάρτη 19 Ιουλίου

■ Η επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας (ITRE) θα ψηφίσει για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη, αξιόπιστη και φιλική προς τον καταναλωτή.

■ Η επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) θα ψηφίσει επί σχεδίου νόμου για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας στην ιατρική χρήση των λεγόμενων ουσιών ανθρώπινης προέλευσης, όπως το αίμα, οι ιστοί, τα κύτταρα και το πλάσμα. Στόχος του νομοσχεδίου είναι κυρίως η προστασία δότη και λήπτη.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου