Ένα δεύτερο σχέδιο Μάρσαλ ετοιμάζεται στην ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ως επικεφαλής της ομάδας G7 και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να βρίσκονται επί ποδός ώστε να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις του μπλογκ προς αυτή τη κατεύθυνση. Αν και οι εκτιμήσεις του κόστους ενός τέτοιου σχεδίου διαφέρουν κατά πολύ, όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει.

Ήδη την Τρίτη 25 Οκτωβρίου διεξήχθη στο Βερολίνο το γερμανο-ουκρανικό Οικονομικό Φόρουμ με σύνθημα «Rebuild Ukraine» ενώ σήμερα Τετάρτη σειρά έχει η Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σε αυτή συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, πολιτικοί και εκπρόσωπο θεσμικών φορέων για την κατάστρωση ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ουκρανία.  Επί δύο ημέρες τα εμπλεκόμενα μέρη θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, που θα επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

«Είναι το χρέος της γενιάς μας», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς κατά την έναρξη της Διάσκεψης, τονίζοντας ότι όσο νωρίτερα προετοιμάζει κανείς την επόμενη μέρα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, τόσο καλύτερα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι το μέλλον της Ουκρανίας αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλεια στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες πρόκειται για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα στο πρότυπο του Σχεδίου Μάρσαλ της περιόδου 1947-1952, με το οποίο οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν την ανοικοδόμηση της ηττημένης Γερμανίας, καθώς και άλλων χωρών.

Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανία όμως, σε αντίθεση με το Μάρσαλ, θα συμμετέχουν πολύ περισσότερες χώρες, ιδρύματα, οργανισμοί και ιδιώτες, με στόχο την ανακατασκευή ολόκληρων πόλεων, σχολείων, νοσοκομείων και βασικών υποδομών. 

Ειδικοί εκτιμούν ότι δεν αρκεί οι ΗΠΑ να αναλάβουν μόνο το μεγαλύτερο μέρος της παροχής εξοπλιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα πρέπει και να συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο οικονομικά και μετά τη λήξη του πολέμου.

Οι εκτιμήσεις και τα κόστη

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημίες που έχουν προκληθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα μόνο στις υποδομές της Ουκρανίας ανέρχονται σε πάνω από 115 διsσ δολάρια. Πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης σε περίπου 350 δισ. δολάρια. Τα ποσά αυτά αναμένεται να κατανεμηθούν μελλοντικά σε βάθος χρόνου και θα έχουν τη μορφή επιχορηγούμενων κονδυλίων, δανείων, καθώς και άλλων εγγυήσεων .

Οι Ουκρανοί, ωστόσο, υπολογίζουν πολύ περισσότερα χρήματα. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι θα απαιτηθούν περί τα 750 δισ δολάρια, τα οποία κατά το ίδιο μπορούν να προέλθουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια στην Δύση.

Με παρέμβασή του μάλιστα -μέσω βιντεοσύνδεσης- στη διάσκεψη του Βερολίνου, ο Ουκρανός πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε, ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής «ούτε ένα σεντ» από τους πόρους που προορίζονται για την ανοικοδόμησή της και οι οποίοι ανέρχονται στα 17 δισεκ. δολάρια.

πηγη: https://tvxs.gr