Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 19 Οκτ 2021
Κατάληψη στο Πράδο από επιζήσαντες διατροφικού σκανδάλου στην Ισπανία πριν 40 χρόνια
Κλίκ για μεγέθυνση





Μπουκάλια με μολυσμένο κραμβέλαιο σε νοσοκομείο του Βαγιαδολίδ τον Οκτώβριο του 1981

AP Photo


19.10.2021, 13:33

 

 

Μια ομάδα επιζησάντων διατροφικού σκανδάλου που ξέσπασε στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έχουν καταλάβει αίθουσα του Μουσείου Πράδο στην ισπανική πρωτεύουσα και απειλούν να αυτοκτονήσουν αν δεν δουν τον Πέδρο Σάντσεθ μέσα στις επόμενες έξι ώρες. 

Οι αρχές, που προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να αυτοκτονήσουν, έχουν ήδη συλλάβει δύο άτομα που φέρονται ότι κατάπιαν χάπια. Οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονται στη αίθουσα με τον διάσημο πίνακα του Βελάσκεθ «Λας Μενίνας» και ένας εξ αυτών είναι σε αναπηρικό καροτσάκι.

«Μόλις συμπληρωθούν έξι ώρες παρουσίας μας εδώ, θα αρχίσουμε να παίρνουμε χάπια», δήλωσαν μέσω λογαριασμού στο Twitter που διατηρεί ο σύλλογος των επιζησάντων του διατροφικού σκανδάλου.

Η ιστορία των ανθρώπων αυτών πάει 40 χρόνια πίσω, όταν πάνω από 1.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από μια παράξενη «επιδημία» η οποία όπως τελικά αποδείχθηκε ήταν τροφική δηλητηρίαση. Εκτός από τους θανάτους, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι υπέστησαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους (προβλήματα στους πνεύμονες, αναπηρίες και άλλα σοβαρά σύνδρομα) εξαιτίας της κατανάλωσης κραμβέλαιου, ενός φθηνού λαδιού για μαγείρεμα, το οποίο όμως είχε προσμιχθεί με την ουσία ανιλίνη, η οποία το καθιστούσε επί της ουσίας κάτι σαν λάδι μηχανής.

Τότε στην Ισπανία επιτρεπόταν η εισαγωγή κραμβελαίου μόνο για βιομηχανική χρήση. Ελάχιστες από τις εταιρείες που το εισήγαν αφαιρούσαν την αλινίνη από το λάδι, οι περισσότερες το πουλούσαν προς κατανάλωση ως είχε.

Τα συμπτώματα της ασθένειας άρχιζαν σαν αυτά μιας ίωσης, με βήχα, ναυτία, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, δερματικά εξανθήματα, με πολλούς από τους ασθενείς να αναπτύσσουν πνευμονικό οίδημα και να πεθαίνουν. Πέρασαν πολλοί μήνες μέχρι να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία της παράξενης ασθένειας, που ονομάστηκε αρχικά «ατυπική πευμονία», και των θανάτων που προκαλούσε.

Έκτοτε, και παρά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, τη δημοσιογραφική έρευνα που έφερε στο φως την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, και την τελική αναγνώριση ότι την ευθύνη για το διατροφικό σκάνδαλο είχαν 21 εταιρείες εισαγωγής ελαίων, δεν έχει τιμωρηθεί κανείς, με τα θύματα που επιβίωσαν, με πολλά προβλήματα υγείας τα περισσότερα, να αγωνίζονται ακόμη να δικαιωθούν.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου