Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 22 Φεβ 2022
Στα άκρα για την Ουκρανία με διπλωματική κλιμάκωση και κυρώσεις
Κλίκ για μεγέθυνση












Ρωσώφωνοι περιμένουν να περάσουν από περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία, στα εδάφη του Λογκάνσκ που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. 


22.02.2022, 07:07


Κλιμακωτές αντιδράσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η Γερμανία πάγωσε τον Nord Stream, ενώ Ε.Ε, ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζουν κυρώσεις. Διφορούμενα μηνύματα Κρεμλίνου για τα σύνορα στο Ντονμπάς.
  • Ο Σολτς αποφάσισε να παγώσει τον Nord Stream - Δεν έχει να κάνει με την πολιτική απαντά η Μόσχα
  • Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε επιβολή κυρώσεων προς τη Μόσχα
  • Κρεμλίνο: Παραμένουμε ανοιχτοί στη διπλωματία, δεν ξέρουμε για ακύρωση συνάντησης Λαβρόφ-Μπλίνκεν
  • Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
  • Για «αρχή μιας εισβολής» μιλούν πλέον οι ΗΠΑ - Νέα δήλωση Μπάιντεν στις 9 το βράδυ.
  • Ποια είναι τα σύνορα των λαϊκών δημοκρατιών που αναγνώρισε ο Πούτιν;
  • Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις
  • Το Κίεβο ζητά άμεσες λύσεις και αφήνει αιχμές και προς τη Δύση.
18:04

Για «αρχή μιας εισβολής» μιλούν πλέον οι ΗΠΑ

 

Λευκός Οίκος

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Αν και μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δίσταζαν να αναφερθούν σε πλήρη εισβολή αναφορικά με την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, σήμερα υπήρξε μια μεταστροφή.

«Νομίζουμε ότι αυτή είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε στο CNN ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζόναθαν Φάινερ.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη στάση των ΗΠΑ, είπε: «Μια εισβολή είναι εισβολή, και αυτό είναι σε εξέλιξη».
Πρόσθεσε ότι «αυστηρές» κυρώσεις θα ανακοινωθούν σύντομα ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να αρχίσει να αναφέρεται στις ενέργειες της Ρωσίας ως «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο έδαφος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

17:50

Νέα δήλωση απόψε από τον Τζο Μπάιντεν

AP Photo/Patrick Semansky


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κάνει νέες δηλώσεις, στις 9 ώρα Ελλάδας, σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος.

17:46

Χάγη και Βιέννη καλούν τους πρέσβεις της Ρωσίας 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή για να του πει ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο ουκρανικών επαρχιών ως ανεξάρτητων είναι "εντελώς απαράδεκτη", μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Λίγο νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εγκρίνει ένα πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, η Αυστρία κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή στη Βιέννη, με το υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει πως οι αποφάσεις της Μόσχας συνιστούν «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την οποία η Αυστρία καταδικάζει έντονα».
 

17:34

Παραμένει στην ατζέντα το σχέδιο για συνάντηση Λαβρόφ με Μπλίνκεν

Η  εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24», επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν θα προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο. 

«Δεν έχουμε κατ' αρχήν εγκαταλείψει καμία μας δέσμευση, κανένα σχέδιο. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας. Πάντα αξιοποιούμε το μέγιστο των δυνατοτήτων στην διπλωματία και τις συνομιλίες. Ποτέ δεν κλείσαμε καμία πόρτα στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Έχουμε μεγάλη υπομονή», δήλωσε η Ζαχάροβα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Η Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα δεν έχει ακούσει από την Ουάσιγκτον για ακύρωση αυτής της συνάντησης, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Γενεύη.

17:26

Τι απαντά η Μόσχα για τον Nord Stream 2

Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

«Λυπούμαστε [για αυτή τη δήλωση], γιατί λέγαμε συνεχώς ότι αυτό το έργο δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και δεν πρέπει να έχει [τίποτε με την πολιτική]. Πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό, εμπορικό έργο, το οποίο, εκτός από το αμοιβαίο όφελος , προορίζεται επίσης να γίνει ένα τέτοιο σταθεροποιητικό στοιχείο για την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, σχετικά με την απόφαση του Όλαφ Σολτς να «παγώσει» τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού.\

«Το ίδιο το έργο είναι έτοιμο, όλα είναι έτοιμα, αλλά δεν έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Μέχρι σήμερα, έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρουν τη διαδικασία έγκρισης. Δεν χρειάζονται την πραγματικότητα...θέλουν μόνο ένα πράγμα: απευθείας σύνδεση πολιτικής και του ενεργειακού τομέα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Dozhd TV.

17:14

Έκτακτη σύσκεψη της G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συμφώνησαν να καταδικάσουν την αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων περιοχών στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπουργοί αποφάνθηκαν ότι η κίνηση της Ρωσίας παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και το διεθνές δίκαιο.

AP Photo/Michel Euler/Pool

Την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7)  συγκάλεσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Η G7 εξακολουθεί να συντονίζεται στο θέμα της ρωσικής κρίσης» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

16:50

«Καμπανάκι» από την Ύπατη Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οποιαδήποτε σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δημοκρατίες των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τον κίνδυνο αυτό, καθώς και για τον κίνδυνο παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Καλώ όλες τις πλευρές να βάλουν τέλος στις εχθροπραξίες και να ανοίξουν τον δρόμο στον διάλογο μάλλον παρά σε περισσότερη βία», έγραψε.

Η προτεραιότητα για την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση, τα θύματα μεταξύ των αμάχων, οι εκτοπισμοί και η καταστροφή πολιτικών υποδομών.
 

16:39

Στέλνει στρατό στα ανατολικά η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία θα αναπτύξει στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Τίμπορ Μπένκο, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να προετοιμαστούμε για κύματα προσφύγων».

«Το καθήκον των ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων είναι διπλό: το ένα είναι να παρέχει και να βοηθά στην επίλυση ανθρωπιστικών προβλημάτων και το άλλο είναι να διασφαλίζει τα σύνορα με την Ουγγαρία και να διασφαλίζει ότι καμία ένοπλη ομάδα δεν μπορεί να εισέλθει στην Ουγγαρία. Για το σκοπό αυτό, διέταξα την ανάπτυξη επαρκούς αριθμού καλά εξοπλισμένων ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Ουγγαρίας. Με άλλα λόγια, τα σύνορα πρέπει να ενισχυθούν», είπε ο Μπένκο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο M1.
 

16:27

Ακούγονται εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Την ίδια ώρα, ο ανταποκριτής του Sputnik μεταδίδει πως σήμερα ακούγονται εκρήξεις στο κέντρο του Ντονέτσκ.

Το Sputnik αναφέρει πως πιθανώς, τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
 

16:24

Προς τερματισμό οι διπλωματικές σχέσεις Κιέβου- Μόσχας;

Στην Ουκρανική Βουλή κατατέθηκε σχέδιο απόφασης για τον τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία.

16:20

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως ανακοίνωσε η συμμαχία.

«Την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, θα ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 

16:10

Ποιες κυρώσεις προτείνει η Ε.Ε. 

Η Ε.Ε. δημοσίευσε πριν από λίγο την πρότασή της για κυρώσεις στη Ρωσία. Πρόκειται για στοχευμένες κυρώσεις, με την Ε.Ε. να λέει ότι έχει προετοιμάσει πρόσθετα μέτρα εάν ο Πούτιν λάβει περισσότερα στρατιωτικά μέτρα στην Ουκρανία.

Τι μπαίνει στο στόχαστρο για την ώρα:

  • Οποιοσδήποτε εμπλέκεται στην απόφαση - διπλωμάτες λένε ότι περιλαμβάνει 351 μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου που υποστήριξαν την αναγνώριση μαζί με 11 άτομα που την πρότειναν
  • Τράπεζες που χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις της Ρωσίας σε αυτές τις περιοχές
  • Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε. και στη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών
  • Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την Ε.Ε, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους
  • Και τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτές τις κυρώσεις και να μην αναγνωρίσουν τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.
     

«Προειδοποιούμε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα υπογραφέντα σύμφωνα με τις αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες» ως πρόσχημα για τη λήψη περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εγκρίνει ταχέως ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις» δήλωσε ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

15:58

«Μαύρες» προειδοποιήσεις για μακρά κρίση στο φυσικό αέριο

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προέβλεψε ότι η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την αδειοδότηση και επομένως τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 θα έχει πολύ υψηλό κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή να σταματήσει η πιστοποίηση του αγωγού», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Λοιπόν, καλωσορίσατε σε ένα νέο κόσμο, στον οποίο οι Ευρωπαίοι σύντομα θα πληρώνουν 2.000 ευρώ ανά 1000 κ.μ. αερίου!»

 

Ο Jess Ralston, αναλυτής στη μονάδα πληροφοριών για την ενέργεια και το κλίμα, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου (και της Ευρώπης):

«Οι τιμές του φυσικού αερίου ήδη αυξάνονται και με τη Γερμανία να αναστέλλει τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2, η κρίση του φυσικού αερίου φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα διαρκέσει για χρόνια, όχι μήνες.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι δεδομένης της παγκόσμιας φύσης των αγορών φυσικού αερίου, η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το φυσικό αέριο για θέρμανση και ηλεκτρισμό η κυβέρνηση θα αισθάνεται όλο και περισσότερο την πίεση να θωρακίσει τα νοικοκυριά μακροπρόθεσμα, βάζοντας μόνωση σε περισσότερα σπίτια, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και συνεχίζοντας με την παροχή των καθαρών μηδενικών πολιτικών ώστε να απεξαρτηθούμε από την αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου και να προστατευθούμε από μελλοντικές κρίσεις.

15:46

ΗΠΑ και Βρετανία χαιρετίζουν την απόφαση για τον Nord Stream 2

Την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να σταματήσει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 χαιρέτισαν σήμερα η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ήμασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία την περασμένη νύκτα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

15:42

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο κλήθηκε στο Φόρεϊν Όφις

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέι Κελίν κλήθηκε σήμερα στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε πως η απόφαση της Ρωσίας μπορεί να είναι προάγγελος μιας εισβολής πλήρους κλίμακας.

«Πιστεύουμε πως οι χθεσινοβραδινές ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι προάγγελος μιας εισβολής πλήρους κλίμακας, αλλά σαφώς θέλουμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε διπλωματικές οδούς που υπάρχουν και θα μιλήσουμε και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», είπε.

15:34

Σολτς: Πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες για την Ευρώπη

Για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που στο μεταξύ αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2. Είναι προφανές, τόνισε, ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί και να ληφθούν υπόψη «όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».

«Είναι χρέος μας να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή και απευθύνω εκ νέου έκκληση στη Ρωσία να βοηθήσει σε αυτό», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας. 

Ο Γερμανός καγκελάριος επαίνεσε την ουκρανική κυβέρνηση διότι «μέχρι τώρα δεν επέτρεψε στον εαυτό της να προκληθεί» από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «ξεκαθαρίσαμε ότι η Ρωσία δεν έχει απολύτως καμία στήριξη για τις ενέργειές της». Σύμφωνα με τον Σολτς,  ο Ρώσος Πρόεδρος περιμένει τώρα μία πρόκληση «προκειμένου να έχει μια δικαιολογία για να καταλάβει ενδεχομένως όλη την Ουκρανία».

Σχετικά με τις κυρώσεις ο Σολτς επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει από κοινού δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πολύ «επικεντρωμένο, ισχυρό» πακέτο μέτρων ειδικά για αυτό που συμβαίνει τώρα. Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, διευκρίνισε, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά αυτό που θέλουμε όλοι να αποτρέψουμε. Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε πάντως εκ νέου ότι η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας: «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σταθεροποιητής της», είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε ωστόσο την άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει παράδοση όπλων στο Κίεβο.

15:25

Σε περίπτωση απειλής θα παράσχουμε στρατιωτική βοήθεια λέει η Ρωσία

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σε περίπτωση αναδυόμενων απειλών, αλλά δεν έχει ακόμη καμία πρόθεση να αναπτύξει στρατεύματα.

«Ας μην κάνουμε εικασίες. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν πρόκειται να αναπτύξει τίποτα. Εάν υπάρχει απειλή, τότε σίγουρα θα παράσχουμε βοήθεια βάσει της συνθήκης που έχει επικυρωθεί», είπε ο Ρουντένκο στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή άμεση στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ ρωσικού και ουκρανικού στρατού σε περίπτωση ανάπτυξης στρατευμάτων στις δημοκρατίες.

15:20

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τους Έλληνες και την Ουκρανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία. 

Όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία: 

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

τηλέφωνα: 00380  44 363078000380 3630781, 00380 3630782 

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453

Email / Website: gremb.kie@mfa.grhttp://www.mfa.gr/kiev 

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine  87555

Τηλέφωνα: 00380629 47-04-3800380629  34-53-8400380629  52-84-9000380629  33-24-92

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

Email: grgencon.mar@mfa.gr

Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

Διεύθυνση:  Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE 

Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101

Email / Website: grgencon.ode@mfa.gr , http://www.mfa.gr/odessa

15:17

Και ποδοσφαιρικές κυρώσεις

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα η UEFA προσανατολίζεται στο να πάρει τον φετινό τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη.

 

15:10

Πούτιν: Δεν θέλουμε ρωσική αυτοκρατορία

Απέρριψε τις δυτικές αιτιάσεις ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αζέρο ομόλογό του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σχετικά: Θέλω να το πω ευθέως προβλέπαμε ότι θα γίνει σπέκουλα με το θέμα αυτό, ότι η Ρωσία θέλει να αποκαταστήσει την αυτοκρατορία εντός των τότε συνόρων της. Δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία «αναγνώρισε όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και εργάζεται για την ενδυνάμωση της συνεργασίας με όλες τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες», φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Ωστόσο, είπε, «η Ουκρανία είναι διαφορετική περίπτωση», διότι «τα εδάφη της χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες για να δημιουργήσουν απειλές για τη Ρωσία».

15:08

Κυρώσεις από τον Μπόρις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

 

14:48

Η Φινλανδία κοιτάει προς το ΝΑΤΟ λόγω... Ρωσίας

Νέο μέτωπο στον Βορρά για τη Μόσχα, καθώς ο πρόεδρος της Φινλανδίας δήλωσε ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να συζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η ουκρανική κρίση έφερε το Ελσίνκι πιο κοντά στην ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι αναζωογόνησε τη συζήτηση στη σκανδιναβική χώρα.

«Εχουμε έναν ενεργό διάλογο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και θα γίνει σίγουρα πιο ενεργός αν η Ρωσία μας δώσει αφορμές. Δεν μπορώ να πω αν βρισκόμαστε πιο κοντά» σε μια ένταξη. «Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ίδιος.

Το Ελσίνκι έσπευσε το βράδυ της Δευτέρας να καταδικάσει την αναγνώριση από την Μόσχα των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η Φινλανδία «υποστηρίζει σφόδρα την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό», είπε ο Νιινίστο.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει για το πιθανό αποτέλεσμα της αξιολόγησης που αφορά την κατασκευή του κοινού έργου και πρόσθεσε ότι η φινλανδική κυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα δοθεί κατασκευαστική άδεια.

Το εργοστάσιο είναι ένα κοινό έργο ανάμεσα σε μια κοινοπραξία φινλανδικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και σε μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, η οποία έχει το 34%.

Η Φινλανδία προετοιμάζει το έργο εδώ και δέκα χρόνια, οκτώ εκ των οποίων με εταίρο τη Ρωσία.

Όπως είπε ο Νιινίστο, η ΕΕ θα λάβει σήμερα απόφαση για την πρώτη σειρά κυρώσεων ως απάντηση στην κίνηση του προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

14:34

Διφορούμενα μηνύματα για το Ντονμπάς

Σε διευκρινίσεις φέρεται να προχώρησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα σύνορα των λαϊκών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο υφυπουργός Αντρέι Ρουντένκο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τα σύνορα με βάση τα σημερινά τους εδάφη. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμιτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα έγινε με βάση τα εδάφη που είχαν καταγραφεί στο δημοψήφισμα που έκαναν οι ρωσώφωνοι το 2014. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνονται και εδάφη που δεν είναι αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, αλλά βρίσκονται υπό την επιρροή των ουκρανικών δυνάμεων.

14:07

Συμφωνία επί της αρχής στην Ε.Ε. για κυρώσεις

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. άναψαν επί της αρχής το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Τα οικονομικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών από τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως είχε συμβεί και με την Κριμαία.

Συμφώνησαν, ακόμη, στα ονόματα και τις εταιρείες που θα μπουν στο στόχαστρο, ενώ κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν και σε διοικητές των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.  Παράλληλα, η Ε.Ε. δεν θα αναγνωρίζει τα ρωσικά διαβατήρια όσων προέρχονται από το Ντονμπάς.

 

13:42

Το Βερολίνο αποφάσισε να αυξήσει την πίεση

 

13:30

Η Ρωσία... επεκτείνει τα σύνορα Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης έρχεται μετά την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως σύνορα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ τα εδάφη που ορίζονταν στο δημοψήφισμα του 2014.

Αυτό σημαίνει ότι για τη Μόσχα οι δύο λαϊκές δημοκρατίες έχουν μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ελέγχουν σήμερα, άρα η Ρωσία τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να διεκδικήσουν εδάφη που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αποκλειστικά υπό ουκρανικό έλεγχο.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

13:01

Ερντογάν κατά Πούτιν για το Ντονμπάς

Παρέμβαση υπέρ του Κιέβου από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος χαρακτήρισε την αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ως «απαράδεκτη» και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν σύνεση και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο. 

AP Photo

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε προτείνει να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύρραξη και έχει δηλώσει έτοιμος να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι και έχει καλέσει επανειλημμένα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι έχει λάβει «θετική απάντηση από τον Πούτιν», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρείται σύμμαχος της Ουκρανίας, και έχει και εμπορικές σχέσεις, καθώς έχει πουλήσει στη χώρα στρατιωτικά drones.

12:20

Ζελένσκι: Δεν βλέπω πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη σε νέες δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Εσθονίας.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι δεν βλέπει πόλεμο με τη ρωσική ομοσπονδία ούτε κλιμάκωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας του και της εδαφικής της ακεραιότητας και μίλησε για επιθετικές ενέργειες από τη Μόσχα.

Ζήτησε, ακόμη, την ολοκληρωτική αναστολή του Nord Stream 2 στο πλαίσιο των κυρώσεων που ετοιμάζει η Ε.Ε. 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

AP Photo/Vadim Ghirda
11:59

Τι θα συμβεί με το φυσικό αέριο

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Dreamstime.com

Ο Σουλκγίνοφ πάντως έκανε εκτενή αναφορά στον Nord Stream 2 προειδοποιώντας ότι κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν τον αμφιλεγόμενο αγωγό μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε αρκετές μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, που είναι εταίροι με την Gazprom στο έργο.

«Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στο έργο. Θα υπάρχουν ζημιές γι αυτές και κάποιος θα πρέπει να τις αποζημιώσει. Μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Εμείς προχωράμε με τη λογική ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν πρέπει να πολιτικοποιείται». 

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε μεν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2021, αλλά η διοχέτευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία χρειάζεται την έγκριση της αρμόδια γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. Για να το πετύχει αυτό, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η "Nord Stream 2 AG" ίδρυσε θυγατρική στη Γερμανία με την ονομασία "Gas for Europe GmbH", η οποία και θα είναι η διαχειρίστρια του τμήματος του αγωγού που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος, ως ανεξάρτητη εταιρεία μεταφοράς ενέργειας, όπως προβλέπει η γερμανική νομοθεσία. Ωστόσο η πιστοποίηση της εταιρείας δεν έχει γίνει ακόμα και οι γερμανικές ομοσπονδιακές αρχές έχουν πει ότι η απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.  

Εν τω μεταξύ,  όπως υποστηρίζει ο Ρώσος υπουργός, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα, καθώς οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχεδόν άδειες. «Ποιος διασφαλίζεται απέναντι σε μια κρίση; Βλέπουμε ότι οι χώροι αποθήκευσης είναι άδειοι, τα αποθέματα σε ορισμένους από αυτούς έχουν χρησιμοποιηθεί κατά 97%, διότι καταναλώνεται φυσικό αέριο που έχει πωληθεί σε χαμηλή τιμή". Η μόνη άλλη λύση για τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τον Σουλγκίνοφ είναι οι "εναλλακτικές πηγές ενέργειας και το κάρβουνο». Οσο για  το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είναι αμφίβολο, υποστηρίζει, ότι μπορεί να είναι λύση. «Εάν δεν υπάρχουν συμβόλαια με την Gazprom, μερικές [ρωσικού] ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να αντικατασταθούν με LNG, αλλά όχι μεγάλες. Και το LNG θα είναι πιο ακριβό». 

11:54

Βρετανία με επιθετική ρητορική, αναμένεται διάγγελμα Τζόνσον

Έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης στο Λονδίνο, με τον Μπόρις Τζόνσον να προχωρά σε ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες.

Η Βρετανία έχει σηκώσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει», προαναγγέλλοντας κυρώσεις προς τη Μόσχα. 

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο. Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιών θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

AP Photo/Alberto Pezzali
11:49

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις εξελίξεις:

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές Αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.  

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας. 
 

11:22

Το φυσικό αέριο τραβάει την… ανηφόρα

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκαν περισσότερο από 10% μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ ξεπέρασε τα 98 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014
 

11:08

Ποιες χώρες στηρίζουν την απόφαση Πούτιν για το Ντονμπάς

Συρία και Βενεζουέλα έχουν εκφραστεί ήδη θετικά για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η Δαμασκός στηρίζει την απόφαση της Μόσχας και δεν αποκλείεται σύντομα και το καθεστώς Άσαντ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

 

Παράλληλα, βουλευτής της Βενεζουέλας χαρακτήρισε τις ρωσικές αποφάσεις ως έναν τρόπο για την επίλυση της κρίσης.

Ο Ρόι Ντάζα, μιλώντας στο Sputnik News ανέφερε «η απόφαση του προέδρου Πούτιν σχετίζεται με την προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης πριν από την όποια συνομιλία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Το επίπεδο αντιπαράθεσης έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο επειδή οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί. Εάν η κρίση επιλυθεί διπλωματικά, κάτι που θέλουμε να δούμε, η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να επαναληφθεί επειδή χώρα είναι πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ».

11:03

Στον δρόμο των κυρώσεων και οι Βρυξέλλες

[της Μαρίας Ψαρά]

Έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ στο Παρίσι συγκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Στο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, σε συνέχεια του Φόρουμ για τον ΙνδοΕιρηνικό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ληφθούν αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση και από το Ευρωκοινοβούλιο. Νέες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την μονομερή επίθεση της κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ζητά η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

 «Η μονομερής επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία δικαιολογεί νέες, αυστηρές, κυρώσεις» αναφέρει η κ. Μέτσολα σε ανάρτησή της στο Twitter. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό της Ουκρανίας σε αυτούς που τους επιτίθενται» πρόσθεσε. «Η θέση του @Europarl_EN είναι ξεκάθαρη: είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει η ανάρτηση.

 

10:45

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»

Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δηλώνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο.

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την πραγματοποίηση συνάντησης Μπλίνκεν - Λαβρόφ, με την Ζαχάροβα να επισημαίνει ότι η χώρα θέλει διάλογο και πως «ακόμη και στις χειρότερες στιγμές, πάντα ήμασταν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις».

10:36

Μετά τον πόλεμο, έρχονται οι πρόσφυγες -η Πολωνία στο επίκεντρο 

[της Μαρίας Ψαρά]

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον μεταβαίνει σήμερα στην Πολωνία. Η χώρα αναμένει να υποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει πλήρως στην Ουκρανία - κάτι που η Johansson θα συζητήσει πιθανότατα σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Mariusz Kamiński. Αλλά φέρνει και ένα άλλο μήνυμα ... 

Η Σουηδή επίτροπος συγκρούστηκε με την πολωνική κυβέρνηση για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης στη Λευκορωσία πέρυσι, όταν ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έστειλε μετανάστες στα σύνορα της Πολωνίας. Η Επιτροπή κατηγόρησε την απόφαση της Βαρσοβίας να καταστήσει τα σύνορα απαγορευμένη περιοχή, αρνούμενη την πρόσβαση σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους. Η Βαρσοβία μπόρεσε να το κάνει αυτό επικαλούμενη "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στο κοινοβούλιο. Αλλά τώρα ο Γιόχανσον λέει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης όταν λήξει στο τέλος του μήνα. 

Τώρα που η κατάσταση έχει πραγματικά αποκλιμακωθεί, η Πολωνία δεν θα πρέπει να συνεχίσει τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης", δήλωσε ο Johansson στο POLITICO στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σαββατοκύριακο. "Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη συνοριακή περιοχή. Το μήνυμά μου είναι: Μην το παρατείνετε. Νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή". 

Ο Γιόχανσον θα συζητήσει επίσης σχέδια έκτακτης ανάγκης με την Πολωνία σε περίπτωση μαζικής εισόδου Ουκρανών προσφύγων - η Πολωνία φιλοξενεί ήδη μεγάλο αριθμό Ουκρανών ομογενών, πολλοί από τους οποίους έφτασαν μετά την εισβολή του 2014.  

Η επίσκεψη της επιτρόπου έρχεται καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανέφερε σε μια αυστηρά διατυπωμένη ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι είναι "βαθιά ανήσυχη για τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίας και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, αρκετά από τα οποία έχουν οδηγήσει σε τραγικές απώλειες ζωών".  

10:31

Το σχόλιο Κατρούγκαλου

 

10:11

 

 

09:57

Ποια είναι τα σύνορα Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ;

Μέσα στις πυρετώδεις εξελίξεις ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που δημιουργείται και ενδεχομένως να επηρεάσει δραματικά τις μελλοντικές εξελίξεις είναι τα σύνορα των δύο λαϊκών δημοκρατιών που αναγνώρισε η Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μεν την ανεξαρτησία των δύο αυτών περιοχών, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σύνορα, καθώς τα εδάφη που διεκδικούν οι αυτονομιστές είναι αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα που ελέγχουν τα τελευταία χρόνια.

Στιγμιότυπο από τους πανηγυρισμούς στο κέντρο του Ντονέτσκ μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

(AP Photo/Alexei Alexandrov)

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει όλα αυτά τα εδάφη, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Βουλευτής της κρατικής δούμας έδωσε σήμερα μια νέα διάσταση σημειώνοντας ότι η Μόσχα αναμένεται να αναγνωρίσει σύνορα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος του 2014, όταν και οι φιλορώσοι αυτοανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ένα μέρος από τα εδάφη αυτά, ωστόσο είναι πλήρως ελεγχόμενο από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης λαϊκής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν εξ ολοκλήρου τα «ιστορικά σύνορα» της περιοχής. 

Περισσότερο φως αναμένεται να πέσει τις επόμενες ώρες όταν και θα συνεδριάσουν οι επιτροπές διεθνών σχέσεων και άμυνας της κρατικής δούμας. 

Την ίδια στιγμή Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ υπέγραψαν τα σχετικά διατάγματα που εξέδωσε αργά το βράδυ η Μόσχα.

09:31

Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις και θύματα στο Ντονμπάς

Το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία με αυτονομιστές και Κίεβο να ανακοινώνουν επιθέσεις αντιπάλων και θύματα τις τελευταίες ώρες.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 12 από βομβαρδισμούς ένοπλων φιλορώσων. Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Από την πλευρά τους οι Λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κατηγορούν το Κίεβο ότι παραβίασε δεκάδες φορές την εκεχειρία τις τελευταίες ώρες.

Στο Λουγκάνσγκ υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς σε δεκάδες κτίρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάτοικοι, ενώ από το Ντονέτσκ υπάρχει καταγγελία για ένα θάνατο από πυρά, αλλά και τρία θύματα από ουκρανικό σαμποτάζ σε λεωφόρο της περιοχής. 

Οι αξιωματούχοι των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών ενημέρωσαν, ακόμη, ότι μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί στο Ροστόφ περίπου 90.000 ρωσώφωνοι πρόσφυγες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές επιδίδονται εδώ και πολύ καιρό σε έναν ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας και επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

09:30

Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα

 

08:52

Το ενεργειακό παιχνίδι στο επίκεντρο

Πώς φτάνει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Το Associated Press δημοσιεύει έναν ενεργειακό χάρτη στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

08:38

Δύσκολη ημέρα για τις αγορές

Οι δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό αναμένεται να εμφανίσουν σημαντικό αντίκτυπο σήμερα και στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Ήδη μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις Πούτιν οι ασιατικές αγορές (Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ) κατέγραψαν απώλειες με τους δείκτες να υποχωρούν αρκετά.

Οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας τη Δευτέρα, όμως η Γουόλ Στριτ ετοιμάζεται για μια δύσκολη συνεδρίαση. 

08:35

Τι συνέβη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

 

08:32

Κριτική από ο Κίεβο στη Δύση μέσα στον ΟΗΕ

«Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν, δεν φοβόμαστε» ήταν τα λόγια του Ουκρανού πρεσβευτή, Σεργκέι Κύσλιτσα, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα σύνορα της χώρα του παραμένουν τα ίδια και αδιαπραγμάτευτα.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να ακυρώσει την απόφαση αναγνώρισης, καταδικάζουμε την εντολή να αναπτυχθούν επιπλέον ρωσικά στρατεύματα κατοχής και ζητάμε επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι άρρωστα, αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΟΗΕ έχει χτυπηθεί από τον ιό που εξαπλώνεται από το Κρεμλίνο, θα υποκύψει;».

08:26

«Δεν θα επιτρέψουμε λουτρό αίματος»

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

08:10

Μπλίνκεν: Προβλέψιμη και ντροπιαστική κίνηση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η Δύση δεν αιφνιδιάστηκε από τις αποφάσεις του Πούτιν.

Με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε: Η κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών που ελέγχονται από συμμάχους του είναι προβλέψιμη και ντροπιαστική. Καταδικάζουμε με τους πιο αυστηρούς τόνους και στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία.


 

07:55

Πρώτα οι προειδοποιήσεις, έπονται οι κυρώσεις

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να απαντήσει άμεσα στις ρωσικές ενέργειες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (...) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μια δήλωση που θα συζητηθεί, καθώς υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις Πούτιν «αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

07:49

«Μαριονέτες της Δύσης η ουκρανική ηγεσία»

Ολομέτωπη επίθεση σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αφού έκανε μια μακρά ιστορική αναδρομή, εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά το διάγγελμα με το οποίο αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου