Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 27 Ιούλ 2023
Για πρώτη φορά ευρωπαϊκός στόλος αεροσκαφών πυρόσβεσης
Κλίκ για μεγέθυνση







Η ΕΕ διπλασίασε τον υφιστάμενο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών της πέρυσι, με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, οι οποίες έφεραν τον στόλο των 13 αεροσκαφών στα όριά του. [Pool/EPA/EFE]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να υπογράψει φέτος νέες συμβάσεις για έως και 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα πρώτα που θα της ανήκουν πλήρως, ώστε να βελτιώσει την ικανότητά της να καταπολεμά τις πυρκαγιές λόγω της κλιματικής κρίσης, δήλωσε  ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνες Λέναρσιτς.

Η ΕΕ διπλασίασε τον υφιστάμενο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών της πέρυσι, με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, οι οποίες έφεραν τον στόλο των 13 αεροσκαφών στα όριά του.

Ο σημερινός στόλος περιλαμβάνει 28 αεροσκάφη, τα οποία είτε μισθώνονται από κράτη μέλη της ΕΕ, είτε από την βιομηχανία, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη κάλυψη κατά την περίοδο των πυρκαγιών. Αυτός ο διπλασιασμός του αριθμού των αεροσκαφών αναμένεται να κοστίσει 23 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς όμως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών πυρκαγιών, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να υπογραφούν φέτος συμβάσεις για την αγορά 12 σκαφών που θα ανήκουν στην ΕΕ, και επιπλέον 12 για την ενίσχυση των εθνικών στόλων των χωρών.

«Θα μπορούσαμε να παραδώσουμε τα πρώτα αεροπλάνα σε δύο χρόνια. Και ολόκληρος ο στόλος θα ήταν ολοκληρωμένος μέχρι το τέλος της δεκαετίας», δήλωσε ο Γιάνες Λέναρσιτς στο Reuters.

Η κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών De Havilland Canada έχει συμφωνήσει να επανεκκινήσει την παραγωγή των αεροσκαφών  καναντέρ, εάν γίνουν οι παραγγελίες της ΕΕ, δήλωσε ο Λέναρσιτς.

Έξι κράτη μέλη θα υπογράψουν τις συμβάσεις: Η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η ΕΕ θα πληρώσει για την αγορά των 12 αεροσκαφών για τον δικό της στόλο, ενώ τα κράτη μέλη αναμένεται να πληρώσουν τα ίδια για την αγορά του δικού τους εξοπλισμού.

Η De Havilland ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει ολοκληρώσει την κρίσιμη αναθεώρηση του σχεδιασμού του DHC-515 Firefighter και αναμένει «την ολοκλήρωση των συμβάσεων με τους πελάτες της τους επόμενους μήνες, με την πρώτη παράδοση πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2027».

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλο ένα καλοκαίρι με καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα σκότωσαν ήδη τρεις ανθρώπους και ανάγκασαν χιλιάδες τουρίστες να απομακρυνθούν, από τον τόπο διακοπών τους, τη Ρόδο, ενώ οι Ιταλοί πυροσβέστες δήλωσαν ότι έδωσαν μάχη με σχεδόν 1.400 πυρκαγιές από την Κυριακή έως την Τρίτη (23 έως 25 Ιουλίου).

«Η κατάσταση που βλέπουμε στη νότια Ευρώπη δείχνει ότι βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση. Είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο Λέναρτσιτς.

Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ζητούν βοήθεια από το αποθεματικό της ΕΕ μόνο όταν χρειάζονται ενισχύσεις. Η ΕΕ μπορεί επίσης να προσφέρει στήριξη έκτακτης ανάγκης σε χώρες εκτός ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η Ένωση έλαβε 11 αιτήματα ενίσχυσης το 2022 και φέτος είχε ήδη τέσσερα μέχρι στιγμής – μεταξύ των οποίων αυτό της Ελλάδας και της Τυνησίας, όπου αεροσκάφη της ΕΕ δίνουν αυτή τη στιγμή μάχη με τις πυρκαγιές.

Ο Επίτροπος Λέναρτσιτς δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κοστίζουν πλέον στην Ευρώπη τουλάχιστον δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κόστος που θα αυξηθεί εκθετικά αν δεν μειωθούν εκπομπές αερίων.

«Η πράσινη μετάβαση δεν θα είναι φθηνή. Αλλά αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας, στους ψηφοφόρους, στο εκλογικό σώμα, είναι ότι αν δεν γίνει, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο ακριβές», δήλωσε.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου