Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 18 Ιαν 2022
Ευρωκοινοβούλιο / Νέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα - Εκλογές στη σκιά του θανάτου του Σασόλι
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ημέρες μετά την τραγική απώλεια του Προέδρου του Νταβίντ Σασόλι, εκλέγει νέο Πρόεδρο και Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου. Η εκλογή πραγματοποιείται στις 18 και 19 Ιανουαρίου, με μυστική ψηφοφορία, στην οποία θα μετάσχουν οι 705 Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί από τους πολίτες 27 κρατών μελών. Το νέο Προεδρείο θα έχει θητεία έως και τον Ιούνιο του 2024

 

Η Roberta Metsola κέρδισε από τον πρώτο γύρο την προεδρία για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024, επικρατώντας των Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski και Sira Rego. Έλαβε 458 ψήφους επί 616 εγκύρων, αποτέλεσμα που κατέστησε περιττή την συνέχιση της διαδικασίας των διαδοχικών εκλογών.

Πρακτικά η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (178 έδρες) εκτός της στήριξης από το φιλελεύθερο μπλοκ του Renew Europe (100 έδρες) εξελέγη με την υποστήριξη και της μεγάλη πλειοψηφίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (145 έδρες).  Έχει μάλιστα προηγηθεί και ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter ότι «κατέληξαν σε συμφωνία με το ΕΛΚ και το κεντρώο φιλελεύθερο Renew Europe για να εξασφαλιστεί μια σταθερή πλειοψηφία μέχρι τις εκλογές του 2024». Οι Σοσιαλιστές φαίνεται να επιδιώκουν να κρατήσουν την συντηρητική πλειοψηφία μακριά από εθνικιστικές και ακραίες φωνές αλά Όρμπαν, ενώ το ΕΛΚ να αναζητήσει μεγαλύτερο έρεισμα στον κεντρώο χώρο, όπου έχει υποστεί απώλειες τα τελευταία χρόνια.

Η Μετσόλα είναι η τρίτη γυναίκα που αναδεικνύεται στην κορυφαία θέση του θεσμού του Ευρωκοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί η γαλλίδα Σιμόν Βέιλ από το 1979 ως το 1982 και η επίσης γαλλίδα Νικόλ Φοντέν από το 1999 ως το 2002. Σχετική αναφορά έκανε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter.

 

 

Η 43χρονη Μετσόλα κατάγεται από τη Μάλτα και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία είπε μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πραγματικά ηγετικό ρόλο. Το δικό μας είναι ένας θεσμός μοναδικός στον κόσμο. Πρέπει να τον ενισχύσουμε. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Η επόμενη περίοδος της προεδρικής θητείας θα έχει την ευκαιρία να κάνει το Ευρωκοινοβούλιο πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία».

Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της ισότητας των φύλων, λέγοντας ότι «ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να υπερβαίνει την εικόνα. Πρέπει να διαπερνά ό,τι κάνουμε. Θα ήμουν υπερήφανη να είμαι η πρόεδρος που ηγείται αυτού του αγώνα. Για να τιμήσουμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην βελτίωση της αίσθησης των πολιτών της ΕΕ ότι το Ευρωκοινοβούλιο τους αφορά ουσιαστικά και άμεσα. «Ο πρόεδρος αυτού του σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων».

 

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Mάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες την Τρίτη στις 10.00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 10.30 έως τις 11.15, και το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 12.00.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες. Οι υποψηφιότητες μπορούν να προταθούν ή να αποσυρθούν πριν από κάθε γύρο ψηφοφορίας.

Για να εκλεγούν, θα πρέπει να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοφορία, δηλαδή 50% συν μία ψήφο. Λόγω της πανδημίας, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Εάν μετά από τρεις γύρους δεν έχει αναδειχθεί νικητής, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο θα αναμετρηθούν σε τέταρτη και τελική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στις 14.00, στις 17.30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19.30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος. Ακολουθήστε το @EuroparlPress στο Twitter για ενημερώσεις.

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).

Υποψήφιος ξανά για την αντιπροεδρία ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, στην οποία αναλογεί μια από τις 14 θέσεις Αντιπροέδρων προτείνει, μετά από ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου της, την επανεκλογή του Δημήτρη Παπαδημούλη, στην θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «η Ευρωομάδα της Αριστεράς, που αποτελείται από 19 κόμματα από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, αποφάσισε ομόφωνα να με προτείνει και πάλι ως Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η απόφαση αποτελεί μια σημαντική ευρωπαϊκή τιμητική διάκριση, όχι μόνον για το κόμμα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για την πατρίδα μου την Ελλάδα. Ευχαριστώ θερμά για αυτή την ομόφωνη ανανέωση της εμπιστοσύνης. Δεσμεύομαι να υπηρετήσω αυτή την αυξημένη θεσμική ευθύνη, όσο πιο επάξια μπορώ, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και την Αριστερά και την Ελλάδα».


πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου