Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Αύγ 2023
Eνταση Ιταλίας με ΜΚΟ
Κλίκ για μεγέθυνση









 
Οι 4.200 πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στη Λαμπεντούζα είναι δέκα φορές περισσότεροι από όσους μπορεί να φιλοξενήσει το κέντρο υποδοχής του νησιού, ενώ οι 107.000 αφίξεις του 2023 ανατρέπουν την ώς τώρα πολιτική Μελόνι που προχωρά σε προσωρινές κατασχέσεις πλοίων των ΜΚΟ.

Η Λαμπεντούζα είναι και πάλι υπερπλήρης. Οι μετανάστες και πρόσφυγες στο κλειστό κέντρο παραμονής του νησιού ξεπέρασαν τις τέσσερις χιλιάδες διακόσιες, δέκα φορές περισσότεροι από τον αριθμό ανθρώπων για τον οποίο είχε φτιαχτεί. Η μεγάλη πλειονότητα των «απελπισμένων της θάλασσας» επιβιβάζεται στα πλεούμενα από την Τυνησία παρά την πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την κυβέρνηση της Τύνιδας. Συμφωνία η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον στις προθέσεις, να περιορίσει τον αριθμό των αναχωρήσεων.

Προς το παρόν το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ναυλώνει καράβια για να μεταφέρουν τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο από τη Λαμπεντούζα σε άλλα σημεία της Ιταλίας. Πολλοί δήμαρχοι -κυρίως σε βόρειες περιφέρειες της χώρας- θεωρούν όμως ότι δεν υπάρχει μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του θέματος και υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα που το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης απέστειλε στις περιοχές τους.

Στο μεταξύ βρίσκεται στη Λαμπεντούζα για διακοπές ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την επιχειρηματικότητα και την προώθηση του Made In Italy, Aντόλφο Ούρσο, ο οποίος χθες αποφάσισε να επισκεφτεί το hotspot του νησιού. «H Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει μόνη στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει στο πλευρό μας» δήλωσε ο Ούρσο. Η κυβέρνηση Μελόνι, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει πιο αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς και την εξακρίβωση της ηλικίας των ανηλίκων.

Περιστασιακή λύση

Παράλληλα υπάρχει και το θέμα της σχέσης της με τις ΜΚΟ. Χθες το πλοίο «Humanity 1», γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, μετέφερε στο λιμάνι του Λιβόρνο στην κεντρική Ιταλία πενήντα εφτά ανθρώπους. Τους περισυνέλεξε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και σχεδόν όλοι προέρχονται από το Μπανγκλαντές. Αλλοι εκατόν εξήντα οχτώ αποβιβάστηκαν στο Μπρίντιζι από το πλοίο «Geo Barents» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Εκατόν δέκα διασωθέντες είναι ασυνόδευτα ανήλικα.

Από τη μία, η κυβέρνηση της Ρώμης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έδωσε «πράσινο φως» σε επιχειρήσεις διάσωσης των ΜΚΟ, διότι ο κρατικός μηχανισμός χωρίς βοήθεια δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει. Από την άλλη, όμως, όταν μετά τον Δεκαπενταύγουστο ανακοινώθηκε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την αρχή του χρόνου ξεπέρασαν τις εκατόν εφτά χιλιάδες, ενώ πέρσι ήταν οι μισές, η όλη γραμμή άλλαξε. Αποφασίστηκε ουσιαστικά ότι θα πρέπει να ζητείται η αρωγή των ΜΚΟ μόνο ως ύστατη λύση περιστασιακά. Και ξανάρχισαν οι προσωρινές κατασχέσεις των πλοίων τους.

Η αίσθηση πάντως είναι ότι, παρά τις όποιες ανακοινώσεις, η μεταναστευτική πίεση παραμένει υψηλή διότι είχε υποτιμηθεί πιθανότατα η πολυπλοκότητα του φαινομένου. Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε επανειλημμένα ότι χάρη στις παρεμβάσεις της οι Βρυξέλλες κατανόησαν ότι οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να στηριχτούν πολύ πιο δυναμικά. Χθες όμως ο δήμαρχος του Μπρίντιζι, Τζουζέπε Μαρκιόνα, υπογράμμισε ότι ουσιαστικά η κατάσταση παραμένει ως είχε: «Μόνοι μας δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε, οι δομές υποδοχής είναι υπερπλήρεις. Συμμερίζομαι την έκκληση της κυβέρνησης προς την Ε.Ε. Πρόκειται για ένα νέο, πολύ μεγάλο φαινόμενο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέα μέσα και προσεγγίσεις» είπε ο δήμαρχος του ιταλικού λιμανιού.
πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου