Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 18 Νοέ 2023
«Πυρά» Ερντογάν κατά Ισραήλ μπροστά στον Σολτς
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Εντελώς ξεκάθαρη ήταν η διαφωνία του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σχετικά με όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία από το 2020, ο Ερντογάν δεν δίστασε να επαναλάβει τη σκληρή του κριτική για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, ενώ ο Σολτς περιορίστηκε να μιλήσει για «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «13.000 παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους που σκοτώθηκαν», τόνισε πως πλέον σχεδόν δεν υπάρχει Λωρίδα της Γάζας («τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί», είπε) και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική ισχύς της Χαμάς δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή του ισραηλινού στρατού.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού» δήλωσε με νόημα, παρουσία του Γερμανού καγκελάριου.

Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;» παρατήρησε.

«Το Ισραήλ διαθέτει επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ, δεν θα το παραδεχτεί γιατί είναι πολύ καλό στο να λέει ψέματα», είπε επίσης ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος κάλεσε το Βερολίνο να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επίτευξη εκεχειρίας.

Σολτς: Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη Γερμανία

Από την πλευρά του ο Σολτς αναγνώρισε ότι οι δύο ηγέτες έχουν «πολύ διαφορετικές απόψεις για τη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή. Όπως πρόσθεσε, «για αυτόν τον λόγο οι συνομιλίες μας είναι σημαντικές, ειδικά σε δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε άμεση συνομιλία μεταξύ μας».

«Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας - είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», σημείωσε ο καγκελάριος και επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

«Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα», ανέφερε επίσης. 

► Όσον αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, που επιδιώκει να προμηθευτεί στη θέση των F-35 που μπλόκαραν οι ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Γερμανία μπορεί να τα δώσει ή να μην τα δώσει. Είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου τέθηκε ακόμη το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 1999. «Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, να εκσυγχρονιστεί η Τελωνειακή Ένωση και να απελευθερωθεί το καθεστώς των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επί 52 χρόνια προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος. Αναφερόμενος στα προβλήματα με τις εξαγωγές γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα «ο νατοϊκός εταίρος μας Γερμανία να κάνει αποφασιστικά βήματα για πρόοδο».

Η σημασία της συνάντησης

Πριν από τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες ευελπιστούσαν πως θα βρουν κοινή γραμμή σε θέματα όπως το εμπόριο, η μετανάστευση και η άμυνα. Ειδικότερα στην ατζέντα  περιλαμβάνεται η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Τελωνειακή Ένωση της Άγκυρας με την Ε.Ε., αλλά και το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, οι νωπές δηλώσεις Ερντογάν για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας ήταν αναμενόμενο πως θα επισκιάσουν τη συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι το χάσμα στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις οξύνθηκε από τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος».

Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, ο Σολτς αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία. Η πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία από το 2020 θα διαρκέσει μόλις λίγες ώρες και αναμένεται τελικά να επιβεβαιώσει το «δόγμα» του Βερολίνου περί «αναγκαίου εταίρου». 

→ Νωρίτερα, ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου