Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Μάι 2022
Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Κλίκ για μεγέθυνση









(Johanna Geron, Pool via AP)



18.05.2022, 09:48
 
Έγινε το πρώτο γραφειοκρατικό βήμα για την επέκταση της Συμμαχίας. Τα επόμενα βήματα, οι σφοδρές αντιδράσεις και τα... συμμαχικά παζάρια.

Μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ζητούν κι επισήμως να γίνουν οι δύο χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν κι επισήμως τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εν μέσω σημαντικών ενστάσεων από την Τουρκία, αλλά και προειδοποιήσεων από τη Μόσχα τα δύο κράτη αναμένουν γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί ένταξη τους, με τις κυβερνήσεις τους να επικαλούνται λόγους ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας».

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του» είπε για να προσθέσει «καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια».

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ηγεσίες των δύο κρατών θα βρεθούν αύριο, Πέμπτη, στην Ουάσιγκτον, όπου τους περιμένει με.. ανοιχτές αγκάλες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ήδη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε πλήρη στήριξη στο αίτημά τους.

Χθες, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει και στην ενότητα της Ε.Ε., ενώ τοποθετήθηκε και για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να τις ξεπεράσει». 

Τις εξελίξεις χαιρέτισε και το Βερολίνο, το οποίο πιέζει για fast track διαδικασίες, με τον καγκελάριο Σολτς να σπεύδει να ζητήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν, Ντανιέλ Ρις, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι έχει επισημάνει «ρητά και σκοπίμως» ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη δεσμευμένες η μία απέναντι στην άλλη μέσω του ΟΗΕ και κυρίως μέσω της Ε.Ε. «Ειδικά σε αυτή την πολύ ειδική κατάσταση, μπορούν να βασίζονται πάνω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί και η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών ασκήσεων στη Βαλτική Θάλασσα. 

Όπως είπε, η Σουηδία και η Φινλανδία αντιδρούν με το αίτημα ένταξής τους στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και στην αντίστοιχη «δραματική αλλαγή» στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. «Τώρα οι δύο χώρες θα ασκήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τη συμμαχία τους», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ενταξιακή διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Τι ζητάει η Τουρκία

Οι ενστάσεις, πάντως, από την Άγκυρα είναι ιδιαίτερα σοβαρές με τον Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει τη ρητορική του κατηγορώντας τις δύο χώρες, κυρίως τη Σουηδία, ότι είναι φυτώρια τρομοκρατών. 

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι Σουηδία και Φινλανδία «δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις» για να συμπληρώσει πως «δεν θα πούμε "ναι" σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία». 

Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε τους διπλωμάτες των δύο χωρών να «μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τυχόν ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. 

Τα «αγκάθια»

AP Photo // Markus Schreiber

Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν χορηγήσει έγκριση για τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που ζητά η Τουρκία λέγοντας πως φέρουν δεσμούς με ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία λέει ότι οι άνθρωποι που αναζητήθηκαν είχαν δεσμούς με μαχητές του PKK ή με τον Φετουλάχ Γκιουλέν , τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και άφησαν πέντε χωρίς απάντηση, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT Haber, επικαλούμενος το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι εννέα αιτήματα εξακολουθούν να αξιολογούνται.

Ζαχάροβα: «Μας λύνετε τα χέρια»

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Solovyov Live, υποστήριξε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, «λύνει τα χέρια της Ρωσίας».

Υποστήριξε ότι την απόφαση για την ένταξη την πήραν οι πολιτικές εξουσίες και όχι οι λαοί των δύο χωρών. «Σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση «μας λύνει τα χέρια» και η Δύση «πρέπει να το έχει υπ' όψιν της».

Χθες, εξάλλου, ο Σεργκέι Λαβρόφ επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα και σχολιάζοντας ότι η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά γιατί «ούτως ή άλλως οι δύο χώρες συμμετείχαν σε νατοϊκές ασκήσεις».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η ρωσική διπλωματία, ωστόσο, αποφάσισε την απέλαση δύο Φινλανδών διπλωματών, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου