Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 31 Ιαν 2022
Αρνήθηκαν να χειρουργήσουν 3χρονο αγοράκι γιατί ήταν ανεμβολίαστοι οι γονείς του
Κλίκ για μεγέθυνση




© Konstantinos A | Dreamstime.com



31.01.2022, 20:11
 
Η υπόθεση αναδεικνύει τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές αρχές εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που ο εμβολιασμός φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο ακόμα και σε ζητήματα ζωής ή θανάτου.

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η υπόθεση ενός τρίχρονου παιδιού από την Κύπρο με καρδιακή νόσο, οι γονείς του οποίου αναζητούσαν τις τελευταίες ημέρες νοσοκομείο σε μια ξένη χώρα για να χειρουργηθεί άμεσα.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές αρχές εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που ο εμβολιασμός –αν και δεν έχει ακόμα καταστεί υποχρεωτικός για την πλειονότητα των πολιτών της Ευρώπης, εντούτοις– φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο ακόμα και σε ζητήματα ζωής ή θανάτου. Παράλληλα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης κατηγορίας πολιτών, όπως είναι τα μικρά παιδιά.

«Όχι» από νοσοκομεία σε Γερμανία, Βρετανία και Ισραήλ

Συγκεκριμένα, το 3χρονο αγόρι εισήλθε πρόσφατα σε νοσοκομείο της Κύπρου με σοβαρή καρδιακή νόσο. Με δεδομένο ότι τα κυπριακά νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση, το υπουργείο Υγείας της χώρας κανόνισε τη μεταφορά του αγοριού με ασθενοφόρο στη Γερμανία την περασμένη Πέμπτη. 

Ωστόσο, την προηγούμενη ημέρα που έπρεπε να γίνει η μεταφορά, το νοσοκομείο της Φρανκφούρτης ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές ότι δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία, επειδή οι γονείς του αγοριού δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19. Η Κύπρος πρότεινε να συνοδευτεί το παιδί από τρίτο άτομο (νόμιμο κηδεμόνα) αντί των γονιών του, αλλά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. 

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να θεραπεύσουν μη εμβολιασμένους ανθρώπους, πόσο μάλλον παιδιά των οποίων οι γονείς δεν είναι εμβολιασμένοι. Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι κάθε νοσοκομείο έχει τους δικούς του περιορισμούς.

Από την πλευρά του Ε.Ε., εκπρόσωπος του τμήματος υγείας της Κομισιόν ανάφερε πως οι πολιτικές υγείας –συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εμβολιασμού– καθώς και η εφαρμογή τους είναι ευθύνη των κρατών μελών και όχι της Επιτροπής.

Οι κυπριακές αρχές στράφηκαν σε ανάλογα κέντρα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση, όμως και αυτές οι αιτήσεις απορρίφθηκαν για τον ίδιο λόγο που πρόβαλε η Γερμανία.

Άρση αδιεξόδου στην Ελλάδα

Τελικά, το παιδί μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην Ελλάδα το περασμένο Σάββατο και θα χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι και οι δύο γονείς του παιδιού εμβολιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο θα έπρεπε να περιμένουν έξι εβδομάδες πριν γίνουν δεκτοί από τα ξένα νοσοκομεία, ενώ το παιδί πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. 

«Γνωρίζω ότι οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς επιτρέπονται να εισάγονται σε νοσοκομεία στη Γερμανία», είπε ο πατέρας του αγοριού, προσθέτοντας: «Δεν ήξερα ότι έπρεπε να εμβολιαστώ για να χειρουργηθεί το παιδί μου σε αυτό το νοσοκομείο. Αν το ήξερα, φυσικά θα το είχα κάνει...». 

Δεν είναι το μοναδικό συμβάν

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική που γίνονται επιλογές από νοσηλευτικά κέντρα και διακρίσεις σε εμβολιασμένους και μη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νοσοκομείου στη Βοστώνη των ΗΠΑ (το Brigham and Women's Hospital) που έβγαλε από τη λίστα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς έναν 31χρονο ασθενή, επειδή δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Το νοσοκομείο μάλιστα ανακοίνωσε ότι λόγω έλλειψης διαθέσιμων οργάνων, πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν «για να διασφαλίσουν ότι ένας ασθενής που λαμβάνει ένα μεταμοσχευμένο όργανο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου