Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 18 Φεβ 2022
Στην αντεπίθεση Πούτιν-Λουκασένκο, επιμένει στα πολεμικά σενάρια η Δύση
Κλίκ για μεγέθυνση





(Russian Defense Ministry Press Service via AP)



18.02.2022, 17:24
 
Συνεχίζεται η επιθετική αντιπαράθεση για το δύσκολο ζήτημα της Ουκρανίας, με τα σύννεφα της σύγκρουσης πάνω από τη χώρα να παραμένουν πυκνά
• Επιχειρήσεις εκκένωσης ξεκίνησαν οι φιλορώσοι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
• Το σενάριο της τεχνητής έντασης προβάλει συνεχώς η Ουάσινγκτον.

Σταθερά στον δρόμο της οξείας ρητορικής παραμένουν Ρωσία και Δύση, την ώρα που στην Ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Επιμένουν στα σενάρια εισβολής οι ΗΠΑ, αρνείται η Μόσχα και επικεντρώνεται στο ζήτημα του Ντονμπάς.

Στην αντεπίθεση Πούτιν - Λουκασένκο

Οι δύο στενοί σύμμαχοι συναντήθηκαν σήμερα και φρόντισαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς την Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους. Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο υπογράμμισαν ότι οι κοινές τους ασκήσεις δεν απειλούν κανέναν, με τον Ρώσο πρόεδρο να καλεί το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ντονμπάς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ και έπλεξε το εγκώμιο του Λευκορώσου ηγέτη.

(Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

«Συζητήσαμε τα αιτήματά μας για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, συμφωνήσαμε να επενδύσουμε στη στρατιωτική μας συνεργασία» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος για να συμπληρώσει «η Ρωσία πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο της οικονομικής της ανεξαρτησίας, πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας».

Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Λουκασένκο σημείωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία είναι θύματα ενός «υβριδικού πολέμου», ενώ χαρακτήρισε ανόητους αρκετούς δυτικούς πολιτικούς. 

«Η Μόσχα και το Μινσκ δεν χρειάζονται ένταση στα σύνορα. Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι αφύσικη και με τον πρόεδρο Πούτιν συζητήσαμε ήδη την απάντησή μας σε περίπτωση κυρώσεων».

Σενάριο προκλήσεων και εισβολή

Η αμερικανική διπλωματία, πάντως, εμμένει στο σενάριο κατασκευής προκλήσεων από τη Μόσχα ώστε να δικαιολογηθεί μια επίθεση στην Ουκρανία με τον Άντονι Μπλίνκεν να καταγγέλλει ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση στην ανατολική Ουκρανία εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ότι τα γεγονότα των «τελευταίων 24/48 ωρών» εντάσσονται σε ένα σενάριο ... που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, με τη σειρά του, κατηγόρησε την Ρωσία ότι διασπείρει παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ή να προχωρήσει σε σαμποτάζ χημικών εργοστασίων στην περιοχή.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική παραπληροφόρηση για υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις ή πράξεις σαμποτάζ...Η Ουκρανία δεν διαπράττει ούτε σχεδιάζει να διαπράξει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς», έγραψε στο Twitter χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες πληροφορίες αναφέρεται.

Κίεβο και Ουάσινγκτον, πάντως, δεν φαίνεται να συμφωνούν στο μέγεθος της ρωσικής απειλής, καθώς η Ουκρανία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 149.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορά της, ενώ οι ΗΠΑ ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 190.000.

Η ένταση καλά κρατεί

Στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, πάντως, η κατάσταση παραμένει ακραία με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, μεταδίδονται πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων προς τη Ρωσία, καθώς ο κίνδυνος ουκρανικής επίθεσης είναι μεγάλος, όπως καταγγέλλεται. Παράλληλα βίντεο στα social media καταγράφουν σειρήνες να ακούγονται στο Ντονέτσκ.

 

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας, Ντένις Πουτσίλιν, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μαζική αποχώρηση πληθυσμού προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι

«Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ».

Ανάλογες επιχειρήσεις φαίνεται πως πραγματοποιούνται και στο Λουγκάνσκ με το Κρεμλίνο να απαντά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει στα εδάφη της τους κατοίκους της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Στον δρόμο των κυρώσεων η Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες συνεχίσουν στις αυστηρές προειδοποιήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο να αναφέρει ότι η Ε.Ε. έχει έτοιμες τις κυρώσεις που θα επιβάλει σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Ο Όλαφ Σολτς ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Όλαφ Σολτς απάντησε ότι «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», με «μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία». Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, «είμαστε προετοιμασμένοι, θα υπάρξουν συνέπειες και θα δράσουμε ενωμένοι με κυρώσεις που θα επιβληθούν από την ΕΕ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ο Όλαφ Σολτς, «εργαζόμαστε πολύ σκληρά με όλα τα μέσα για να γίνει διάλογος και συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση». Σημείωσε, δε, ότι στις απαιτήσεις που ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπάρχει δρόμος για τη διπλωματία και το διάλογο.

Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι είναι σαφές ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε κάτι που η αρχή «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια πραγματικότητα για τη Συμμαχία. Αλλά παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι «η υποψηφιότητα της Ουκρανίας, τις επόμενες, μέρες, μήνες, χρόνια δεν είναι πραγματικά στο χρονοδιάγραμμα» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για αυτή την κλιμάκωση. «Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αποφύγουμε μια στρατιωτική σύγκρουση» που θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες, πρόσθεσε.

Έκκληση Γκουτέρες

Προειδοποίηση για καταστροφικές συνέπειες από μια σύγκρουση στην Ουκρανία έκανε σήμερα και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες από τη Γερμανία.

Ο Πορτογάλος ανώτατος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι «είναι καιρός για μια σοβαρή αποκλιμάκωση» για να συμπληρώσει «με μια συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είμαι βαθιά ανήσυχος από την αύξηση των εντάσεων και των εικασιών για μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί. Αλλά αν συμβεί, θα ήταν καταστροφικό. Με ρωτάνε συχνά αν είμαστε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η απάντησή μου είναι πως η απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια είναι τώρα πιο περίπλοκη και πιθανόν μεγαλύτερη από τότε».

«Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν μηχανισμοί που έδιναν τη δυνατότητα στους πρωταγωνιστές να υπολογίσουν τους κινδύνους και να χρησιμοποιήσουν παράπλευρους διαύλους προκειμένου να αποτρέψουν κρίσεις. Σήμερα, πολλά από εκείνα τα συστήματα δεν υφίστανται πλέον και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εκπαιδευθεί για να τα χρησιμοποιούν δεν είναι πλέον εδώ μαζί μας.»


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου