Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 12 Μάρ 2022
«Παράθυρο» για διπλωματική λύση ενώ αυξάνεται το σφυροκόπημα σε όλη την ουκρανική επικράτεια
Κλίκ για μεγέθυνση










12.03.2022, 08:52
 
Δραματικές ώρες στις πόλεις της Ουκρανίας - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε όλη την ουκρανική επικράτεια - Καταγγελίες για βομβαρδισμούς νοσοκομείων αλλά και των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» -Ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης.

► 17η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

► Χαραμάδα αποκλιμάκωσης της έντασης και πιθανή συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

►Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.

► Ρωσικές προειδοποιήσεις προς την Ε.Ε.: «Θα πληρώνετε 3πλάσιες τιμές για αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα»

► Οι κυβερνήτες των περιφερειών του Κιέβου και του Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται και σήμερα σε περιοχές όπου λειτουργούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για απομάκρυνση αμάχων και μεταφορά βοήθειας

► Ο χάρτης των συγκρούσεων 

graphicnews
20:20

Νέο πλήγμα για την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η Hyundai αναστέλλει τη χορηγία της στο σύλλογο του Λονδίνου μετά τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν εναντίον του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

«Με τις παρούσες συνθήκες, αποφασίσαμε να αναστείλουμε κάθε δραστηριότητα μάρκετινγκ και επικοινωνίας με τον σύλλογο» ανέφερε η αυτοκινητοβιομηχανία.

20:11

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στη Φλωρεντία

EPA
20:00

Πληροφορίες για εφτά νεκρούς από επίθεση σε κομβόι αμάχων

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινητοπομπής στην περιοχή του Κιέβου. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον αμάχων που εγκατέλειπαν το χωριό Περεμόχα, μετέδωσε το Reuters.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

19:51

Τα αποθέματα σε σιτηρά στην Ουκρανία

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη σπορά των εαρινών σιτηρών τις επόμενες ημέρες και διαθέτει αρκετά σιτηρά σε αποθέματα για να εξασφαλίσει ότι ο πληθυσμός έχει αρκετό ψωμί, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του είχε 6 εκατομμύρια τόνους σε αποθέματα. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν επίσης 15 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και πενταετείς προμήθειες ηλιέλαιου.

19:34

Επιχείρηση εκκένωσης στο Σούμι

Νωρίτερα, εκατοντάδες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να αναχωρήσουν από την ουκρανική πόλη.

 

 

18:57

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου, του Γερμανού και του Ρώσου προέδρου η Μόσχα «δεν επέδειξε την επιθυμία να σταματήσει τον πόλεμο» και σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να λάβουν «νέα μέτρα κυρώσεων τις επόμενες ώρες» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

18:33

Διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να λάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση, αναφέρει το Reuters.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε το Σάββατο σχετικά αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Δύση θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Εάν υπάρχουν διπλωματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε και τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος.

18:21

Συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία -οι οποίες είχαν διεξαχθεί τις προηγούμενες ημέρες με φυσική παρουσία αντιπροσωπειών στη Λευκορωσία- συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

18:17

Περικύκλωση του Κιέβου

The Kyiv Independent: Η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατιωτική δύναμη δυτικά και ανατολικά του Κιέβου σε μια προσπάθεια (πιθανώς) να περικυκλώσει και να διεισδύσει στην πόλη.

 

18:11

Οι σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ανέφερε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα και έβαλε στην εξίσωση και το Ισραήλ προτείνοντας στον πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Κίεβο. Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σειρήνες ηχούσαν στο Κίεβο τα ξημερώματα του Σαββάτου.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πόλεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια την Παρασκευή και ανασυντάσσονται για μια πιθανή νέα επίθεση. Δύο αποθήκες πετρελαίου κοντά στο Κίεβο κάηκαν μετά από ρωσικές επιθέσεις.
  • Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από το δημαρχείο στη Μελιτόπολη της νότιας Ουκρανίας μετά τη φερόμενη απαγωγή του δημάρχου της, Ιβάν Φεντόροφ, από τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Η Λευκορωσία αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή. Ο αρχηγός γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Βίκτορ Γκιούλεβιτς, είπε ότι η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να μπει στον πόλεμο, αλλά στέλνει πέντε ομάδες τακτικών ταγμάτων (BTG) στα σύνορά της με την Ουκρανία για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί.
  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επανέλαβαν την έκκληση του Ζελένσκι για κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
  • Ο Πούτιν κατηγορεί τους Ουκρανούς για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σχεδιάζουν «δημοψήφισμα» στη Χερσώνα.
18:03

Η κατάσταση στη Βολνοβάχα

Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

17:35

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για τερματισμό του πολέμου

Διεργασίες στο παρασκήνιο για μια πιθανή συμφωνία τερματισμού του πολέμου με άγνωστους όρους στον ορίζοντα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ανέφερε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα και έβαλε στην εξίσωση και το Ισραήλ προτείνοντας στον πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

16:50

Οι Γιατροί του Κόσμου για την ανθρωπιστική κρίση και το τσουνάμι προσφύγων

 

16:26

Ο Πούτιν κατηγορεί τους Ουκρανούς για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου

Κατά τη διάρκεια της 75λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατήγγειλε «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τα ουκρανικά στρατεύματα. 

Russian Presidential Press Service via AP

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος απαρίθμησε «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιπάλων», «ομηρείες πολιτών» και «χρήση αμάχων ως ασπίδα» έναντι των πολεμικών μέσων, ενώ μίλησε και για «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και νηπιαγωγεία».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να απομακρυνθούν» από τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις αρχές του Κιέβου, ώστε να δοθεί τέλος σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

16:05

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σχεδιάζουν «δημοψήφισμα» στη Χερσώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξαγάγουν ένα «ψευτοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου στη Χερσώνα, είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία.

16:03

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν άμεση κατάπαυση πυρός

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στη συνομιλία που είχαν μαζί με τον Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, το τηλεφώνημα διήρκεσε 75 λεπτά. 

Ludovic Marin, Pool via AP

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τους ενημέρωσε για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
 

15:53

Απολύθηκε ο Αμπράμοβιτς από τη θέση του διευθυντή της Τσέλσι

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ απομάκρυνε τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, από τη θέση του διευθυντή του συλλόγου, μετά την επιβολή κυρώσεων στον ολιγάρχη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως μέρος της απάντησής της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο σύλλογος έχει λάβει ειδική άδεια λειτουργίας παρά το γεγονός ότι ο Αμπράμοβιτς έχει παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η Πρέμιερ Λιγκ είπε ότι ο αποκλεισμός του Αμπράμοβιτς «δεν θα επηρεάσει την ικανότητα του συλλόγου να προπονείται και να παίζει».

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
15:42

Οι ΗΠΑ ψάχνουν την ιδιοκτησία σούπερ-γιοτ με την υποψία ότι σχετίζεται με τον Πούτιν

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδιοκτησία ενός σούπερ γιοτ αξίας 700 εκατ. δολαρίων, μήκους 459 ποδιών, που βρίσκεται σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ιταλίας. Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τον πρόεδρο της Ρωσίας,  Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την ιδιοκτησία του σούπερ γιοτ που φέρει το όνομα «Σεχραζάντ» (Scheherazade). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μπορεί να συνδέεται και με κάποιον εμίρη...

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον κανονισμό του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, εάν ένα αεροσκάφος ή γιοτ είναι κατασκευασμένο σε ποσοστό άνω του 25% με εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής, δεν μπορεί να πάει στη Ρωσία. Εάν ένα γιοτ βρίσκεται σε ξένη χώρα και πληροί τον ορισμό ενός προϊόντος προέλευσης ΗΠΑ ή αμερικανικής παραγωγής, θα χρειαστεί άδεια για να μεταβεί στη Ρωσία. 

Για να κατάσχουν ένα ιδιωτικό σκάφος οι ΗΠΑ, θα πρέπει να συντονιστούν με μια συνεργαζόμενη ξένη κυβέρνηση -την Ιταλία, στην προκειμένη περίπτωση- ώστε το αποτρέψουν να μετακινηθεί προς τα ρωσικά χωρικά ύδατα.

15:24

Η Γερμανία θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος της χρονιάς

Η Γερμανία σχεδιάζει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας στην εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Χάμπεκ δήλωσε: «Κάθε μέρα, ή ακόμα και κάθε ώρα στην πραγματικότητα, λέμε “αντίο” στις ρωσικές εισαγωγές λίγο περισσότερο».

«Αν το πετύχουμε αυτό, θα είμαστε ανεξάρτητοι από τον ρωσικό άνθρακα μέχρι το φθινόπωρο και σχεδόν ανεξάρτητοι από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

15:09

Ο Ζελένσκι ζήτησε βοήθεια από Μακρόν και Σολτς για τον δήμαρχο Μελιτόπολης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας, ζητώντας τους να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο, και πρόκειται να δικαστεί από Ρώσους με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Η πόλη βρίσκεται εδώ και μέρες υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο δήμαρχος συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στο κέντρο κρίσεων της πόλης, όπου ασχολείτο με θέματα εφοδιασμού.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, συνομιλούμε τους εταίρους μας σχετικά με την κατάσταση του δημάρχου μας. Η αξίωσή μας είναι σαφής: πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Τηλεφώνησα ήδη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Μίλησα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θα μιλήσω σε όσους είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Αναμένουμε από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μας δείξουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

14:58

 

 

14:57

Ρώσοι μηχανικοί επιθεωρούν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Αξιωματούχοι του ρωσικού πυρηνικού κολοσσού Rosatom έφτασαν την Παρασκευή στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βομβαρδίστηκε στις 4 Μαρτίου και έκτοτε βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την ουκρανική πυρηνική υπηρεσία Energoatom, στόχος τους είναι να ελέγξουν το επίπεδο ραδιενέργειας, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι άλλη μια αιτία για την άφιξη των Ρώσων αξιωματούχων μπορεί να είναι η άρνηση του ουκρανικού προσωπικού να συνεργαστεί με τους Ρώσους.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Η Energoatom ανακοίνωσε ότι έφτασαν στη Ζαπορίζια έντεκα εργαζόμενοι, με επικεφαλής μηχανικούς από τα ρωσικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στο Μπαλάκοβο (στον Βόλγα) και στο Ροστόφ (στον ποταμό Ντον).

Ρώσος αξιωματούχος που έφτασε με τους μηχανικούς φέρεται να είπε στο προσωπικό του εργοστασίου ότι πλέον θεωρείται ρωσικό έδαφος και θα ελέγχεται εξαρτάται από τη Rosatom. 


Σε κανονικούς καιρούς, το εργοστάσιο της Ζαπορίζια παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν το ήμισυ της πυρηνικής της ενέργειας.

14:42

Η Βρετανία φρόντισε για στοκ ρωσικών προϊόντων ένα μήνα πριν τον πόλεμο

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι αγόρασε αγαθά ρεκόρ αξίας 2,6 δισ. λιρών από τη Ρωσία τον μήνα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, οι εισαγωγές του Ιανουαρίου περιελάμβαναν 911,5 εκατ. λίρες για καύσιμα, όπως άνθρακα, οπτάνθρακα και μπρικέτες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

AP Photo/Tony Hicks

Επίσης, 2,6 δισ. δαπανήθηκαν για ζωοτροφές, χημικά, χάλυβα και άλλα μέταλλα, ποσό διπλάσιο από τα 1,3 δισ. για τις εισαγωγές του Δεκεμβρίου 2021 και πολύ υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών ρωσικών προϊόντων τον Δεκέμβριο του 2020, που ήταν 1,4 δισ. στερλίνες.

14:27

Η Λευκορωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή

Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Βίκτορ Γκουλέβιτς, απαντώντας στην προειδοποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης προς το Μινσκ να μη στείλει στρατεύματα.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Γκούλεβιτς πάντως παραδέχθηκε ότι η Λευκορωσία στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ' ουδενί με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε χθες τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουκρανία επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη.
 

14:18

Η Τουρκία «δεν ξέρει τίποτα» για τον βομβαρδισμό τεμένους στη Μαριούπολη

Η τουρκική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις πληροφορίες για βομβαρδισμό τεμένους στη Μαριούπολη, στο οποίο, σύμφωνα με το Κίεβο, έχουν καταφύγει άμαχοι - μεταξύ αυτών και Τούρκοι πολίτες-, αναζητώντας καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν έχει πληροφορίες» για το θέμα, ενώ η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι έχει ενημερώσει την τουρκική κυβέρνηση, αρνούμενη ωστόσο να ξεκαθαρίσει πότε έγινε αυτό και πια ήταν η απάντηση των Τούρκων αξιωματούχων.  

Όπως υποστηρίζει το Κίεβο, το τέμενος Σουλεϊμάν, όπου έχουν εδώ και μέρες καταφύγει 80 άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά, βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και είναι άγνωστη η τύχη των ανθρώπων αυτών. Το τουρκικό προξενείο στην Οδησσό είχε καλέσει τους πολίτες με τουρκική υπηκοότητα στις 7 Μαρτίου, μέσω ανάρτησης στο Twitter να αναζητήσουν εκεί καταφύγιο «εν όψει της οργάνωσης επιχείρησης διαφυγής τους από τη χώρα». 

Ούτε το προξενείο απάντησε στο ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πάντως, επικρατεί σύγχυση με το θέμα αυτό, καθώς ο Ισμαήλ Χατσίογλου, υπεύθυνος του τεμένους Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι «το τζαμί δεν έχει βομβαρδιστεί. Οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση Τούρκων πολιτών παρά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου» και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό και τηλεφωνικό δίκτυο στην πόλη. Εμείς διοργανώνουμε ξανά επιχείρηση με λεωφορεία για την απομάκρυνση Τούρκων πολιτών».

Σύμφωνα με τον ιμάμης, οι αναφορές από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν είναι σωστές, η βόμβα έπεσε 700 μέτρα από το τζαμί. Συνεπώς, δεν έπαθε ζημιές το κτίριο και κανείς δεν τραυματίστηκε από τους εγκλωβισμένους αμάχους.

14:09

Η Μόσχα προειδοποιεί με αντίποινα στο ενδεχόμενο ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Μπελιάγεφ κάλεσε το ΝΑΤΟ να μην ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στα κράτη της Βαλτικής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πρόκληση».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Interfax, ο Μπελάγεφ δήλωσε: «Η συσσώρευση στρατευμάτων και υποδομών του ΝΑΤΟ ακριβώς στα σύνορά μας και τα σχέδια για τη συνέχιση της ανάπτυξής τους είναι, ειλικρινά, πρόκληση και οδηγούν σε σημαντική αύξηση της έντασης στη Βαλτική».

Για τον Ρώσο αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ υπερβάλλει όσον αφορά τη ρωσική απειλή, την οποία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα πίσω από το οποίο, όπως είπε «κρύφτηκαν» τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Μπελάγεφ κατηγόρησε τις χώρες της Βαλτικής ότι ακολούθησαν «υπάκουα» όλες τις οδηγίες των ΗΠΑ και κρύφτηκαν πίσω από το «καθεστώς πρώτης γραμμής» στην οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται. «Το παρατηρούμε όλο αυτό και εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα». 

Όπως είπε, η Ρωσία «δεν απείλησε ποτέ τη συμμαχία και δεν την απειλεί», ενώ τόνισε ότι Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Λιθουανία.

Ο Μπελιάγιεφ προειδοποίησε για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτό θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα μας ανάγκαζαν να επανεξετάσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων με αυτά τα κράτη και να προχωρήσουμε σε αντίποινα».

14:09

 

 

13:55

Διαψεύδει το Ισραήλ ότι πίεσε το Κίεβο να δεχθεί τους ρωσικούς όρους

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ ότι το Ισραήλ ζήτησε από την Ουκρανία να «συνθηκολογήσει» αποδεχόμενο τις ρωσικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένερ ταξίδεψε στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το περασμένο Σάββατο, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Μπένετ προσπάθησε να πιέσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ωστόσο, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές «προφανώς ψευδείς». Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπένετ «δεν έχει πει σε κανένα σημείο στον Ζελένσκι πώς να ενεργήσει, ούτε έχει τέτοιου είδους πρόθεση».

Τα δημοσιεύματα διέψευσε εμμέσως και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, που με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι στην πραγματικότητα, ο Ναφτάλι Μπένετ όπως και άλλοι διαμεσολαβητές δεν ζήτησαν από την Ουκρανία να δεχθεί τους ρωσικούς όρους, αλλά «το Ισραήλ προτείνει στη Ρωσία να αξιολογήσει τα γεγονότα περισσότερο επαρκώς».

 

13:48

 

 

13:37

Σε εξέλιξη τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Σολτς-Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλούν στο τηλέφωνο από το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία.

Το τηλεφώνημα γίνεται σε συνέχεια της άτυπης συνόδου κορυφής των Βερσαλίων.

Την Πέμπτη, οι τρεις ηγέτες είχαν ξανά τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία Γαλλία και Γερμανία «είχαν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία».

Φωτ. αρχείου

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
13:18

Κίεβο: Ρωσικές επιθέσεις στη διάρκεια των προσπαθειών απομάκρυνσης αμάχων

Οι κυβερνήτες των περιφερειών του Κιέβου και του Ντονέτσκ, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται και σήμερα σε περιοχές όπου η Ουκρανία επιχειρεί να απομακρύνει ανθρώπους και να μεταφέρει βοήθεια μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

«Το ανθρωπιστικό φορτίο μεταφέρεται προς τη Μαριούπολη, θα σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται… Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, στα τοπικά ΜΜΕ. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

13:13

Αναφορές από ΜΚΟ για εξαφανίσεις παιδιών-προσφύγων

Παιδιά εξαφανίζονται και υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας εν μέσω του χάους της προσφυγικής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες δικαιωμάτων που εργάζονται σε γειτονικές χώρες για την υποδοχή προσφύγων, έχουν ενημερωθεί για περιπτώσεις εμπορίας, εξαφανίσεις παιδιών, εκβιασμού και εκμετάλλευσης καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν σε γειτονικές χώρες για να γλιτώσουν από την κλιμακούμενη βία.

Παιδάκι συνοδεύεται από Πολωνή στρατιωτικό στον σταθμό του τρένου Πρζεμίζλ

AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Η Karolina Wierzbińska, συντονίστρια της οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Homo Faber, που έχει έδρα το Λούμπλιν της Πολωνίας, είπε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση είχε δει περιπτώσεις παιδιών που στέλνονταν μόνα τους από απελπισμένους γονείς για να συναντήσουν συγγενείς ή φίλους πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα και έφτασαν χωρίς κανένας να τα συναντήσει.

Προειδοποίησε ότι αυτό είναι προφανώς εξαιρετικά οδυνηρό για ένα παιδί και μπορεί να το οδηγήσει στο να περιπλανηθεί στο σταθμό μόνο του, αποπροσανατολισμένο και στη χειρότερη περίπτωση, να εξαφανιστεί τελείως. «Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι μια υποθετική περίπτωση – έχει ήδη συμβεί», πρόσθεσε.

Επίσης, επισήμανε, λαμβάνουν ήδη αναφορές για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων και των γυναικών στις οποίες προσφέρεται εργασία στην Πολωνία μόνο για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι ο χώρος εργασίας είναι παράνομος, ο εργοδότης τις κακομεταχειρίζεται, αρνούμενος να πληρώσει το μισθό τους εγκαίρως. Υπάρχουν περιπτώσεις παρακράτησης προσωπικών εγγράφων ή χρημάτων.

Ο Homo Faber εργάζεται και στα τέσσερα σημεία διέλευσης των συνόρων για τον μετριασμό των κινδύνων και έχει δημιουργήσει μια 24ωρη γραμμή βοήθειας, που λειτουργεί από ουκρανόφωνους εθελοντές που εκπαιδεύονται για να υποστηρίζουν γυναίκες και παιδιά που περνούν τα σύνορα.

13:04

Νοσοκομεία επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο Μικολάιβ

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι στη διάρκεια των βομβαρδισμών τη νύχτα στην πόλη Μικολάιβ, κοντά στην Οδησσό, επλήγησαν ένα ογκολογικό νοσοκομείο και μια οφθαλμολογική κλινική, αλλά και ένα ορφανοτροφείο.

Τα παράθυρα του κέντρου φροντίδας καρκινοπαθών, όπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ημερήσιες χημειοθεραπείες, έσπασαν.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ντμίτρο Λαγκότσεφ, «βομβάρδισαν αστικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Κανένας ασθενής, ούτε υγειονομικός, δεν βρίσκονταν στο ογκολογικό κέντρο την ώρα των επιθέσεων, ωστόσο υπήρχαν ασθενείς στην οφθαλμολογική κλινική, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσοι.

Στη συνοικία Ινγκούλσκι, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον θέρμανση και πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν.

12:47

Πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: Δεν πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει η ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Η Ρόουζ Γκοτεμέλερ, πρώην αναπλ. γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε «σκεπτική» για τη δυνατότητα που έχουν οι ρωσικές δυνάμεις να κάνουν μια επιτυχή επίθεση στο Κίεβο.

Η τεράστια πομπή με οχήματα ρωσικών δυνάμεων ήταν συγκεντρωμένη έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, ωστόσο εκτιμάται ότι έχει διαλυθεί με σκοπό να ανασυνταχθεί καθώς προετοιμάζεται για προέλαση. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων» βρισκόταν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Ωστόσο, η Γκοτεμέλερ δήλωσε στο BBC ότι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας. «Αναρωτιέμαι αν έχουν τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν σε αυτό το σημείο, επειδή η επιμελητεία τους είναι σε τόσο κακή κατάσταση, δεν έχουν πραγματικά τα αποθέματα καυσίμων που χρειάζονται για να προχωρήσουν στο Κίεβο».

12:21

Μόσχα: Κυρώσεις-αντίποινα στη Δύση είναι σε επεξεργασία

Λίστα με κυρώσεις, με τις οποίες θα απαντά η Ρωσία στις δυτικές κυρώσεις ανήγγειλε ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, που τόνισε ότι η Μόσχα ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, τόνισε, οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας δεν έχουν προηγούμενο, επισημαίνοντας ότι έχουν ανακοινωθεί περίπου 100 γύροι μέτρων.

Σεργκέι Ριάμπκοφ, αναπλ. υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Thomas Peter/Pool Photo via AP, File

Επίσης, κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι «έχουν δηλητηριάσει τον διάλογο σε πολλά διεθνή φόρα» υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη για διάλογο όσον αφορά το ουκρανικό.

Ο Ριάμπκοφ μίλησε και για τη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία, λέγοντας ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα μεταφέρουν όπλα είναι «νόμιμοι στόχοι» για τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Αναφερόμενος και στις σινο-ρωσικές σχέσεις, ο Ριάμπκοφ τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι για το επίπεδο του διαλόγου και των επαφών με την Κίνα όπως εξελίσσονται αυτή την περίοδο. Είναι ο πιο κοντινός μας σύμμαχος, γείτονας, φίλος, στρατηγικός συνεργάτης. Ένας αξιόπιστος συνεργάτης, δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό».

12:06

Κοινές ασκήσεις ΝΑΤΟ-Γεωργίας

Στη Γεωργία, από 20 έως 25 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Γεωργίας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 23 χώρες-μέλη της Συμμαχίας και συνεργαζόμενων χωρών. 

Η τελευταία φορά που έγιναν τέτοιου είδους ασκήσεις ήταν το 2019. Η Γεωργία έχει εκφράσει την επιθυμία ένταξης στη Συμμαχία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στην 20ή σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, η Συμμαχία, παρά τις πιέσεις ΗΠΑ και Πολωνίας αποφάσισαν να μην προσφέρουν στη Γεωργία οδικό χάρτη για την ένταξη της, μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν Γερμανία και Γαλλία, φοβούμενες την αντίδραση της Ρωσίας.

12:00

Απήγαγαν τον δήμαρχο Μελιτόπολης (;)

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, έπειτα από την καταγγελία ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Μελιτόπολη απήγαναν τον δήμαρχο της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

Η Μελιτόπολη πέρασε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της εισβολής και η Μόσχα κατηγορούσε τον δήμαρχό της για «τρομοκρατία».

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έλαβαν χώρα σε διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο στη Μελιτόπολη, μετά τις αναφορές για τη σύλληψη του Φεντόροφ από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε η ουκρανική κρατική τηλεόραση.

11:46

Η Ιταλία κατάσχεσε γιοτ Ρώσου ολιγάρχη αξίας 530 εκατ. ευρώ

Οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν το τεραστίων διαστάσεων γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο χθες Παρασκευή, σύμφωνα με την ιταλική οικονομική αστυνομία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το σκάφος (ονομάζεται «SY A») αξίζει περίπου 530 εκατ. ευρώ (578 εκατ. δολάρια) και βρισκόταν στο λιμάνι της Τεργέστης.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σούπερ-γιοτ στον κόσμο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Nobiskrug.

Ο Μελνιτσένκο είναι μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 9 Μαρτίου ως μέρος των διευρυμένων μέτρων κατά των Ρώσων ολιγαρχών. Σύμφωνα με την Ε.Ε., είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου παραγωγού λιπασμάτων EuroChem Group και της εταιρείας άνθρακα SUEK.

11:38

835 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο – 281 ανήλικοι

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (11/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 835 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 281 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 563
  • Από τους Ευζώνους: 49
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 81
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 58 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 84.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 7.977 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 2.570 ανήλικοι.

Ουκρανοί πρόσφυγες στα σύνορα της Πολωνίας

ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ/EUROKINISS
11:33

Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν αεροπορική βάση στην περιφέρεια του Κιέβου

Ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες κατέστρεψαν ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Βασίλκoβ, στην περιφέρεια του Κιέβου, δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Ναταλία Μπαλασίνοβιτς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ουκρανίας, οι ρουκέτες έπληξαν επίσης αποθήκη πυρομαχικών.

Να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί υπήρχαν αναφορές για επίθεση με ρουκέτες σε αποθήκες πετρελαίου στο Βασίλκοβ.

11:28

Μαριούπολη: Καταγγελία για βομβαρδισμό τεμένους όπου φιλοξενούνταν άμαχοι

Ένα τζαμί όπου φιλοξενούνται 80 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και Τούρκοι πολίτες, βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Το τζαμί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξολάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο σε tweet το πρωί του Σαββάτου. 

«Περισσότεροι από 80 ενήλικες και παιδιά έχουν καταφύγει εκεί, συμπεριλαμβανομένων Τούρκων πολιτών», προσθέτει, χωρίς να διευκρινίζει πότε έγινε ο βομβαρδισμός.

11:19

Δορυφορικές εικόνες πολέμου

Δορυφορικές εικόνες από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν σπίτια και κτίρια να καίγονται και ρωσικά τάγματα πυροβολικού να φαίνονται να βάλλουν κατά πόλεων που περιβάλλουν τα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι εικόνες δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να επαληθευθούν από άλλα μέσα.

Δορυφορική εικόνα από την εταιρεία Maxar Technologies πάνω από την πόλη Μοσχούν

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, δήλωσε: «Αξιολογούμε ότι οι Ρώσοι αρχίζουν να κάνουν δυναμική πορεία στο έδαφος προς το Κίεβο, ιδιαίτερα από τα ανατολικά».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων» βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, ενώ οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχοφ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες και συνεχίζουν να δέχονται σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.

11:15

Σειρήνες πολέμου στις ουκρανικές πόλεις

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και βομβαρδισμών ηχούσαν πάνω από το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας το πρωί του Σαββάτου, την ώρα που τα υπουργεία Άμυνας δυτικών χωρών προειδοποιούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να κερδίζουν έδαφος γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κίεβο είναι «έτοιμο να πολεμήσει», ενώ ξένοι παρατηρητές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας «ασύλληπτης τραγωδίας».

Αναφορές για δυνατές εκρήξεις έχουν καταγραφεί στο Ντνίπρο στα ανατολικά της χώρας, στο Μικολάιβ, το Νικολάεφ και το Κροπιβνίτσκι.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα είναι «πόλη υπό πολιορκία», αλλά είναι «έτοιμη να πολεμήσει». Όπως είπε, υπάρχουν σημεία ελέγχου προετοιμασμένα και γραμμές ανεφοδιασμού, και το Κίεβο «θα σταθεί μέχρι τέλους».

11:03

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ε.Ε. για αυξήσεις στις τιμές ενέργειας

Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές ενέργειας μετά τις κυρώσεις που επέβαλε κατά της Μόσχας για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Νικολάι Κόμπρινετς, αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Νικολάι Κόμπρινετς δήλωσε πως η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Ωστόσο δεν αποσαφήνισε τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση.

Είπε πάντως ότι η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την Ε.Ε. να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. «Πιστεύω πως η Ε.Ε. δεν θα ωφεληθεί απ' αυτό - έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε.

10:59

 

 

10:54

Καταγγελία για βομβαρδισμό ογκολογικής κλινικής στο Μικολάιβ

Ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν περιφερειακό ογκολογικό νοσοκομείο στην πόλη Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής Υγείας της πόλης, Μαξίμ Μπεζνοσένκο.

«Μόνο ένας αχρείος μπορεί να επιτεθεί στους αδύναμους. Αυτοί οι αδύναμοι είναι οι ασθενείς μας. Μόλις τώρα, αυτά τα τέρατα βομβάρδισαν το ογκολογικό νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που παρέχει περίθαλψη σε καρκινοπαθείς από όλη την περιοχή του Μικολάιβ», έγραψε το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Μπεζνοσένκο, ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές και «συνεχίζουμε το έργο μας».

10:50

1,6 εκατ. πρόσφυγες στην Πολωνία

Σχεδόν 1,596 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν βρίσκονται πλέον όλοι αυτοί οι πρόσφυγες σε πολωνικό έδαφος, καθώς σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, Maciek Duszczyk, περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα και οι υπόλοιποι έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλες χώρες.

Προσφυγόπουλο σε κέντρο υποδοχής στη Βαρσοβία

AP Photo/Czarek Sokolowski

Ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τα σύνορα μειώθηκε την Παρασκευή κατά 12,5% σε σύγκριση με την Πέμπτη.

Μέχρι τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, είχαν περάσει 17.700 άτομα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν πάει σε μεγάλες πόλεις αναζητώντας καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και φροντίδας. Οι αρχές στη Βαρσοβία και την Κρακοβία λένε ότι έχουν φτάσει στα όρια της ικανότητάς τους να απορροφούν πρόσφυγες αν δεν λάβουν βοήθεια.

Χθες, Παρασκευή, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, Rafal Trzaskowski είπε ότι 320.000 άνθρωποι πέρασαν από την πόλη και περίπου 230.000 παρέμειναν, αριθμός που ισοδυναμεί με το 10% του πληθυσμού της πόλης. Το 95% των ανθρώπων στην αρχή πήγαιναν να μείνουν με την συγγενείς ή φίλους, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε περίπου 70%.

10:36

Κίεβο: Ελπίζουμε να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός

Το άνοιγμα αρκετών ανθρωπιστικών διαδρόμων έχει ανακοινωθεί για μια σειρά από πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Μαριούπολης. Αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα παρατηρήσει μια κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την εκκένωση των περιοχών αυτών από τους αμάχους.

Ρωσικό τεθωρακισμένο κινείται στα περίχωρα της Μαριούπολης

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Όπως είπε, η Ουκρανία σχεδιάζει να απομακρύνει τους κατοίκους πολλών πόλεων και χωριών στις περιφέρειες του Κιέβου και του Σούμι και σε άλλες περιοχές όπου οι μάχες συνεχίζονται. 

«Ελπίζω ότι η μέρα θα πάει καλά, ότι όλες οι προγραμματισμένες διαδρομές θα είναι ανοιχτές και ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εγγυηθεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», είπε η αξιωματούχος σε βίντεο.

10:30

Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλίες

 

10:28

Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στο Σούμι

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή του Σούμι, Ντμίτρι Ζιβίτσκι, έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την πόλη που βρίσκεται σε πολιορκία.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram, οι προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων επρόκειτο να ξεκινήσει στις 9 το πρωί τοπική ώρα και τα κομβόι με τα λεωφορεία και τα άλλα οχήματα θα κατευθύνονται προς την πόλη Ποτλάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

10:19

Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη τροφίμων στο Κίεβο έπειτα από βομβαρδισμό

Αποθήκη αποθήκευσης κατεψυγμένων τροφίμων στην περιοχή του Κιέβου έπιασε φωτιά το Σάββατο έπειτα από βομβαρδισμό στις 3.40 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τις Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας (SES).

Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το SES έδειχναν εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης να αγωνίζονται για να σβήσουν μια τεράστια πυρκαγιά καθώς από τις φλόγες υψώνονταν πανύψηλες στήλες καπνού.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

10:11

Μόσχα: Έχουμε καταστρέψει 3.491 ουκρανικές υποδομές

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Ρωσία κατέστρεψε 3.491 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές.

Τα ΜΜΕ επικαλούνται δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεση στην Ουκρανία σε ένα ευρύ μέτωπο».

Για την ώρα, η δήλωση αυτή δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

09:53

Μια εικόνα των ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Ινστιτούτο για Μελέτη του Πολέμου

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις που προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο ανέστειλαν την κίνησή τους χθες Παρασκευή, με στόχο τον ανεφοδιασμό και τον επανεξοπλισμό τους, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, «δεξαμενής σκέψης» με έδρα τις ΗΠΑ.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι αυτό γίνεται λόγων των «αποτυχημένων επιθέσεων» στην πόλη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται επίσης να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο γύρω από το Χάρκοβο», ανέφερε το think tank. «Οι ρωσικές προελεύσεις από την Κριμαία προς το Μικολάιβ και τη Ζαπορίζια και στα ανατολικά γύρω από το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ δεν σημείωσαν καμία πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες».

 

09:47

Μόσχα: Οι κυρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Την άρση των δυτικών κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζήτησε ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Όπως είπε, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής. 

Κατά συνέπεια, δήλωσε, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «την προσθαλάσσωση ή προσγείωση του ISS που ζυγίζει 500 τόνους».

NASA via AP
09:40

 

 

09:38

Ταραχώδης εβδομάδα στα χρηματιστήρια

Μεγάλα τα σκαμπανεβάσματα στις χρηματιστηριακές αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Allie Joseph/New York Stock Exchange via AP

Καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι ενίσχυσαν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας, ειδικά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αυξήθηκε και ο κίνδυνος για αύξηση των τιμών των καυσίμων, πλήττοντας τους ήδη καταπονημένους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

  • Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 2,9% για την εβδομάδα καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του. 
  • Ο Dow Jones υποχώρησε 0,69% την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.
  • Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1%, πρώτη φορά έπειτα από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.
  • Ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,4%.
  • Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας έχασε 1,67% την Παρασκευή, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 2,05%.
  • Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 3,05% στα 112,67 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξε το υψηλό 14 ετών, φτάνοντας πάνω από 139 δολάρια τη Δευτέρα.
09:18

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα περίχωρα του Κιέβου

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες, δείχνουν ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την ανάπτυξη τους πιο κοντά στο Κίεβο, ενώ μοίρες πυροβολικού βάλλουν εναντίον κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Οι φωτογραφίες δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια στις φλόγες, εκτεταμένες ζημιές και κρατήρες κατά μήκος της κοινότητας Μοσχούν, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

To πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες της Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.

09:15

Ζελένσκι: Οι εισβολείς συμπεριφέρονται σαν τους τρομοκράτες του ISIS

Αισθητά μικρότερος ήταν χθες ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις -- ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε -- στηλιτεύοντας την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε.

*Με πληροφορίες από Ukrinform

09:11

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα στις μεγάλες πόλεις

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις, καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια, έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, βάλλουν με πυρά πυροβολικού, καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

09:07

Κυρώσεις και αντίποινα

Το δυτικό στρατόπεδο εξακολουθεί να αυξάνει την οικονομική πίεση επί της Μόσχας, ανοίγοντας το δρόμο για τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς και σταματώντας τις ανταλλαγές με τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά (G7), μαζί με την Ουάσινγκτον, ανακάλεσαν το καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» που είχε η Μόσχα και το οποίο διευκολύνει την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.

Η Ουάσινγκτον στράφηκε επίσης κατά των προϊόντων πολυτελείας, με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει την απαγόρευση εισαγωγών από σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, «κυρίως τα προϊόντα της θάλασσας, τη βότκα και τα διαμάντια».

Και η κλιμάκωση των κυρώσεων μπορεί να συνεχιστεί, προειδοποίησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες που πραγματοποίησαν χθες σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Αν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν εντείνει τους βομβαρδισμούς, αν πολιορκήσει το Κίεβο, αν εντείνει ακόμη περισσότερο της σκηνές πολέμου, γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες μαζικές κυρώσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τους δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης συνόδου.

Ο Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει η Ε.Ε. να στραφεί αργότερα σε απαγορεύσεις εισαγωγών αερίου ή πετρελαίου, που μέχρι στιγμής δεν έχουν θιγεί εξαιτίας του μεγάλου κόστους που θα είχαν για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εξαρτώνται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες πως η Ρωσία θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» σε περίπτωση που προσφύγει σε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεσμεύτηκε να «αποφύγει» μια άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, επειδή θα προκαλούσε «τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι αποχωρήσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τη Ρωσία συνεχίζονται επίσης. Χθες αποχώρησε από τη χώρα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram, το οποίο κατηγορεί ότι διαδίδει εκκλήσεις για βία εναντίον των Ρώσων σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αφού η μητρική εταιρεία των Instagram και Facebook χαλάρωσε τις κανονιστικές ρυθμίσεις της για τα βίαια μηνύματα που έχουν στόχο το ρωσικό στρατό και τους Ρώσους ηγέτες.

09:06

Έκκληση Ζελένσκι στις ρωσίδες μητέρες

Ο Ζελένσκι, οι εκκλήσεις του οποίου για στρατιωτική υποστήριξη δεν εισακούσθηκαν, ζήτησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από τις μητέρες των ρώσων στρατιωτών να κρατήσουν τους γιούς τους.

«Θέλω να το πω ακόμη μία φορά στις ρωσίδες μητέρες. Ιδιαίτερα στις μητέρες των στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο σε μια ξένη χώρα», δήλωσε σε ένα νέο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram. «Ελέγξτε πού βρίσκεται ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιός σας θα μπορούσε να σταλεί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως» για να εμποδίσετε να σκοτωθεί ή να συλληφθεί, είπε.

09:04

Κίεβο, «σύμβολο της αντίστασης»

Εκτός από τη Μαριούπολη, οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πόλεις Κρίβι Ριγκ, Κρεμεντσούκ, Νικόπολ και Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όμως κύριος στόχος τους παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.

«Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ' ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ' αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.

08:53

ΓΧΣ: Απελπιστική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Έπειτα από 12 ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου