Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβουλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, κίνησε τις διαδικασίες για τιμωρία του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου λόγω των δηλώσεών του σχετικά με τo «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κριτική για τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών.

Ο κ. Κύρτσος, που διαγράφηκε από τη ΝΔ, κινδυνεύει με αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του ως μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του ευρωπαϊκού πολιτικού σχηματισμού στον οποίο ανήκει η ΝΔ. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σημειώνει πως δεν θα πρέπει να υποστηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για «βρώμικα πολιτικά κόλπα» και για «πρακτικές Όρμπαν», που παραβιάζουν το Κράτος Δικάιου και την Ελευθερία του Τύπου και οι οποίες έχουν απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκε την Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και γευμάτισε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να τιμωρήσει τον Γιώργο Κύρτσο και ο Μάνφρεντ Βέμπερ κίνησε τη σχετική διαδικασία.

Η εσωτερική διαδικασία για την τιμωρία του ευρωβουλευτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Σημειώνεται πως βάσει του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει την υποστήριξη από τους ευρωβουλευτές της χώρας από την οποία προέρχεται ο ευρωβουλευτής σε βάρος του οποίου έχει κινηθεί η διαδικασία, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. 

«Η ομάδα ακούει τη γνώμη των μελών της ίδιας εθνικότητας με το εν λόγω μέλος. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων. Η απόφαση είναι έγκυρη εάν τουλάχιστον τα μισά μέλη έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κάτι που σημαίνει πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να τοποθετηθούν υπέρ της τιμωρίας του Γιώργου Κύρτσου. 

 

Υπενθυμίζεται πως μετά τις επικρίσεις και τις αποκαλύψεις του Γιώργου Κύρτσου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έσπευσε να πάρει θέση υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού. Η παρέμβασή του προκάλεσε αίσθηση καθώς έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια εξέταση των καταγγελλομένων τόσο για την ίδια την υπόθεση όσο και για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην υποψηφιότητα Βέμπερ για την Προεδρία της Κομισιόν στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019. Όμως πολλοί, ακόμη και από το χώρο της Δεξιάς, είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για το πρόσωπό του κρίνοντάς τον ως «ακατάλληλο» λόγω των ακραίων θέσεών (σε γραμμή Όρμπαν) του σε πολλά κρίσιμα θέματα. Μεταξύ αυτών, όπως αποδείχθηκε, ήταν και η τότε Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που τελικά απέρριψε τον Μανφρεντ Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν και σε συνεργασία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προώθησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γιώργος Κύρτσος επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να αποφασιστεί η τιμωρία και ασκεί σφοδρή κριτική στις πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες συγκρίνει με αυτές του προέδρου της Ουγγαρίας Β. Όρμπαν.  Μεταξύ άλλων σημειώνει πως επί της ουσίας με την παρακίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ευρωβουλευτές καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis, στέλνοντας μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι όσοι επισημαίνουν οικονομικά σκάνδαλα και επιμένουν να υποστηρίζουν το Κράτος Δικαίου θα τιμωρούνται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει πως η Novartis έχει αναγνωρίσει το σκάνδαλο των αθέμιτων πρακτικών στην Ελλάδα μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον οποίο αναγκάστηκε να καταβάλει 345 εκατομμύρια δολάρια στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. «Και ενώ κάθε κυβέρνηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ζητούσε με τη σειρά της αποζημιώσεις από την εταιρεια, στην Ελλάδα η Novartis δεν έχει κληθεί στη Δικαιοσύνη εδώ και 20 μήνες και εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία», σημειώνει. Υπενθυμίζει επίσης πως αμέσως μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 2020, υπήρξε ο ισχυρισμός από την κυβέρνηση της ΝΔ πως θα διεκδικήσει αποζημίωσεις, ωστόσο δεν κινήθηκε καμία διαδικασία. 

Ακολούθως υπογραμμίζει πως τα μόνα «μέτρα» που έλαβε η κυβέρνηση για την υπόθεση ήταν να θέσει υπό δικαστική διερεύνηση όχι την οικονομική πτυχη της υπόθεσης αλλά μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής να ξεκινήσει έρευνες για τη «συνωμοσία» από την κυβέρνηση Τσίπρα. «Βάσει αυτής της κίνησης διώκονται δύο δημοσιογράφοι που έπαιξαν ρόλο στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Novartis και μια ανώτατος δικαστικός που χειρίστηκε τότε την υπόθεση, ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ασυλία», αναφέρει. 

«Ναι είχα αντιρρήσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη χρήση ανελεύθερων πρακτικών σε βάρος Αριστερών δημοσιογράφων που αμφισβητούν τις πολιτικές και την εξουσία της κυβέρνησης. Είμαι επίσης κατά της δίωξης μιας ανώτατης δικαστικού γιατί στελνει λάθος μήνυμα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας», επισημαίνει και προσθέτει: «Για αυτό έχω διαγραφεί από τη ΝΔ και τώρα αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο αναστολής από την ενεργό συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα». 

Ο κ. Κύρτσος στην επιστολή του τονίζει στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όχι μόνο απέφυγε να στραφεί κατά της ελβετικής πολυεθνικής αλλά άνοιξε το δρόμο μέσω μιας απόφασης της Βουλής για τη δίωξη των δύο Αριστερών δημοσιογράφων που επαιξαν ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και της ανώτατης δικαστικού που χειρίστηκε την υπόθεση». Υπογραμμίζει δε πως κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε τους δύο δημοσιογράφους ως «συμμορία». 

«Διαμαρτυρήθηκα για τις ανελεύθερες πρακτικές του που μας θυμίζουν Όρμπαν και Κατσίνσκι, πρακτικές που απορρίπτονται από το ΕΛΚ. Δεν αμφισβήτησα ποτέ το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Αμφισβήτησα αυτές τις συγκεκριμένες πρακτικές που δεν ανήκουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί ένα βρώμικο πολιτικό κόλπο. Παρόλο που είναι υπεύθυνος για αυτές τις ορμπανικές πρακτικές με έδιωξε από το κόμμα της ΝΔ κατηγορώντας με ότι αμφισβήτησα την ύπαρξη Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και συκοφάντησα τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει, επισημαίνοντας και τις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης που έχουν προκληθεί από διεθνείς οργανώσεις και φορείς για την Ελευθερία του Τύπου. 

Ο Γιώργος Κύρτσος τονίζει: «Με κατηγορούν για αβάσιμες και αδικαιολόγητες κατηγορίες κατά της ΝΔ και της Ελληνικής Κυβέρνησης [...] Εκτιμώ πλήρως πως ο κ. Βέμπερ διαχειρίζεται τις υποθέσεις του ΕΛΚ δίνοντας προτεραιότητα στους αρχηγούς των κομμάτων μελών του και τους κεντροδεξιούς πρωθυπουργούς έναντι μεμονωμένων ευρωβουλευτών. Αλλά στην περίπτωσή μου δεν έχουμε να κάνουμε με μια εσωτερική ισορροπία, αλλά με ζητήματα μείζονος πολιτικής και ηθικής σημασίας».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας την «παγίδα», όπως λέει, για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Εάν το ΕΛΚ ακολουθήσει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη και υιοθετήσει την πρόταση για αναστολή ενός έτους, πιθανόν να έχει πολιτικό τίμημα, καθώς πρώτον θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της Αριστεράς και άλλων πολιτικών δυνάμεων εντός του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα κεφαλαιοποιήσουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και τις ανελεύθερες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και δεύτερον θα χάσει την ηθική εξουσία και την πολιτική αξιοπιστία να ασκήσει πίεση στην Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με τις κυβερνητικές πρακτικές που αντιβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου». «Το αυταρχικο στυλ διαχείρισης της ΝΔ δεν πρέπει να επιδοκιμάζεται από την ομάδα του ΕΛΚ», τονίζει, κλείνοντας.
πηγη: https://tvxs.gr