Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Αύγ 2021
Γερμανικές εκλογές: Αποσαφήνιση ζητά ο Λάσετ για το αν ο Σολτς θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την Αριστερά
Κλίκ για μεγέθυνση






20:06
| 31.08.2021

 

 

 

Τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κατηγόρησε ο Α. Λάσετ, υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, ότι δεν δηλώνει τις προθέσεις του για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά (Die Linke) - «Η Αριστερά είναι ένα κόμμα που δεν επιτρέπεται να ανήκει σε γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Λάσετ

 
Ο υποψήφιος καγκελάριος Xριστιανοδημοκρατών και Xριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ κατηγόρησε τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς ότι δεν δηλώνει σαφώς τις προθέσεις του για το αν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την Αριστερά (Die Linke) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.

«Νομίζω ότι δικαιούμαστε να περιμένουμε μια σαφή δήλωση από κάποιον ο οποίος θέλει να γίνει καγκελάριος. Δεν είναι πλέον αστεία υπόθεση αν αυτοί οι άνθρωποι (η Αριστερά) κάθονται στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου ή όχι», δήλωσε σήμερα ο Λάσετ σε ημερίδα του Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

«Με την αιωρούμενη συμμετοχή της Αριστεράς σε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων επιδιώκεται να πιεσθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) να συμμετάσχουν αυτοί στην κυβέρνηση (αντί της Αριστεράς). Αναμένω μια σαφή δήλωση από τον Σολτς για το αν θα έβαζε την Αριστερά σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση. Η Αριστερά είναι ένα κόμμα που δεν επιτρέπεται να ανήκει σε γερμανική κυβέρνηση», είπε ο Λάσετ, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά θέλει να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, οι ομοσπονδιακές εκλογές αφορούν επίσης την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας».

Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών και Xριστιανοκοινωνιστών τάχθηκε επίσης υπέρ της απελευθέρωσης της οικονομίας από κανόνες και κανονισμούς. «Το κράτος δεν πρέπει να ρυθμίζει και να ορίζει τα πάντα. Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να χτίζουν γρήγορα, να σχεδιάζουν γρήγορα και να επενδύουν γρήγορα. Για το σκοπό αυτό, οι προϋποθέσεις σχεδιασμού και έγκρισης επενδύσεων θα πρέπει να επιταχυνθούν», δήλωσε.

Ο Λάσετ επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να παραμείνει μια βιομηχανική χώρα στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με νέα ανώτατα όρια και κανονισμούς. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος οι επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όπου στη συνέχεια θα παράγουν υπό χειρότερες συνθήκες για το κλίμα. Επομένως, ένα χαλυβουργείο στο Ντούισμπουργκ είναι μια συμβολή στο παγκόσμιο κλίμα επειδή ακριβώς παράγει εδώ», τόνισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το γεγονός πως ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς μπορεί να προσπαθήσει να σχηματίσει ένα συνασπισμό με το κόμμα «Die Linke» (Η Αριστερά) μετά τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, είναι μια «τεράστια διαφορά» ανάμεσά τους.

Ο Σολτς έχει μιμηθεί συνειδητά το στυλ της Μέρκελ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σημειώνει το Ρόιτερς, προσθέτοντας πως δημοσκόπηση έδειξε πως νίκησε τους άλλους υποψηφίους στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε την Κυριακή. Ωστόσο, όταν πιέσθηκε στη διάρκεια του ντιμπέιτ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με την «Linke».

«Με εμένα καγκελάριο, δεν θα υπήρχε ποτέ συνασπισμός με την εμπλοκή της Linke και το αν ο Όλαφ Σολτς συμμερίζεται αυτή τη στάση ή όχι παραμένει ανοικτό», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει απλούστατα μια τεράστια διαφορά για το μέλλον της Γερμανίας ανάμεσα σε μένα και αυτόν», πρόσθεσε.

Τι λέει η Αριστερά για την πιθανή μετεκλογική συνεργασία 

Πολιτικοί του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) θεωρούν ότι είναι εφικτή μια μετεκλογική συμφωνία για ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), και τους Πράσινους (Die Gruenen) εάν μετακινηθούν αμοιβαία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά την κριτική η οποία τους ασκείται από τους υποψήφιους καγκελαρίους των δύο αυτών κομμάτων.

«Η υποψήφια καγκελάριος και οι υποψήφιοι καγκελάριοι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακόμη τις διαστάσεις της αποτυχίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γκρέγκορ Γκύζι, στο «Spiegel».

Όποιος πιστεύει μετά το φιάσκο στο Αφγανιστάν ότι ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος εάν η Γερμανία διαθέσει ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων για εξοπλισμούς και ότι τα ευρωπαϊκά στρατεύματα θα έπρεπε να μπορούν να διεξάγουν πολέμους ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ, είναι εκτός πραγματικότητος. Το SPD και οι Πράσινοι πρέπει να επανεξετάσουν την εξωτερική τους πολιτική. Αλλά νομίζω ότι τα μηνύματα είναι τόσο σαφή ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτά τα θέματα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας», πρόσθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς και η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ επέκριναν την Αριστερά κατά την τηλεμαχία της περασμένης Κυριακής επειδή απείχε κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για την απομάκρυνση της γερμανικής αποστολής από την Καμπούλ. Για έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό με την Αριστερά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, ο Σολτς έθεσε μεταξύ άλλων τον όρο να δεσμευτεί σαφώς η Αριστερά υπέρ του ΝΑΤΟ.

Η Χέλιν έβριν Ζόμερ, αρμόδια για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς, δήλωσε στο Spiegel: «Η καταστροφή στο Αφγανιστάν πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για να ξεκινήσει μια από μακρού αναγκαία αναδιάταξη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Η Γερμανία πρέπει να δεσμευτεί για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας: Το SPD και οι Πράσινοι πρέπει να αμφισβητήσουν την εξωτερική τους πολιτική. Φυσικά, για έναν πιθανό συνασπισμό και τα τρία κόμματα θα πρέπει να μετακινηθούν», πρόσθεσε η Ζόμμερ.

Ο αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Ματίας Χεν, είπε μεταξύ άλλων στο «Spiegel» ότι «το SPD και οι Πράσινοι έπρεπε να διορθώσουν την εξωτερική τους πολιτική σε σημαντικά σημεία. Οι στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό πρέπει επειγόντως να μπουν στη ζυγαριά, καθώς επίσης και ο λανθασμένος στόχος του ΝΑΤΟ για οικονομική συμμετοχή με το 2% του προϋπολογισμού των κρατών μελών. Υπάρχουν εμπόδια στη συνεργασία με το SPD και τους Πράσινους, αλλά μια συμφωνία είναι δυνατή εάν και τα τρία κόμματα εννοούν σοβαρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές», τόνισε.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου