Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Μάρ 2024
Αυξάνεται η πίεση στην Ουκρανία να καταργήσει τη μαύρη λίστα των «χορηγών του πολέμου».
Κλίκ για μεγέθυνση





 
 

Η μαύρη λίστα «Διεθνείς Χορηγοί του Πολέμου» δεν έχει νομική υπόσταση, αλλά είναι ντροπή για περίπου 50 μεγάλες εταιρείες που ξεχωρίζουν ότι δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και βοήθησαν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, για παράδειγμα, πληρώνοντας φόρους. [Γκεόργκι Γκότεφ]

Η Ουκρανία θα μπορούσε να διαλύσει εντός των ημερών τη μαύρη λίστα των «χορηγών του πολέμου», που είναι κεντρική στην εκστρατεία του Κιέβου να αποκαλύψει εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, μετά από αντιδράσεις από χώρες όπως η Κίνα και η Γαλλία, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι άνθρωποι είπαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε, μόλις την Παρασκευή (22 Μαρτίου), να καταργήσει όχι μόνο τη λίστα, αλλά και έναν σχετικό ιστότοπο που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για άτομα που υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις, εταιρείες και την προέλευση των ρωσικών εξαρτημάτων όπλων.

Η μαύρη λίστα δεν έχει νομική υπόσταση, αλλά ήταν ντροπή για περίπου 50 μεγάλες εταιρείες που ξεχώρισαν ότι δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και βοήθησαν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, για παράδειγμα, πληρώνοντας φόρους.

Η κατάρρευση της εκστρατείας όνομα και ντροπή, εάν συμβεί, θα ήταν ενδεικτική του πώς το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να αμβλύνει τη στάση του καθώς γίνεται δυσκολότερο να διατηρήσει την παγκόσμια υποστήριξη για την πολεμική του προσπάθεια περισσότερο από δύο χρόνια μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή.

«Είναι η Κίνα, αλλά όχι μόνο η Κίνα», είπε ένα άτομο με άμεση γνώση του θέματος, αναφέροντας επίσης την πίεση από τη Γαλλία να αφαιρέσει τον λιανοπωλητή Auchan και τον Leroy Merlin, έναν έμπορο οικιακής βελτίωσης και κηπουρικής, από τη λίστα.

Το Πεκίνο, ένας σημαντικός καταναλωτής ουκρανικών σιτηρών, ζήτησε τον Φεβρουάριο από το Κίεβο να αφαιρέσει 14 κινεζικές εταιρείες από τη λίστα για «εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων».

Αν και η Κίνα θεωρείται σύμμαχος της Ρωσίας, το Κίεβο έχει δηλώσει ότι ελπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών αυτή την άνοιξη για να προωθήσει το όραμα του Προέδρου Volodymyr Zelenskyy για την ειρήνη.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι η Αυστρία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ουγγαρία είχαν ασκήσει πίεση στο Κίεβο σχετικά με τη λίστα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το Διαδίκτυο εντός ημερών.

Ένα τρίτο άτομο είπε ότι υπήρχε απογοήτευση με την Ουκρανία που ξεχώρισε εταιρείες από χώρες που υποστήριξαν το Κίεβο.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών δεν απάντησαν αμέσως ή απέρριψαν αιτήματα για σχολιασμό και οι πηγές ζήτησαν όλες να τηρηθεί η ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Απειλές και διαπραγματεύσεις

Η Ουγγαρία έχει εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις με το Κίεβο και διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα. Ενώ ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, η κυβέρνησή του αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία και έχει υποστηρίξει επανειλημμένα για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το 2023, η Ουγγαρία απείλησε να μπλοκάρει τη στρατιωτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκτός εάν η τράπεζά της OTP αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα. Αφαιρέθηκε μήνες αργότερα.

Η Αυστρία, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ρωσικό αέριο και λειτουργεί ως κόμβος ρωσικών χρημάτων, έλαβε παρόμοια στάση.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνησή της δήλωσε ότι δεν θα συμφωνούσε με κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως ότου η Raiffeisen Bank International, η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία, απογραφεί από τη μαύρη λίστα. Η Raiffeisen αποκλείστηκε από τη λίστα.

Η λίστα περιλαμβάνει εννέα αμερικανικές εταιρείες και τέσσερις από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό ο κατάλογος , ο οποίος καταρτίζεται από την Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACP), να μεταφερθεί υπό την αρμοδιότητα της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και να διατηρηθεί.

Δεν ήταν σαφές σε αυτό το σενάριο εάν η λίστα θα παρέμενε δημόσια.

Στην πρώτη ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης στη λίστα, το κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι είχε συγκληθεί συνάντηση ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και ξένων διπλωματών εκείνη την ημέρα.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο κατάλογος είχε «αρνητικό αντίκτυπο» στην υιοθέτηση «σημαντικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας» και ότι διπλωματικοί εκπρόσωποι είχαν παραπονεθεί για την «έλλειψη κανονιστικού πλαισίου» της λίστας.

«Το NACP συμφώνησε ότι υπάρχει πράγματι ζήτημα περαιτέρω λειτουργίας του καταλόγου», ανέφερε.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου