Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Ιαν 2023
Ιταλική απόβαση στην Αφρική για την επισφράγιση του ενεργειακού εφοδιασμού
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφτασε στο Αλγέρι την Κυριακή για την πρώτη διμερή επίσκεψή της στο εξωτερικό, η οποία συμπίπτει με την 30ή επέτειο της συνθήκης φιλίας μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας, που υπεγράφη στις 27 Ιανουαρίου 2003. [EPA-EFE/ETTORE FERRARI]

Για να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της και να καταστήσει την Ιταλία ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μετέβη στην Αλγερία, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε την Αίγυπτο.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφτασε στο Αλγέρι την Κυριακή για την πρώτη διμερή επίσκεψή της στο εξωτερικό, η οποία συμπίπτει με την 30ή επέτειο της συνθήκης φιλίας μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας, που υπεγράφη στις 27 Ιανουαρίου 2003. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλγερία έγινε ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας.

Η επίσκεψή της θα διαρκέσει δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν προγραμματιστεί διάφορες συναντήσεις για να συζητηθούν συνεργασίες και συμφωνίες σχετικά με τη βιομηχανία, την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η ενέργεια, ωστόσο, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων, καθώς στόχος είναι να σημειωθεί πρόοδος στο λεγόμενο Σχέδιο Mattei, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή της Ιταλίας, και ιδίως του νότου, σε ενεργειακό κόμβο στην καρδιά της Μεσογείου για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Μελόνι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αιμέν Μπεναμπντεραχμάνε, τον υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων της Αλγερίας Μοχάμεντ Άρκαμπ και τον πρόεδρο της Αλγερινής Δημοκρατίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Στην ιταλική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Confindustria Κάρλο Μπονόμι και ο διευθύνων σύμβουλος της Eni (Ente Nazionale Idrocarburi – Εθνικό Συμβούλιο Υδρογονανθράκων) Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/Epp) βρίσκεται στην Αίγυπτο στο πλαίσιο περιοδείας τριών κεφαλαίων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η οποία έχει ως στόχο την προώθηση της σταθεροποίησης της Λιβύης, μιας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και του κύριου σημείου διέλευσης των μεταναστών που φθάνουν παράνομα στην Ιταλία. Το Κάιρο είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας, μετά την Τύνιδα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η Ιταλία φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ των λιβυκών κομμάτων για να διευκολύνει τη διεξαγωγή κανονικών εκλογών και συνεπώς τη σταθεροποίηση της χώρας. Τόνισε επίσης τη σημασία του ρόλου της Αιγύπτου «για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής”. Ο υπουργός έγινε δεκτός από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.

«Η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική συνεργασία και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, ιδίως στη Λιβύη, επίσης για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης», ήταν τα βασικά θέματα που επισημάνθηκαν.

«Η Αίγυπτος και η Ιταλία είναι χώρες-κλειδιά στην περιοχή της Μεσογείου. Η Αίγυπτος είναι υπερήφανη για τις εκτεταμένες και διακριτές ιστορικές σχέσεις της με την Ιταλία σε κυβερνητικό και λαϊκό επίπεδο», έγραψε σε tweet ο επίσημος εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, ο επόμενος πρέσβης της Αιγύπτου στη Ρώμη.

«Η Αίγυπτος προσβλέπει στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Ιταλία, συνεργαζόμενη μαζί της στο πλαίσιο της σταθερής εταιρικής σχέσης που ενώνει τις δύο χώρες και σε ευρύτερους ορίζοντες γόνιμης συνεργασίας σε όλους τους τομείς και με τρόπους που συνάδουν με την αρχαία ιστορία των δύο χωρών και τον σπουδαίο πολιτισμό τους, προς όφελος των δύο φιλικών λαών και ολόκληρης της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ράντι στο Πρακτορείο Ansa.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου