Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 27 Μάρ 2024
Η όραση του διαστημικού τηλεσκοπίου Ευρώπης αποκαταστάθηκε μετά από διαδικασία αποπάγωσης
Κλίκ για μεγέθυνση





 
 

Μια εικόνα που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης δείχνει μια έγχρωμη εικόνα ενός τμήματος του σύμπαντος, το νεφέλωμα του κεφαλιού του αλόγου, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESA/ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, 7 Νοεμβρίου 2023. [EPA-EFE/RONALD WITTEK]

Η όραση του διαστημικού τηλεσκοπίου Ευκλείδης αποκαταστάθηκε μετά από μια λεπτή επιχείρηση που έλιωσε με επιτυχία ένα λεπτό στρώμα πάγου που θόλωσε την όρασή του, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία την Τρίτη (26 Μαρτίου).

Υπήρχαν φόβοι ότι ο έρποντος πάγος θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου της Ευρώπης, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο στην πρώτη αποστολή στον κόσμο για τη διερεύνηση των κοσμικών μυστηρίων της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο της Ευρώπης εκτοξεύεται για να στοχεύσει τα σκοτεινά μυστήρια του σύμπαντος

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης της Ευρώπης εκτοξεύτηκε το Σάββατο (1 Ιουλίου), ξεκινώντας μια πρώτη αποστολή για να ρίξει φως σε δύο από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος: τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη.

«Μπορώ να σας πω, είμαι τόσο ενθουσιασμένος, είμαι τόσο…

Ωστόσο, μια διαδικασία αποπάγωσης για την ήπια θέρμανση ενός βέλτιστου καθρέφτη στο τηλεσκόπιο «απέδωσε σημαντικά καλύτερα από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε η ESA.

«Αφού ο πρώτος καθρέφτης θερμάνθηκε μόλις κατά 34 βαθμούς, η όραση του Ευκλείδη αποκαταστάθηκε», πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες στο έδαφος παρατήρησαν ότι έχασαν λίγο φως που ερχόταν στο οπτικό σύστημα απεικόνισης ορατού φωτός του τηλεσκοπίου.

Προσδιόρισαν ότι το πρόβλημα ήταν ένα στρώμα πάγου - που πιστεύεται ότι είναι μόνο το πλάτος ενός κλώνου DNA - που συσσωρεύεται στις οπτικές επιφάνειες του τηλεσκοπίου.

Στο σκάφος υπάρχουν θερμαντήρες που μπορούν να ζεστάνουν ολόκληρο το διαστημόπλοιο, μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την εκτόξευση του Ευκλείδη.

Αλλά η θερμότητα διαστέλλει πολλά υλικά και η θέρμανση ολόκληρου του διαστημικού σκάφους τώρα θα απαιτούσε προσεκτική επαναβαθμονόμηση.

Αυτό είχε τη δυνατότητα να καθυστερήσει την αποστολή του τηλεσκοπίου κατά μήνες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ο επιστήμονας των οργάνων Euclid Ralf Kohley.

Έτσι, η ομάδα επέλεξε αντ 'αυτού να ζεστάνει μεμονωμένους καθρέφτες, ελπίζοντας να λύσει το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί να θερμάνει ολόκληρο το διαστημικό σκάφος.

Ο Kohley είχε πει ότι θα περνούσαν μέσα από διάφορους διαφορετικούς καθρέφτες μέχρι να βρουν τον κατάλληλο.

Αλλά η ESA τόνισε ότι είχαν λύσει το πρόβλημα θερμαίνοντας τον πρώτο καθρέφτη που επιχειρήθηκε.

Ευρεία άποψη του σύμπαντος

Η διατήρηση του νερού είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλα τα διαστημόπλοια.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειες στο έδαφος, μια μικρή ποσότητα νερού που απορροφάται κατά τη συναρμολόγηση ενός διαστημικού σκάφους στη Γη μπορεί να περάσει λαθραία στο διάστημα.

Αντιμέτωποι με την κρύα απεραντοσύνη του διαστήματος, τα μόρια του νερού παγώνουν στην πρώτη επιφάνεια που μπορούν - σε αυτή την περίπτωση οι καθρέφτες του Ευκλείδη.

Ο πάγος δεν ήταν η πρώτη οπισθοδρόμηση του Ευκλείδη.

Η ομάδα στο έδαφος διόρθωσε προηγουμένως ένα πρόβλημα λογισμικού στο οποίο οι κοσμικές ακτίνες μπέρδεψαν τον αισθητήρα καθοδήγησης του διαστημικού σκάφους.

Κάποιο ανεπιθύμητο ηλιακό φως παρενέβη επίσης στις παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου, ένα πρόβλημα που λύθηκε με ελαφρά περιστροφή του διαστημικού σκάφους, είπε ο Kohley.

Ο Ευκλείδης δεν απέχει πολύ από το τηλεσκόπιό του, το James Webb, σε ένα σταθερό σημείο που αιωρείται περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα (πάνω από 930.000 μίλια) από τη Γη.

Σε αντίθεση με το εντυπωσιακά μακρινό θέαμα του Webb, ο Ευκλείδης έχει μια πολύ ευρύτερη άποψη του σύμπαντος.

Θα χρησιμοποιήσει αυτό το όραμα για να χαρτογραφήσει το ένα τρίτο του ουρανού - που περιλαμβάνει δύο δισεκατομμύρια γαλαξίες - για να δημιουργήσει αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο ακριβής 3D χάρτης του σύμπαντος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα βοηθήσει να ρίξει περισσότερο φως στη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια, που θεωρείται ότι αποτελούν το 95% του σύμπαντος, αλλά παραμένουν καλυμμένα με μυστήριο.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου