Με το σκεπτικό ότι η χώρα τους κινδυνεύει να καταστεί νομικά συνυπεύθυνη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στα ευρωπαϊκά σύνορα, η Συμβουλευτική Επιτροπή Μεταναστευτικών Υποθέσεων της Ολλανδίας προτείνει να μπει τέλος σε κάθε υποστήριξη στην Ελλάδα από τους Ολλανδούς.

Ειδικότερα, η εν λόγω Επιτροπή, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.», με αναλυτική επιστολή της  στην ολλανδική κυβέρνηση και την ολλανδική Βουλή προτείνει να σταματήσει κάθε οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ελλάδα για το προσφυγικό, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η χώρα να καταστεί νομικά συνυπεύθυνη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

Η επιστολή της ολλανδικής Επιτροπής με τίτλο «Τα σύνορα της Ε.Ε. είναι και δικά μας σύνορα: επιστολή για τη διαμόρφωση πολιτικής σχετικά με την ευθύνη και τη δικαιοδοσία της Ολλανδίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, μέρος εκστρατείας για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας διοργανώθηκε την Πέμπτη διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Στο στόχαστρο Ουγγαρία και Κροατία

Εκτός από την Ελλάδα, η ολλανδική Επιτροπή κατονομάζει την Ουγγαρία και την Κροατία για ενέργειες «απαράδεκτες και αντίθετες στα διεθνή πρότυπα και στις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζοντας ότι «έχουμε σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ στα σύνορα της Ε.Ε.».
«Η Ολλανδία δεν πρέπει να επιτρέψει να φυλάσσονται με αυτό τον τρόπο τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., που αποτελούν επίσης δικά μας σύνορα. Είναι ανεπίτρεπτο πολιτικά και ηθικά και είναι αντίθετο στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει η επιστολή.

Καταγράφει επίσης τη διαρκή υποχώρηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς τα κράτη-μέλη εφευρίσκουν νέες μεθόδους για να παρακάμψουν το γράμμα του διεθνούς δικαίου. Αναφέρει το παράδειγμα απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απαγόρευσε τις μαζικές απελάσεις από την Ε.Ε.

Προκειμένου να παρακάμψουν την απόφαση, τα κράτη-μέλη προχώρησαν σε συμφωνία με τη Λιβύη, ώστε να βγάζει αποφάσεις επαναπατρισμού των προσφύγων και να μη χρεώνονται τα ευρωπαϊκά κράτη την ευθύνη των αποφάσεων απέλασης. Πρόκειται για τα λεγόμενα «πούλμπακ» –«επανελκύσεις» αναλογικά προς τις επαναπροωθήσεις– που συνιστούν εξίσου παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς στερούν από τους πρόσφυγες την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Ασαφή τα ζητήματα νομικής ευθύνης

Σύμφωνα με την ανάλυση της ολλανδικής Επιτροπής, είναι θολό ποια πλευρά έχει τη νομική ευθύνη για τις παραβιάσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπου διαφορετικά κράτη-μέλη συμμετέχουν στις συνοριακές αποστολές της Frontex με δικούς τους αξιωματούχους. Είναι επίσης ασαφή τα ζητήματα νομικής ευθύνης στις περιπτώσεις συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, για το προσφυγικό.

Ωστόσο, η ολλανδική Επιτροπή σημειώνει ότι η νομική ασάφεια δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει με βεβαιότητα τις ευθύνες της η Ολλανδία. Αναφέρει το παράδειγμα της καταδίκης της Ολλανδίας από ολλανδικό αστικό δικαστήριο για τον θάνατο 300 ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από βάση κυανόκρανων του ΟΗΕ υπό ολλανδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. Η απόφαση βγήκε ύστερα από μακρά δικαστική διαμάχη που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια.

πηγη: https://tvxs.gr